Please God, make me the person my dog thinks I am!

Toen ik eindelijk door had dat stoppen met drinken op pure wilskracht iedere keer weer mislukte, besloot ik op een blauwe maandag naar de AA te gaan. Ik zal nooit vergeten hoe ik me voelde toen ik de trappen van de English Church aan de Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal opliep om daar vervolgens temidden van een grote groep ‘gelijkgestemden’, onder niets verhullend neonlicht aan een van de formica tafels plaats te nemen.

Het was een indrukwekkende ervaring. De eerste meeting bij de AA is voor iedereen bijzonder aangezien alle aandacht op jou als ‘nieuwkomer’ is gericht en je als een ware held(in) wordt ontvangen. Van alle kanten werd ik overtuigd van de kracht van AA en aan het einde van de meeting had ik een lijst met alle telefoonnummers van mijn nieuwe vrienden. In case of emergency.

24-uurs denken

De enige vereiste voor lidmaatschap van ‘de AA-club’ is het verlangen te stoppen met drinken om voor altijd happy sober te zijn. En aangezien ‘altijd’ niet te overzien is en we alleen maar vandaag hebben, leerde ik in 24 uur te denken. Just for today was dus lekker overzichtelijk en voor ik het wist was ik een maand verder. Om mezelf meer structuur te geven wilde ik ook graag een hond. Katers had ik al genoeg gehad. Uren speurde ik het internet af naar een geschikt exemplaar om tenslotte mijn oog te laten vallen op een nestje pups afkomstig van een Engelse basset en een Engelse cockerspaniël in België.

Met Wilbert & Happy

Met Wilbert & Happy

Diezelfde avond nog met manlief Wilbert afgereisd om te gaan kijken. De keuze was niet moeilijk want ze sprong direct in mijn armen!  Ik noemde haar Happy, naar een zwerfhond die mijn hart ooit gestolen had en naar Happy Sobriety, een veel gebruikte term binnen AA.  Zo werd zij mijn soberheidsmaatje die me de komende jaren dagelijks zou herinneren aan mijn besluit sober door het leven te gaan.

Happy happy

Happy happy

Happy drinking
Vanaf dat moment zorgde Happy ervoor dat ik minstens anderhalf uur per dag buiten wandelde en mijn leven rondom haar organiseerde. Maar het belangrijkste is dat ik iedere dag blij van haar word. Mijn dag begint pas écht wanneer zij gevoed en gewandeld is. Ik ben tevreden als zij dat is. Samen zijn we al meer dan elf jaar een team. Inmiddels streef ik niet meer naar complete sobriety en drink ik met mate. Alleen maar wanneer ik me goed voel. Nooit alleen. En als het al gezellig ís.

En wat Happy daarvan vindt? Zij vindt het allemaal best. Ik heb het niet met haar hoeven overleggen. Zolang zij maar haar eten, wandelingen en liefde krijgt. Ze is en blijft overigens mijn beste spiegel. Please God make me the person my dog thinks I Am, hoorde ik laatst iemand zeggen en daar moest ik wel om lachen. Happy weet allang wie ik werkelijk ben en heeft daarom geen enkele boodschap aan al mijn BS.  Wanneer ik niet lekker in mijn vel zit, merk ik dat direct aan haar. Dan is het tijd voor een grondige inner check-up en van binnen het één en ander recht zetten. In ieder geval niet voor een glas wijn. Het is en blijft een inside job.

Voel jij dat je eigenlijk te veel drinkt (of gebruik je andere drugs)? Zou je er graag anders mee om willen gaan en vind je het lastig om erover te praten? Wil je minder drinken en weer leren voelen waar je grens ligt? Als jouw coach kan ik je daar bij helpen.

Benieuwd? Lees dan verder...