Beweging naar vrijheid

‘Alles bestaat al, maar niets blijft in dezelfde vorm bestaan.’ Dit is het boeddhistische gedachtegoed van waaruit Johan Noorloos de Anicha Yoga ontwikkelde; een vorm van yoga waarin hij alles wat hij tot nu toe leerde, weer wist te verbinden tot één inspirerend geheel. “Ik was op zoek naar een nieuw perspectief om meer vrijheid te ervaren.”

 Nog geen twee jaar geleden realiseerde yoga-inspirator Johan Noorloos zijn Grote Droom: De Nieuwe Yoga School, waar alle mogelijke yoga-stijlen worden aangeboden. Toch wist hij hier nog een nieuwe naam aan toe te voegen: Anicha Yoga. Hij schreef er ook een uitgebreid boek over, waarmee hij een begin heeft gemaakt van zijn volgende droom: mensen te leren om meer vanuit vrijheid te leven.

Vanuit de comfortabele bank in zijn kantoor aan de overkant van de school - met hond Boeddha aan zijn voeten - legt hij uit hoe het idee van Anicha Yoga bij hem is ontstaan: “Anicha betekent verandering en bij alle trainingen die ik overal ter wereld volgde kwam dat woord telkens terug. Omdat destijds door ziekte de confrontatie met de eindigheid van mijn leven zo heftig was, gaf dit begrip me enorm veel vertrouwen, berusting en daardoor vrijheid. Wanneer ik nu mensen tijdens mijn lessen in een bepaalde asana (yoga-houding, red.) zie struggelen roep ik altijd: ‘Anicha! ….Dat wat je nu voelt verandert, dus plak er geen etiket op.’

Deze tijd met zijn vele keuzes en prikkels vind ik persoonlijk best lastig. In combinatie met onze prestatiedrang en tijdsdruk dreigen we onszelf steeds meer te verliezen en worden we vaak gedreven door angst. Zo heb ik zelf ook jaren lang geleefd. Opvallend genoeg constateerde ik dat nu ook binnen de yoga. Inmiddels zijn er zoveel stijlen dat we door de bomen het bos bijna niet meer kunnen zien. Wáár moet ik nu voor kiezen? vraagt menigeen zich af.  Iedere yoga-beoefenaar zoekt naar antwoorden en gemoedsrust en de ene stijl lijkt nog veelbelovender dan de andere, maar iedere stijl heeft zijn eigen schoonheid en kracht.”

Eerbetoon
Maar waarom dan nu toch een nieuwe naam op de ‘yoga-menukaart’ en daarmee weer een extra keuze. Dat lijkt een contradictie?  “Anicha Yoga zie ik eerder als vereenvoudiging,” verduidelijkt hij. “Als een kompas die je de weg kan wijzen in het oerwoud van alle stijlen. Mijn intentie is om mensen hiermee in plaats van verwarring juist meer vrijheid te laten voelen. Door de combinatie van de diverse vormen kan je er als beginner vervolgens voor kiezen om met één bepaalde stijl verder te gaan. En voor de meer ervaren yogi - die zich vaak in één richting heeft verdiept - is het een uitnodiging om zich eens open te stellen voor andere stijlen en te ervaren dat dit verrijkend kan zijn in plaats van bedreigend. “Zelf heb ik ook ooit één bepaalde stijl boven de andere gepropageerd,” geeft hij toe. “Om er later achter te komen dat er natuurlijk niet één waarheid bestaat. Iedere zichzelf respecterende yogi heeft wel zijn eigen stijl ontwikkelt. Daar wilde ik ver vandaan blijven, want wie ben ik om te zeggen wat dé waarheid is? Dat is voor iedereen anders.” Johan heeft dus heel bewust géén eigen nieuwe stijl willen ontwikkelen, maar een nieuwe manier van kijken, voelen en ervaren aanbieden.” Anicha Yoga ziet hij als een ode aan de yoga en alle leraren, kennis en stijlen die hem hier uiteindelijk toe hebben geïnspireerd. Het is in feite een samenraapsel van alles wat hij tot nu toe heeft gedaan en beoefend. Totdat hij zichzelf begon af te vragen wat nu de meest essentiële pijlers zijn die telkens terugkomen. Johan: “De eerste is de techniek. Dat heeft te maken met je bekkenbodem- en buikspieren, je zogenaamde core en de alignment van je houding. De tweede is de dynamiek, de flow, waarbij de adem en de beweging synchroon lopen en elkaar daardoor versterken. Deze eerste twee pijlers gaan heel duidelijk over ons bewegingsapparaat, over onze spieren. De derde pijler is de zachtheid, wat met ontspanning, overgave en loslaten te maken heeft en vaak effectiever werkt dan maar doorduwen. Als de spieren ontspannen heeft dit een positieve werking op het bindweefsel. De vierde pijler staat voor de waarneming en het bewustzijn waarmee je de oefeningen doet en wat yoga op zich al tot meditatievorm maakt. En tenslotte is er de filosofie. Dit is de vijfde pijler, waarbij het vooral gaat om hoe je je yoga-oefeningen vertaalt in je dagelijkse leven met alle uitdagingen, problemen en dromen die je hebt. Yoga is dus niet het doel, maar een middel om je leven meer leefbaar en zinvol te maken.”

Platvorm voor vrijheid
Een groot deel van zijn leven is Johan op zoek geweest naar antwoorden. Tijdens zijn vele reizen over de wereld heeft hij zich laten inspireren door vele filosofieën en religies. Waarom koos hij uiteindelijk voor de naam Anicha Yoga? Johan: “Toen ik een naam moest bedenken voor de bundeling van stijlen leek Anicha mij dé perfecte naam![lachend] ik had het natuurlijk ook ‘Noorloos-Yoga’ kunnen noemen, maar het gaat niet om mij. Uiteindelijk is het mijn droom om naast het boek een platform rond Anicha Yoga te ontwikkelen, waarin we allerlei veranderende vormen van vrijheid zullen belichten. Vrijheid betekent immers voor iedereen wat anders. Met Anicha Yoga heb ik de intentie om yoga niet meer het doel te laten zijn, maar een beweging - in de ruimste zin van het woord - om  meer vrijheid en levenskunst te ontwikkelen.” In de weerstand ontstaat de ontwikkeling, maar in die weerstand is het belangrijk om je grens te ontdekken en precies te voelen hoever je kunt gaan.  Dat is precies waar yoga over gaat en Anicha Yoga biedt een perfecte vorm om dat heel goed voor jezelf uit te zoeken. Het gaat over je vrij te voelen in én met je lichaam in plaats van je belemmerd te voelen door je te vergelijken met anderen en te focussen op wat je niet kan. Johan: “We zijn zo gewend om vreselijk ons best te doen en over onze grenzen te gaan. Misschien is het daarom ook wel de allergrootste uitdaging om bij binnenkomst van de yoga-zaal, je ambities aan de andere kant van de deur te laten en je werkelijk open te stellen voor dat wat je tegenkomt. Want hoe zou het zijn als je de nadruk zou leggen op het feit dat je een uniek lichaam hebt? En dat dit het mooiste oefenmateriaal is om het meeste potentieel uit je leven en jezelf te halen. Dat je hier zelf de verantwoordelijkheid voor kunt nemen en er je grenzen mee kunt opzoeken en verleggen. Met babysteps. En dat al die grenzen die je met je lichaam kunt verleggen ook weer van invloed uitoefenen zijn op je geest en hoe geweldig dat is wanneer je dit werkelijk kunt ervaren en kunt voelen dat het leven zelf de belangrijkste asana is?”