Be the best you can be!

Hij wordt beschouwd als 's werelds top-autoriteit op het gebied van natuurlijke voeding,  schoonheid en gezondheid; David Wolfe, ook wel ‘The King of Superfoods’ genoemd. Onlangs kwam hij naar ons land om ons weer een schop onder onze kont te geven. “Helllloooo, you’ve got one life to live, so why not make the best of it!?”

 Het is een druilerige zondag als ik naar het immense van der Valk hotel Schiphol rij voor David’s zes (!) uur durende lezing. Dat deze zo lang duurt ontdek ik pas wanneer ik het entreebewijs nog eens goed lees. De moed zakt me in de schoenen. Hoe ga ik dat volhouden? Bij aankomst wordt het er niet beter op. Meer dan 600 gezondheidsfreaks staan met hoopvolle gezichten in lange rijen te wachten, alsof ze ieder moment een zegen van hun goeroe hopen te ontvangen. Een lichte rilling schiet door me heen. Dit hoort nu eenmaal ook bij mijn werk, dus geen gezeur! spreek ik mezelf streng toe. Eenmaal in de zaal duurt het nog enige tijd voor David ten tonele verschijnt. Als een ware rockstar wordt hij uiteindelijk aangekondigd waarna hij onder luid applaus het podium op wervelt. “Is this gonna be your best day ever? roept hij ons toe. Yehhhhh! antwoordt de zaal. De David Wolfe show is begonnen. Zijn optreden heeft weinig van doen met wat je van een lezing zou verwachten. Aan één stuk door - zonder ook maar op ’n blaadje te spieken of te hakkelen - overspoelt hij de zaal met zijn enorme kennis van de natuur en haar voedingsbronnen en hoe we die voor ons kunnen laten werken. Als een ware performer weet hij deze load aan informatie op speelse wijze aan het publiek over te brengen, waarbij hij graag confronteert en de nodige grappen maakt. De zaal hangt aan zijn lippen. En inmiddels ook ik, die normaal gesproken al moeite heb om langer dan een half uur naar iemand te luisteren, zit onverwacht zijn hele verhaal uit. Eén ding is me aan het eind van de rit overduidelijk: als je een grotere gezondheidswinst wilt bereiken, investeer dan tijd en moeite om je voeding naar een hoger plan te brengen. Je gezondheid verbeteren is geen kwestie van een quick-fix, maar vereist inzet en doorzettingsvermogen. Niet in de laatste plaats om de nodige kennis te vergaren. Discipline en volharding worden volgens Wolfe altijd door het universum beloond.

Meer licht op het menu
“Wanneer we in staat zijn om in te zien hoe ver we zijn afgedreven van onze natuurlijke behoeftes en die weer gaan integreren, zullen we versteld staan van de effecten,” benadrukt Wolfe. “Niet alleen op onze gezondheid, maar op ons hele leven. Maar als je liever blijft doen wat je altijd hebt gedaan, zal je krijgen wat je altijd hebt gekregen. Aan jou de keus.”

Hoe meer we ons verbinden met de vitale levenskracht, hoe meer we in staat zullen zijn om ons volledige potentieel aan te boren en alles kunnen bereiken waar we in geloven. Hij is zelf het levende bewijs van zijn eigen verhaal. Waar anderen sprekers zoals Anthony Robbins zich vooral op de mind richten, gaat Wolfe nog een stap verder door op bijna alchemistische wijze de natuur met ons lichaam en onze geest te verbinden. “Want,” zegt hij, “jezelf goed voeden is een kunst en jij bent het kunstwerk in uitvoering. Wat wij als de wereld ervaren is slechts een weerspiegeling van hoe we ons voelen. Hoe zuiverder we van binnen worden, hoe meer alles om ons heen dat ook zal zijn.”

Maar wat is nu precies die levenskracht? Dat is de subtiele energie waarmee alle leven op aarde is doordrongen, ook wel Ch’i, Ki, of Prana genoemd. Deze reist in ons eigen lichaam langs bepaalde energiekanalen, in de Oosterse geneeskunde beter bekend als meridianen. Door onze snelle, overbelaste en onevenwichtige levensstijl en negatieve gedachten en emoties raken deze geblokkeerd en kan onze energie niet meer vrijelijk stromen. Vanwege het gebrek aan deze vitale energie krijgen we meer behoefte aan suiker en junkfood en ga je je nog lamlendiger voelen. Zo is de vicieuze cirkel compleet. Maar er is hoop! De kunst is volgens David om simpelweg meer levenskracht op het menu te zetten. Door tijd in de natuur door te brengen zet je al een stap in de goede richting. De natuur is één en al vitaliteit. Frisse lucht en (zon)licht geven je direct weer energie. Zonder (zon)licht zou er geen leven op aarde mogelijk zijn. Licht is samen met zuurstof en zuiver water (liefst van de bron) onze meest primaire voeding.

Er bestaan zelfs zeer spiritueel ontwikkelde mensen die in staat zijn om slechts van deze drie elementen te leven.  Don’t try this at home, maar dan begrijp je wel meteen hoe belangrijk het is om je dagelijkse portie licht binnen te krijgen. Daarom zijn groente en fruit, waarin veel zonlicht ligt opgeslagen, zo essentieel voor onze gezondheid. Met name groene bladgroente, want die bevatten chlorofyl dat zonne-energie direct in de plant omzet en energie geeft plus zuiverend werkt. De verschillende kleuren staan voor het gehele lichtspectrum, waardoor iedere kleur groente en fruit zijn eigen, specifieke en heilzame voedingsstoffen bevat. Ze zitten bomvol enzymen, vitaminen,  mineralen, voedingsvezels én levenskracht. Maar ook de (rauwe) melk van een dier dat buiten leeft en vers gras eet bevat meer levenskracht dan wanneer het binnen staat en droogvoer krijgt. Door het eten van meer levend voedsel, krijg je steeds minder behoefte krijgen aan ‘dode’ en bewerkte producten. Hoe natuurlijker je leefwijze, hoe meer levenskracht je zult ervaren en de energie zult hebben om je leven ten volle te leven en spiritueel te groeien.

A strong army
De volgende dag zoek ik hem op in zijn hotel. De zes uur informatie is enigszins bij me ‘ingezonken’ en nu heb ik nog even tijd om hem hierover enkele vragen te stellen. Hij heeft pijn aan zijn nek omdat hij die nacht kennelijk verkeerd gelegen heeft.

Do you want me to heal you?” vraag ik, voordat ik er erg in heb. Verrast: “Can you do that?”

Ik knik. Van dees en geen heb ik wel eens begrepen dat ik van die ‘fijne handen’ heb. “We can give it a try,” grap ik daarom terug en voordat ik het weet heeft Wolfe zijn shirt al uitgetrokken. Dus sta ik even later in een hoekje van de hotel-loby achter hem zijn schouders te masseren. “Ah, your doing a great job, this really helps. You can interview me all day long if you like.” Ik bedenk me geen minuut. There we go:

Zijn we nu planteneters, vleeseters of alleseters?
“De waarheid is dat mensen vrijwel alles eten. Noem een willekeurige plant, dier, insect of reptiel en de kans is groot dat iemand ergens op de wereld dat heeft gegeten. Het wordt pas interessant als je stopt met ‘alles’ te eten. Dan kom je tot het verrassende besef dat wat we eten ons diep en radicaal beïnvloed. Door te kiezen voor natuurlijk voedsel ga je ook steeds beter ervaren dat het je werkelijk voedt in plaats van alleen maar vult en dat je er ook minder van nodig hebt. Ik ben niet dogmatisch en ben nergens tégen, dus ondanks het feit dat ik zelf bijvoorbeeld geen vlees en zuivel eet, zal ik nooit beweren dat anderen dat ook niet zouden moeten doen.”

Hoe ga je van een ‘normaal’ voedingspatroon naar een healthy lifestyle?
“Je hoeft niet in één keer radicaal het roer om te gooien. Begin gewoon met kleine veranderingen in je eetpatroon, zoals bijvoorbeeld een geprakte avocado op je boterham met daarop wat verse kiemen of verse kruiden in plaats van die eeuwige plak kaas. Maak wat vaker een salade en varieer met groente. Laat je inspireren door de vele boeken die over dit onderwerp te koop zijn. Oefening baart kunst, maar don’t stress yourself.”

Wat is je belangrijkste inzicht met het oog op de toekomst?
“De laatste jaren heb ik me naast superfoods (zie Salt nr. 5) vooral verdiept in superherbs (de meest krachtige extracten van diverse kruiden en planten, rc) en medicinale paddenstoelen. Ik vind ze over de hele wereld en kunnen voor diverse doeleinden worden ingezet. Met een healthy lifestyle zorg je dat je lichaam, ook wel je ‘terrein’ op orde blijft, maar om dat te behouden heb je, wel een sterk immuunsysteem nodig. You need a strong army! Paddenstoelen zoals Reishi en Chaga zijn bijvoorbeeld geweldige immuunboosters. Het uiteindelijke doel is om zo vitaal mogelijk te worden, zodat we allemaal ons talent kunnen gebruiken om onszelf én elkaar verder te helpen. De toekomst gaat over vertrouwen, verbinden en samenwerken. Zoals jij nu mijn nek masseert en ik jou informatie verschaf. Als we onze talenten zo kunnen inzetten hebben we straks misschien zelfs geen geld meer nodig!”

The basic healthy lifestyle:

 • (Zon)licht en  buitenlucht
 • Zuiver water (het liefst rechtsreeks van de bron of anders in glazen flessen)
 • Groenten en groentesappen
 • Fruit (niet te veel)
 • Noten en zaden
 • Zeewier
 • Grassen (zoals bijvoorbeeld tarwe-, en gerstegras)
 • Kiemen
 • Planten en kruiden
 • Superfoods
 • Beweging

www.davidwolfe.com