BAM! De nieuwste ademtechniek

Vermoeid, stress of problemen met concentreren? Dan kan een ‘bammetje’ je er zo bovenop helpen! BAM staat voor de Bridgeman Adem Methode en is een eenvoudige ademhalingstechniek vanuit je onderbuik, die – mits goed uitgevoerd – een ongelofelijk verschil kan maken. Wanneer je deze een paar keer per dag toepast, ervaar je direct meer rust, balans en energie. Gratis en voor niets!

‘Adem in adem uit’, het lijkt zo makkelijk want het gaat als vanzelf, maar volgens Robert Bridgeman – oprichter van de Bridgemanmethode - doen we vaak maar wat. Robert: “De oude Grieken wisten al dat de kwaliteit van de ademhaling de kwaliteit van het leven bepaalde, maar dat lijken we gaandeweg te zijn vergeten. Onze gehaaste en drukke levensstijl draagt daar bepaald niet aan bij. Hierdoor staan de meeste mensen in de overlevingsstand, waardoor de ademhaling hoog en oppervlakkig wordt. Bridgeman, die in zijn leven ongeveer elke denkbare methode voor meer rust en balans onderzocht, schreef samen met collega Marleen van den Hout zijn laatste boek over deze nieuwe techniek. Het boek geeft een duidelijke uitleg van hoe de ademhaling precies werkt, waarom je ademt zoals je ademt en vooral hoe je deze vóór je kunt laten werken. Daarnaast geeft het een duidelijk overzicht en uitleg van enkele bestaande ademhalingsmethodes en gaat uiteraard vooral over de BAM, inclusief vele voorbeelden, oefeningen en tips.

Lekker leeglopen
Wist je dat je na een gewone, rustige uitademing nog zo’n één tot anderhalve liter ‘oude’ lucht in je longen hebt? De BAM leert je bewust en actief volledig uit te ademen en daardoor moeiteloos in te ademen (wanneer je gespannen bent voltrekt dit proces zich precies andersom). Hierdoor wordt je ademhaling automatisch rustiger en ontwikkel je letterlijk en figuurlijk een sterke buikkracht. Met als bijkomend voordeel dat je niet alleen mentaal sterker in je schoenen komt te staan, maar ook nog aan je sixpack werkt! Deze zogenaamde ‘residuale’ lucht uitblazen maakt niet alleen rustiger, maar werkt op allerlei manieren zuiverend voor je hele systeem. Als je bedenkt dat we zeventig procent van al onze afvalstoffen via onze luchtwegen afscheiden, is het geen slecht idee om dit dagelijks te doen. Overigens kan het ook zo zijn dat je na deze diepe uitademing wat duizelig of juist heel moe wordt. Dat is een goed teken en geeft aan dat je oude rotzooi aan het loslaten bent. Daarna wordt het alleen maar beter.

Zo doe je ‘t:

  • Ga zitten met een kaarsrechte rug
  • Adem langzaam en diep uit op een luide FFFFF
  • Concentreer je volledig op de uitgaande lucht en verbeeld je dat je alles loslaat wat je niet meer nodig hebt
  • Als je alle lucht hebt uitgeblazen houd je deze nog even vast en probeer je met nog wat enkel pufjes (FFF, FFF, FFF!) extra uit je longen te persen
  • Sluit je mond en laat dan je buikspieren langzaam los zodat de lucht moeiteloos door je neus naar binnen stroomt
  • Doe deze uit- en inademing minimaal vijf keer
  • Adem na de laatste keer weer vanzelf in en dan ontspannen uit, waarbij je halverwege de uitademing stilvalt
  • Doe daarna even niets meer totdat je weer een ademprikkel voelt
  • Als de ademprikkel opkomt, adem dan eerst uit en volg vervolgens het ritme zoals je lichaam dat zelf aangeeft en voel hoe je nu ademt.

Voor een uitleg van de volledige BAM ademhalingstechniek koop je het boek of volg je één van de workshops.
Start vandaag met Ademen, uitgeverij Ankh Hermes, 140 pag,
€ 14,99. Voor meer informatie: bridgeman.nl