No more stress!

Met zijn bos zilverwitte krullen en dito baard zou hij zomaar voor de broer van Sinterklaas en de Kerstman kunnen doorgaan, met dat verschil dat hij niet aan materiële cadeau’s doet. Wél verblijdt de Amerikaanse Davidji honderdduizenden mensen met zijn wijze lessen over het vinden van peace of mind en geluk. “De belangrijkste reden waarom mensen last van stress hebben, is omdat ze niet het juiste gereedschap hebben om ermee om te gaan.”

Niets menselijks is hem vreemd. Hij heeft geleden, gezocht én gevonden en reist over de hele wereld om mensen te inspireren met hetgeen hij zelf heeft ontdekt en geleerd: meer rust, helderheid en een doel in het leven. Davidji walks his talk, maar is in geen enkel opzicht belerend en houdt gelukkig ook van een goede espresso en een glas tequilla op z’n tijd. Waar zijn laatste bestseller ‘De geheimen van meditatie’ eindigt, gaat zijn nieuwste boek ‘Zonder stress’ verder. In dit 272 pagina’s dikke boek legt hij uit hoe je respectievelijk je bewustzijn, behoeften, emoties, communicatie en tenslotte je doel in het leven kunt leren beheersen.

Deze vijf elementen zijn de basis van een stressvrij leven, waardoor je leert dat je geen slachtoffer meer hoeft te zijn van de omstandigheden, maar de teugels zelf in handen kunt nemen. “Wanneer je in staat bent om alles wat je overkomt als een kans tot groei te zien, verandert dat je hele perspectief van de wereld en het leven,” vertelt hij.  “Dan ben je vele malen gelukkiger en meer ontspannen dan iemand die overal problemen en gevaar ziet, waardoor het lichaam voortdurend in de stress-stand staat met alle gevolgen van dien." Om dat te leren zal je toch eerst zijn boek moeten lezen, maar deze twee praktische less-stress tips geven we je alvast voor instant ontspanning.

Helder in zestien seconden
Van alle technieken die Davidji in de wereld aan anderen heeft geleerd, is deze by far de eenvoudigste en meest effectieve. Hierbij focus je alleen op je adem. Wanneer je je daar helemaal aan overgeeft, is het onmogelijk om tegelijkertijd ook nog allerlei drukke gedachten te hebben. Deze methode – die de basis van meditatie is -  is bijna te simpel voor woorden. De Boeddha zelf schijnt ’t niet anders gedaan te hebben. Met deze korte methode, die hij ook wel de ‘Helder in zestien seconden’ noemt, oefen je er iedere keer zestien seconden bij. Na een week mediteer je dan al bijvoorbeeld één minuut en na twee weken twee minuten, totdat je na vier maanden ineens met gemak een kwartier achter elkaar mediteert.

Maar het kan ook korter, zoals alleen maar die zestien seconden als je even een break zoekt. Je hoeft niets te forceren of ook maar iets speciaals te doen.  Just do it! En niet alleen zittend op ’n kussen, maar gewoon door de dag: wanneer  je in de file staat, aan het telefoneren bent, op de fiets zit of ergens met iemand staat te praten . Ook als je even ergens moet wachten en je direct naar je telefoon grijpt om je berichtjes te lezen, kan je er voor kiezen om in die zestien seconden liever jezelf op te laden. Zo doe je ‘um:

 • Adem langzaam en diep in door je neus, terwijl je langzaam tot vier telt. Neem de lucht waar die door je neus langs de achterkant van je keel naar binnen stroomt.
 • ‘Kijk’ naar je adem terwijl deze verder naar beneden gaat, door je borst en tot onder in je longen. Voel hoe je buik volstroomt en uitzet en houd je adem dan in stilte vier tellen vast.
 • Op de vierde tel laat je je adem los en ‘kijk’ je hoe hij omhoog gaat, je borst in, je keel in, je holten in en door je neus weer naar buiten.
 • Wanneer je het laatste beetje lucht hebt uitgeademd, houd je die uitademing ook weer vier tellen vast. Observeer hem, ‘bekijk’ hem, terwijl hij oplost in de lucht.
 • Haal nu weer normaal adem en probeer het dan met je ogen dicht (maar alleen als je ergens zit of  ligt alsjeblieft ;-).
 • Onthoud: vier tellen inademen – vier tellen vasthouden – vier tellen uitademen – vier tellen vasthouden.

Zorg ervoor dat je je adem blijft volgen, want het gaat om de oefening van het waarnemen waardoor je helemaal in het ‘ hier en nu’ bent. Al na één of twee rondjes merk je het effect; je bent wat rustiger, wat lichter en gemakkelijker

Relaxte rug
Deze oefening ontspant geweldig wanneer je te lang achter je bureau heb gezeten of je rug stijf voelt:

 • Ga op ’n stoel zitten met je voeten stevig op de vloer. Buig je hoofd voorzichtig naar voren en buig je rug bol, zoals het schild van een schildpad. Houd deze houding vijf seconden vast.
 • Buig dan zo ver mogelijk naar achteren en hou vijf seconden vast. Kom terug naar het midden en ga rechtop zitten. Reik met je rechterhand over je buik heen, pak de zitting van de stoel aan de linkerkant vast en houd deze houding vijf tellen vol.
 • Doe hetzelfde met je linkerhand aan de andere kant. Zoek telkens de rek op maar het moet wel comfortabel blijven. Kom terug naar het midden en steek beide armen in de lucht. Reik zo hoog mogelijk terwijl je blijft zitten en houd vijf tellen vast.
 • Reik vervolgens naar de vloer, waarbij je je borst op je knieën legt en houd dit ook weer vijf seconden vast.
  Kom weer terug naar het midden. Steek je rechterhand de lucht in en buig die arm dan voorzichtig over je hoofd heen naar links, zo ver als je kunt.
 • Houd je arm gestrekt alslof je een appel plukt die links aan een boom hangt. En doe vervolgens hetzelfde met je linkerarm. Kom terug naar het midden en geniet van het relaxte gevoel.