Wijn tot kunst verheven

Onder de noemer van ‘De Kunst’ krijgt alles een kans en zo ook wijn! De Braziliaanse fotograaf Marcos Alberti maakte van al zijn passies: zijn vrienden, fotografie én ja, dus ook wijn -liefst in combinatie met een fijn gesprek - een heus kunstproject.

Pas een maand voordat hij zijn project Drie glazen later begon was hij zelf af en toe wijn gaan drinken. Omdat hij er altijd negatieve dingen over had vernomen, was hij er nooit aan begonnen. Maar hij vond het direct lekker en wilde graag snappen waarom alcohol zo’n negatief imago had.

Zijn wijnproject begon daarom eerder als een grap. Om de langzame beneveling van zijn vrienden vast te leggen en zo duidelijk in beeld te krijgen wat er nu werkelijk gebeurde. Ooit had hij een uitspraak gehoord dat het eerste glas wijn over eten gaat, het tweede glas over liefde en het derde glas over mayhem, een woord dat ik zelf nog niet kende, maar zoiets als ‘verminking’ en ‘chaos’ betekent. Alberti wilde nu graag eens het bewijs leveren of dit ook zo was.

Vrolijk en ontspannen

En zo geschiedde. Ruim vijftig van zijn welwillende en kunstzinnige vrienden kwamen hem aan het eind van de dag opzoeken om deel te nemen aan zijn project. Wat bleek? De eerste foto nam hij op het moment dat een vriend of vriendin arriveerde. Daarop was de stress en vermoeidheid van hun gezicht na een lange werkdag bij sommigen nog duidelijk zichtbaar.

Wineproject.jpg

Vanaf dat moment ging zijn project werkelijk van start en nam hij na ieder glas van de desbetreffende vriend of vriendin een nieuwe foto. Niks bijzonders: een gezicht met als achtergrond dezelfde wand en dat totaal vier keer. Vier foto’s en drie glazen wijn verder kwam hij tot de conclusie dat iedereen tijdens de laatste foto vrolijker en meer ontspannen was en dat er vele verhalen gedeeld werden. Zijn project leerde hem dat wijn - mits bewust en verantwoordelijk gebruikt - een goed en positief sociaal genotsmiddel is.

Wie is de baas?

Wel viel het hem op dat bij de één het glas eerder aansloeg dan bij de ander. Ieder mens is nu eenmaal anders en ook valt het de ene keer domweg anders dan de andere keer. Het is daarom belangrijk om voortdurend van binnen bij jezelf te checken: Voel ik wat zich binnen mijn lichaam afspeelt, zoals bepaalde sensaties? Hoor ik echt wat een ander zegt? Kortom: ben ik er nog bij? Zo ja, dan ben je zelf (nog) de baas.

www.masmorrastudio.com/wine-project
https://www.masmorrastudio.com/single-post/2017/03/12/Wine-Project---BBC-Interview

Wanneer je er dus niet bij blijft, wordt je hand de baas en kan het zomaar weer te veel zijn. En met een kater wakker worden en je de hele verdere dag shit voelen is het ergste wat je jezelf aan kunt doen. Verloren spullen vind je nog wel eens terug, maar verloren dagen zijn voor altijd weg. Dat wil je toch echt niet meer!?

Voel jij dat je eigenlijk te veel drinkt (of andere drugs gebruikt)? Zou je er graag anders mee om willen gaan en vind je het lastig om erover te praten? Wil je leren hoe je de teugels in eigen hand kan nemen, zodat jíj weer de baas wordt? Als jouw coach kan ik je daarbij helpen.

Benieuwd? Lees dan verder...