Davidji | Mooie Woorden

De Amerikaanse meditatieleraar Davidji (50) reist over de wereld om mensen te leren hoe ze rust kunnen vinden. “Stop met al dat zoeken naar het ultieme antwoord. Onze adem is alles wat we nodig hebben.” 

Hier en nu
“De magie van het leven vindt plaats in het huidige moment. Helaas zijn we geneigd om alsmaar in het verleden of in de toekomst te leven, waardoor we  voortdurend spanning, angst en zorgen ervaren en aan de schoonheid van het moment voorbij gaan. In het ‘nu’ leven blijkt voor velen lastig, maar toch is het eigenlijk heel eenvoudig, als je maar weet hoe. Door te mediteren stappen we uit het verleden en de toekomst, en  ‘vallen’ we in het huidige moment, dat altijd perfect en heel is.  Door hier regelmatig te verkeren, komen we steeds meer in contact met onze onderstroom; de bedoeling van ons leven, waardoor we congruenter worden in onze gedachten, woorden en daden. Ik zeg ook wel: bidden is spreken tot God en mediteren is luisteren naar God.”

Aandacht
“Meditatie valt of staat bij de mate waarin we onze aandacht kunnen focussen en daar ligt ook direct het ‘probleem’. Onze reactieve aard zit in ons dna verweven. Toen we duizenden jaren geleden nog door de jungle renden was het heel erg nodig, maar in ons drukke bestaan van nu is het eerder lastig. Daarom vinden veel mensen  het lastig om te mediteren en even nergens aan te denken. Dat is ook iets wat je moet oefenen. Met kleine babystapjes. Maar de meeste mensen willen het meteen kunnen en zijn enorm resultaat gericht. Dat is echter  gedoemd te mislukken. Daarom leer ik mensen hoe ze eerst - met slechts behulp van hun adem - al in zestien seconden kunnen mediteren. Op die manier ervaren ze al snel hoe ze helemaal in hét moment kunnen zijn, zonder ergens anders aan te denken. Even geen gedoe en geen stress. Dan ‘zijn’ ze alleen maar.”

 Eenvoud
“Meditatie is dus eigenlijk heel makkelijk. Het wordt alleen vaak moeilijk gemaakt omdat mensen er allerlei technieken aan hangen. Ook die behoefte zit in de menselijke aard. Dan moet je je handen weer zus of zó  houden, op één bepaalde manier ademen of speciale mantra’s opzeggen….. De zestien seconden-methode is zo eenvoudig omdat je niet ‘iets’ probeert te doen. Je focust alleen op je adem. Wanneer je je daar helemaal aan overgeeft,  is het onmogelijk om tegelijkertijd ook nog allerlei drukke gedachten te hebben. Deze methode is bijna te simpel voor woorden. Boeddha schijnt niet anders gemediteerd te hebben. En met deze korte methode, die ik ook wel de ‘Sixteen seconds to Happiness’ noem, oefen je er iedere keer zestien seconden bij. Na een week mediteer je dan al bijvoorbeeld één minuut en na twee weken twee minuten, totdat je na vier maanden ineens met gemak een kwartier achter elkaar mediteert. Maar het kan ook korter, zoals alleen maar die zestien seconden als je even een break zoekt. Je hoeft niets te forceren of ook maar iets speciaals te doen.  Just do it! En niet alleen zittend op ’n kussen, maar gewoon door de dag: wanneer  je in de file staat, aan het telefoneren bent, op de fiets zit of ergens met iemand staat te praten. Ook als je even ergens moet wachten en je direct naar je telefoon grijpt om je berichtjes te lezen, kan je er voor kiezen om in die zestien seconden liever jezelf op te laden. …... Any time. It’s so easy!

Vind je weg
“Om te leren mediteren heb je echt geen keiharde discipline nodig. Diegenen die mediteren als een opdracht of verplichting zien houden het niet vol. Doodzonde, want het verrijkt je leven in alle opzichten en zou geen moeite moeten kosten. Wel vergt het een zeker bewustzijn en regelmatige oefening, maar dat is geen probleem. Je poetst je tanden toch ook elke dag? Zo kan je meditatie beschouwen als een schoonmaakbeurt voor je geest en wordt het een terugkerend ritueel. With practice all will come. Na verloop van tijd zal je merken dat het steeds meer als vanzelf gaat en je het al snel gaat voelen wanneer je het niet doet. Het is belangrijk om vriendelijk voor jezelf te zijn en je eigen weg hierin in te vinden.”

Vrede
“In deze Westerse wereld houden we van denken, analyseren en rationaliseren. Ik werkte jarenlang op de tweeëntachtigste verdieping van het World Trade Center in New York en was alleen maar bezig met mezelf en veel geld verdienen. Totdat ik hierop stuk liep en besloot mijn leven om te gooien. Zo kwam ik terecht bij het Chopra Centre waar ik ben opgeleid. Daarna volgde ik mijn eigen weg. Een ding weet ik inmiddels zeker: ons hoofd is niet de bron van vrede en vertelt ons maar zelden de waarheid. Toen ik de Nederlandse militairen trainde voordat ze naar  Syrië gingen waren ze helemaal verrast. Ze wisten hoe ze moesten vechten, vluchten en zich verdedigen, maar ze hadden nooit geleerd hoe ze met hun adem de vrede in hun opgejaagde geesten konden vinden. En dat geldt natuurlijk voor iedereen. Of je nu crimineel bent of bankdirecteur. Wie  peace of mind heeft, heeft alles.

www.davidji.com