Twan Huys | Geloof, Hoop & Liefde

Twan Huys (47) deed jarenlang verslag vanuit oorlogs- en rampgebieden. In een reactie hierop schreef hij een boek over geluk. “Nog nooit heeft iemand mij gevraagd om af te reizen naar het geluk.”

Waar geloof je in?
“Ik geloof op de eerste plaats in mezelf. Dat heb ik vooral te danken aan de manier waarop ik ben opgegroeid. Ik kom uit een heel harmonieus en gelukkig gezin en groeide op in de natuur van Noord Limburg. Alle voorwaarde voor een prettige jeugd waren aanwezig en daar pluk ik nog steeds de vruchten van. Toen ik een aantal jaren als correspondent in New York zat kon ik dat echt ervaren. Ondanks de afstand en het hectische leven ver van mijn vertrouwde omgeving, familie en vrienden, voelde ik me daar prima. Ik ervoer toen meer dan ooit hoe sterk mijn basis verankerd is. Door dit grote gevoel van vertrouwen, durf ik vaker risico’s te nemen en kansen te grijpen. Mijn ouders waren katholiek, maar al vroeg ruim denkend. Van wat er de laatste tijd aan het licht is gekomen waren zij destijds al lang op de hoogte. Ze zijn daarom wars van alles wat binnen het katholieke geloof naar autoriteit riekt en hebben binnen dit geloof hun eigen vorm weten te vinden. Mijn zusje en ik zijn opgegroeid zonder enige dogma’s of verboden en met alle ruimte om ons te ontplooien. Nog steeds ga ik graag een katholieke kerk binnen, zowel hier als in het buitenland. Dat zit kennelijk in mijn Limburgse DNA. Ondanks mijn nuchterheid, geloof ik ook in het onverklaarbare. Ik verzet me er tegen, maar merk dat het me met de paplepel is ingegeven. Mijn opa was - naast slager - tenslotte ook een handoplegger en een wichelroedeloper.”

Je schreef een boek over geluk. Met welk doel?
“In de New York Times las ik ooit het artikel ‘Happy as God’ van een Britse filosoof die voor zijn boekenkast staat en zich afvraagt welke filosoof ooit de beste definitie over geluk heeft geschreven. Hij komt dan uit bij de Franse filosoof Jean Jacques Rousseau. Deze meest treurige man ter wereld beschrijft in bedwelmend mooi proza over het ultieme geluk dat hij ooit op een bepaalde plek in eenzaamheid heeft ervaren. Dat wekte mijn nieuwsgierigheid en zette me aan tot het schrijven van dit boek. In mijn werk heb ik het altijd over drama, oorlog, rampen en ongeluk en dit boek leek me een prima antiserum tegen al die ellende. Zo ging ik me ineens op iets concentreren dat veel belangijker is. Het boek is klaar maar het onderwerp zit nog vol in me. Een maand geleden interviewde ik de 87-jarige Amerikaanse stadsfotograaf Saul Leiter *. Hij kon zichzelf nooit goed promoten en verkoos de mooie beelden van New York in plaats van de ellende en spanningen vast te leggen. Hij verbaasde zich erover hoe het in godsnaam mogelijk is dat geluk altijd zo’n kleine rol speelde in de kunst en cultuur. ‘Happiness is looked down upon, agony is in style, being miserable is a sign of intelligence,’ verzuchtte hij treffend. Waarmee hij maar wil zeggen dat met name in intellectuele kringen geluk een non-issue is. De Goed Nieuws Show heeft om die reden ook nooit gewerkt.”

En hoe belangrijk is de liefde voor je geluk?
“Ondanks dat Rousseau zijn ultieme geluk in eenzaamheid ervaart, zou ik mijn eigen geluk niet kunnen voorstellen zonder mijn gezin, familie en vrienden. Ik ben heel gelukkig met de vrouw van mijn leven. De komst van onze zoon en dochter hebben daar nog meer liefde aan toegevoegd. Ik ben ervan overtuigd dat de mens in de basis een sociaal wezen is en dat we elkaar nodig hebben. De manier waarop dat vandaag de dag wordt toegepast is weer het andere uiterste. Door het scala aan social media kan je de hele dag met anderen bezig zijn, terwijl het juist zo belangrijk is om regelmatig in stilte te verkeren. Het is een rijkdom om te ervaren dat je prettig gezelschap kunt zijn voor jezelf. In die zin ben ik het wel met Rousseau eens. Daarnaast is het belangrijk om, los van alle ruis,  jezelf vragen te blijven stellen en over jezelf na te denken. Uiteindelijk bepaal je zelf je blik op de wereld en ben je daarom verantwoordelijk voor je eigen geluk.”

Waar hoop je op?
“Voor wat betreft mijn gezin hoop ik op een kopie van het gezin waar ik vandaan  kom. Als ik dat een cijfer mag geven krijgt het van mij een tien. We vormen dezelfde formatie en zijn al heel gelukkig, dus dat gaat de goede kant op! Over de wereld ben ik helaas wat somberder. Daarvoor zit ik te veel met mijn neus op de wereldproblematiek. We hebben al lang geen oorlog meer gehad, maar het is nu eenmaal wel het perpetuum mobile van de geschiedenis. De situatie is nu op veel fronten wankel en niemand weet echt wat er gaat gebeuren. Somberheid gaat ons in ieder geval niets opleveren. Nu komt het rotsvaste positivisme dat ik in Amerika  heb geleerd erg goed van pas. Als daar vandaag iets niet goed is, dan wordt het morgen vast beter.”

‘Over Geluk’, Twan Huys, Uitgeverij Prometheus, ISBN 9789044617023, € 9,95. 
Voor meer info:
www.twanhuys.nl 

* Het werk van Saul Leiter  is tot 4 maart 2012 te zien in het Joods Historisch  Museum (www.jhm.nl).