Pedram Shojai | Mooie Woorden

Pedram Shojai (41) studeerde biologie en Oosterse geneeskunde en leefde vier jaar als taoïstische monnik. Nu maakt hij films en schreef onlangs zijn tweede boek De Urban Monnik met één ambitieus doel: meer gezondheid, rust en geluk in de wereld te brengen.

Pedram Shojai.jpg

 

Tijd
“Tijd is ons grootste geschenk en tegelijk worstelen we er vaak mee. Tijd in ruil voor geld is nu eenmaal hoe onze economie werkt en dat systeem is steeds meer zijn tol aan het eisen. De reden dat we zoveel meer stress ervaren heeft te maken met ons besef van tijd en dat we die zo efficiënt mogelijk willen gebruiken. We willen te veel doen in te weinig tijd, waardoor we massaal aan het – zoals ik dat noem – het ‘tijdtekortsyndroom’ lijden. Om goed met je tijd om te kunnen gaan is het allereerst belangrijk om regelmatig het drie letterige woord ‘nee’ in te zetten. Daar is discipline voor nodig, want we vinden dat vaak moeilijk.  

‘Nee’ zeggen klinkt misschien negatief, maar houdt in dat je ‘ja’ tegen iets anders zegt. Als ik mezelf bijvoorbeeld heb voorgenomen om ergens aan te werken en ik ga uiteindelijk toch met mijn vrienden iets leuks doen, dan moet hetgeen wat ik wilde doen weer op ’n ander moment.  Wanneer je je vaker laat verleiden om iets anders te doen dan je van plan was, ontstaat er druk en uiteindelijk stress.

Het gaat dus eerder om aandachtmanagement dan om tijdmanagement, want hoe meer we de tijd proberen in te halen hoe drukker we het krijgen. Het mooie is dat stress helemaal niet bestaat, behalve in onszelf. Wanneer je dat werkelijk beseft, weet je ook dat jij de enige persoon bent die dat kan veranderen. Jij bepaalt jouw eigen keuzes. In onze drukke en volle wereld is zelfdiscipline daarom de enige weg naar meer rust en vrijheid.”

Energie
“Alles is energie en heeft een bepaalde frequentie, zo ook ons brein. Wanneer ik me rustig en vredig voel, ‘trilt’ mijn brein op een veel lagere frequentie dan wanneer ik gestrest en onrustig ben. Het is de snelheid van onze hersengolven die onze ervaring van tijd doet beleven. Daardoor lijkt de tijd ook te vliegen wanneer we heel druk zijn. Dan ademen we ook hoog en snel. Een bewuste en volledige ademhaling - met name vanuit je buik - is daarom een andere zeer bruikbare oefening in de strijd tegen de druk van de tijd. Door bewust te ademen kom je meer in je lijf. Je hartslag gaat omlaag en je algehele fysiologie vertraagt, waardoor je je direct veel rustiger voelt.

Je ademhaling heeft een ongelofelijke invloed op allerlei processen in je lichaam en je algehele zijn. Wanneer je je ademhaling goed leert beheersen, verbetert het je hele leven. Zo simpel is het. De reden dat ik De Urban Monnik schreef is omdat ik mensen wil leren hoe ze in hun dagelijkse leven tal van dit soort praktische dingen kunnen toepassen om zich rustiger, gezonder en gelukkiger te voelen. Ze hoeven niet meer de berg op het klooster in. Ik ben als het ware voor ze afgedaald om ze te begeleiden in hun eigen omgeving. Het boek biedt een scala aan gereedschap en is een combinatie van Oosterse kennis én tips uit de wereld van nu. Je kunt het allemaal proberen en uitvinden wat bij jou past.

We bevinden ons nu eenmaal in een enorme gezondheidscrisis en de enige weg hieruit is andere, duurzame keuzes gaan maken. Ik zie hoe mensen met drukke banen veel geld uitgeven aan allerlei kostbare en fantastische retreats en bij terugkomst binnen de kortste keren weer verstrikt zitten in hun drukke, gestreste levens. Zo even weg van alles en iedereen in een prachtige omgeving is natuurlijk fijn, maar de werkelijk oplossing is om consistente, duurzame veranderingen in je eigen leven te brengen, in plaats van het ergens anders af en toe te halen. De bedoeling is om iedere dag van je leven te genieten en gemoedsrust te ervaren. Dat is mogelijk als je maar weet hoe.”

Vind je weg
“Werkelijk geluk kan een mens pas ervaren wanneer hij zijn eigen pad volgt en helemaal kan zijn wie hij is. In deze maatschappij waar veel om succes en geld draait is dat een grote uitdaging. Al vanaf jonge leeftijd moeten we voldoen aan allerlei verwachtingen en weten we na verloop van tijd bijna niet meer wie we nu echt zijn en wat we werkelijk willen. Zelf heb ik geruime tijd met plezier mijn eigen holistische gezondheidspraktijk gehad, maar op een gegeven moment voelde het alsof ik aan het dweilen was met de kraan open. Ik wist ineens dat ik iets moest gaan doen om een grotere groep mensen te bereiken. En daarnaast wilde ik voldoende tijd hebben voor mijn gezin.

Zodoende ben ik documentaires gaan maken. Bij vrienden in de filmwereld ben ik toen in de leer gegaan en ben inmiddels met mijn derde film Prosperity bezig. Deze gaat over het herdefiniëren van een succesvol leven en over de kwantitatieve economie versus de kwalitatieve. Ik vergelijk het leven wel met tuinieren. Wat wil je liever: een hele grote tuin met te veel planten die je nauwelijks kunt onderhouden en waarvoor je in alle opzichten een hoge prijs betaalt of een fijn overzichtelijk tuintje met niet te veel planten. Zo eentje die je moeiteloos kunt verzorgen, waardoor je nog tijd én geld overhoudt om het leven te leiden waar je blij van wordt?

De Urban Monnik, Unieboek, € 19,90
www.well.org