Hemelse kookkunst als preventief medicijn

De Canadese Sarah Britton (30)  studeerde af in design, maar verloor haar hart aan voeding. Uiteindelijk vormden deze twee kwaliteiten een mooie match in haar blog My New Roots, waarmee ze niet alleen prijzen won, maar inmiddels meer dan een kwart miljoen followers heeft. Onlangs was ze in Nederland voor het geven van een workshop: Green Goodness waar zomaar het woordje Goddess achter had kunnen staan. Want wat ze maakt smaakt goddelijk and she looks like an angel.

Hoe is je passie voor voeding ontstaan?
“Dat was voor mij ook een verrassing! Ik kom uit een gezin waar niemand echt bezig was met gezonde voeding en groeide op met het doorsnee westers voedingspatroon met veel bewerkt voedsel en ongezonde gewoontes.  Ik was dan ook te dik, vaak moe en had een slechte huid. Zelfs toen ik op een zeker moment vegetarisch ben gaan eten, was er nauwelijks sprake van verbetering. Tijdens mijn studie design raakte ik geïnteresseerd in environmental design,  een richting waarmee een meer duurzame omgeving en manier van leven kan worden bereikt. Ons milieu en de wijze waarop we daar beter mee om kunnen gaan hield me al langer bezig. Tijdens mijn studie werd  vaak gerefereerd aan de plaats Arcosanti: een zogenaamd ‘Arcologisch project’ dat in de jaren vijftig is opgezet door de architect en pionier Paolo Santi. Het is een soort klein stadje waar architectuur en ecologie samen komen en waar studenten over de hele wereld van alles kunnen leren op het gebied van duurzaamheid. Het was alsof ik door een stem werd ingefluisterd dat ik daar heen moest. Ik besloot om - als aanvulling op mijn studie -  een cursus op hun biologische boerderij te gaan volgen. Hier wilde ik vooral meer leren over voeding, want ergens wist ik ook wel dat ik iets niet goed deed.  Ik zou vijf weken gaan, maar ben uiteindelijk een jaar gebleven. Ik begreep al snel dat voeding mijn missie zou worden.”

Wat gebeurde er precies?
“Toen ik er naar toe ging realiseerde ik me nog niet half hoe slecht ik er in wezen aan toe was. Maar na enige tijd in Arcosanti  vielen de stukjes van de puzzel steeds meer op hun plaats. We aten er geen bewerkte voeding, maar uitsluitend vers voedsel dat ter plekke werd verbouwd. Ik was ineens heel veel in de natuur en volgde ik iedere dag yogalessen. Met de dag voelde ik mijn energie en levenslust toenemen. De mist in mijn hoofd, die ik al die jaren had gevoeld, trok langzaam maar zeker weg en ik kon weer helder denken. Ik kwam erachter dat ik al die jaren had geleden aan een suikerverslaving en dat dit tegelijkertijd ook de reden was van mijn lusteloosheid en andere klachten. Suiker geeft even een kick maar het put je uit, waardoor je er weer meer van eet. Zo beland je in een vicieuze cirkel. Door mijn nieuwe manier van leven en eten had ik het gevoel dat ik als het ware ontwaakte. En daarom ben ik langer gebleven. Ik wilde dit nooit meer loslaten. Een jaar lang heb ik mogen leren over hoe ik het beste met voeding om kon gaan en hoe ik het voor me kon laten werken. Voor het eerst in mijn leven ervoer ik werkelijke passie voor iets en om wilde niets liever dan op dit bijzondere pad van voeding en levensstijl blijven.  Het plaatje was in één klap helder. Om de samenwerking tussen voeding, lichaam en geest nog beter te begrijpen heb ik na dat jaar nog een opleiding in holistische voeding gevolgd. Mijn toekomst als designer had plaats gemaakt voor een toekomst in de wereld van de voeding.”

In je uitgebreide en informatieve blog komt je gevoel voor vormgeving duidelijk goed van pas. Wat is precies het doel van je blog?
“Mijn blog is vooral bedoeld om mensen te inspireren in de hoop dat ze betere keuzes in hun voeding en levensstijl maken. Ik ben er vanaf 2007 mee begonnen en het heeft me heel wat doorzettingsvermogen gekost om te komen waar ik nu ben. Een blog opbouwen kost nu eenmaal tijd en inspanning. Ik wilde een plek creëren om de ongelofelijke hoeveelheid kennis die ik tijdens het jaar in Amerika en mijn opleiding als voedingstherapeut heb opgedaan te delen. Ieder klein stapje in de goede richting is er één. Het is niet mijn bedoeling om mensen de les te lezen, wel om ze te enthousiasmeren. En ik vind het belangrijk dat ze de juiste informatie krijgen. Wat is de beste voeding die je jezelf kunt geven? Welke voeding geeft je de meeste energie? Hoe kan je ziektes zoveel mogelijk buiten de deur houden? Al dit soort vragen probeer ik naar mijn beste kunnen te beantwoorden. Ik heb het geluk gehad om in de afgelopen jaren steeds beter de gebruiksaanwijzing van ons lichaam te leren kennen, maar hoe komt het dat we dat nooit eerder op school hebben geleerd? We leren van alles over van alles, maar over goede voeding  - en waarom dat zo broodnodig - is wordt met geen woord gerept. En daar begint het toch echt mee. Want wat heb je aan alle kennis of geld van de wereld wanneer je je niet optimaal voelt? Wat heb je eraan om oud te worden , maar met een gebrekkige gezondheid? Ik blijf me daarover verbazen en ben van mening dat kinderen van jongs af aan op school zouden moeten leren wat ze het beste kunnen eten en hoe ze goed voor zichzelf moeten zorgen. Iedereen zou dat moeten weten! Het zou heel veel fysieke, mentale en leerproblemen voorkomen. Daarom voel ik me geroepen om zoveel mogelijk mensen tegemoet te komen met belangrijke, eerlijke en onbevooroordeelde informatie. Dat is ook de reden dat ik geen advertenties op mijn blog wil hebben. Ondanks het feit dat ik veel verzoeken van adverteerders krijg en de verleiding soms best groot is, blijf ik bij mijn besluit om liever uit te gaan van mijn eigen kracht en daarnaast mijn site rustig en overzichtelijk te houden. De wereld is al schreeuwerig genoeg.”

Ook jouw vele geweldige recepten zijn gratis van je site te downloaden. Leef je dan alleen van licht en liefde?
“(Lachend) Nee hoor, daarvoor houd ik te veel van lekker eten! Maar liefde en licht zijn daarbij ook zeker essentieel. Naast mijn werk als vegetarische chef werk ik natuurlijk ook nog als voedingstherapeut en heb ik de nodige klanten. Daarnaast geef ik regelmatig lezingen, workshops en retreats. Sinds kort heb ik inmiddels ook een contract getekend voor mijn eerste kookboek waar ik op dit moment aan werk. Dat zijn allemaal dingen die ik zelf doe, waardoor ik niet afhankelijk hoef te worden van adverteerders. Dat voelt toch veel zuiverder. Zuiverheid is nu eenmaal waar ik voor sta en niet alleen voor wat betreft voeding.”

Onlangs gaf je de Green Goodness workshop in Amsterdam. Wat hield deze precies in?
“Het was een workshop waarin we recepten maakten met vooral groene (blad)groenten, aangezien deze een reinigende werking hebben en basisch of wel akalisch zijn. Dat wil zeggen dat ze het zuur, dat door stofwisselingsprocessen in ons lichaam ontstaat, neutraliseren. De sleutel tot gezonde voeding ligt in de juiste verhouding van het zuur-base evenwicht. Zaken zoals vlees, vis, harde kaas, eieren, suiker, alle bewerkte voedingsmiddelen, koffie, alcohol, zwarte thee, straling, frisdrank en vooral stress zijn allemaal zuurvormend. Een verzuurd lichaam is veel vatbaarder voor ziektes en daarom is het belangijk om veel basische voeding, zoals groenten en fruit te eten. Deze vormen dan ook de basis van al mijn receptuur.”

En je krijgt binnenkort je eerste kindje! Heb je nog tips voor zwangere vrouwen of voor vrouwen die het willen worden?
“Mijn algemene voedingsadvies voor iedereen  - zwanger of niet - is om zo puur en schoon mogelijk te eten. Dan zit je altijd goed. Dus beperk het eten van bewerkt voedsel zoveel als je kan en eet meer fruit en groenten. En het allerbelangrijkste:  vermijd stress. Stay happy! Zorg ervoor dat je niet te veel hooi op je vork neemt en dat je af en toe tijd vrij neemt om tot rust te komen. Wees dus niet te streng voor jezelf, ook niet met eten. Het moet vooral leuk blijven,  anders houd je geen enkele nieuwe gewoonte vol. Daarom zijn mijn recepten ook heel toegankelijk. Maar omdat iedereen nu eenmaal anders is, kunnen behoeftes nogal verschillen. Om die reden geef ik alleen binnen mijn praktijk gerichte voedingsadviezen. Verder kan je dat het beste zelf uitvinden door zo goed mogelijk naar je lichaam te luisteren. Niemand weet het beter, ook al volgen veel mensen liever wat regels van een ander op. Bij echte problemen is het natuurlijk raadzaam om bij  een goede voedingstherapeut aan te kloppen. Nu ik zwanger ben neem ik wat extra supplementen zoals een goed opneembare kruidenpreparaat voor extra ijzer, vitamine D3 en B12.  Maar er gaat wat mij betreft niets boven natuurlijke voeding en een gezonde levensstijl. Het is het beste preventieve medicijn wat we hebben. Ik voel me bevoorrecht dat ik mijn kind zo’n goede start kan geven. Ik bedenk me vaak hoe geweldig het is dat ons kind nu groeit op de beste voeding die ik mezelf geef en straks opgroeit met  de beste voeding die ik het kan geven. Het voelt voor mij als een opwindende reis die ik samen met ons kind maak en waarbij ik - nu nog - aan het roer mag staan. Ik hoop dat ik hiermee ook aan de start sta van een nieuwe generatie waarbij gezonde voeding met de paplepel is ingegeven.

Het beste begin
Een hele goede manier om je lichaam te ontzuren is – hoe tegenstrijdig dat ook lijkt   - met citroen. Citroenen hebben ondanks hun zure smaak een sterk ontzurende werking. Zorg er daarom voor dat je ze altijd in huis hebt en gebruik het sap bijvoorbeeld in dressings of in je thee. Volgens Sarah kan je de dag niet beter beginnen dan met  een groot glas lauw water met het sap van een halve citroen.

Praktisch gezond
Gezond eten hoeft niet ingewikkeld en tijdrovend te zijn. Kook bijvoorbeeld een grotere hoeveelheid bonen, linzen en quinoa in één keer voor een paar dagen. Laat ze afkoelen en stop ze in goed afsluitbare potten in de ijskast.  Maak ook wekelijks een  ruime hoeveelheid salade-dressing en giet deze in een fles. Wanneer je ervoor zorgt dat je altijd voldoende verse groente en fruit in huis hebt, maak je in een mum van tijd lekkere voedzame maaltijden. Wees creatief en gebruik ook kruiden en specerijen om gerechten op smaak te maken. Eet je groente rauw, maar stomen en wokken kan ook. Gebruik voor wokken het liefst vetten die ongevoelig zijn hevige hitte zoals kokosolie of ghee (geklaarde boter). Op deze manier hoeft het je door de week niet meer dan twintig minuten per dag te kosten om gezond te eten. De weekends kan je dan gebruiken om met wat uitgebreidere recepten te experimenteren.

mynewroots.org