Prettig stress- of kerstfeest?

Deze vraag stel ik me zelf wanneer ik dreig te worden overvallen door feestdagen stress. Daarom - nog even op de valreep - een laatste ‘verlichtend’ 😇 bericht van mij dit jaar.

Want is ‘verlichting’ niet waar het om gaat in deze donkere tijd? Je zou het bijna vergeten door de drukte en de haast waarmee iedereen (ik dus ook) de laatste zaken nog vóór het einde van het nieuwe jaar geregeld wil hebben én dat moet zien te fiksen tussen alle pre kerstborrels en -diners door. Terwijl er ook nog de nodige eigen kerstboodschappen en ladingen cadeaus (daar doe ik dan weer niet aan) moeten worden gekocht.

Al wekenlang hangt er een soort van buzz in de stad en is het overal druk en vol. Alsof het leven een trechter is geworden waar we ons in allerijl doorheen moeten persen. De kerstgekte begint ook steeds vroeger. De winkels liggen al vol met kerstprullaria voor de Sint ook maar zijn hielen heeft gelicht. Lees hier dit interview uit de Volkskrant met hoogleraar psychologie Laurie Santos over geluk en waarom meer spullen ons dat niet brengt.

Schermafdruk 2018-12-24 12.26.39.png

Amerika!

Die arme Sint krijgt het hier overigens steeds zwaarder te verduren. En dat terwijl onze huidige Kerstman notabene een afstammeling is van Sinterklaas. De Sint werd eind negentiende eeuw spontaan meegenomen door emigranten naar Amerika, alwaar men hem tot Santa Claus omdoopte en hij door de bekende reclame van Coca-Cola wereldwijd werd verspreid.

Maar voordat ik weer te veel informatie ga verschaffen, wil ik je vooral een heel ontspannen Kerst toewensen en ook mezelf eraan herinneren waar Kerstmis ook alweer voor staat. De oorspronkelijke gedachte was dat het Christuskind geschenken geeft, zoals Hij dat ook met zijn leven heeft gedaan. Maar door de aanhoudende veramerikanisering van de Kerstman - met al zijn bijbehorende toeters en bellen - heeft het de afgelopen vijftig jaar steeds meer aan terrein verloren.

IMG_7899.jpg

Less is more

‘Wat win je ermee als je de hele wereld hebt, maar jezelf verliest?’ is een uitspraak van Jezus die ik ook deze dagen weer goed in mijn eigen oren knoop en jullie ook graag ook mee wil geven.

Want of je nu wel of niet in Jezus gelooft, matigheid maakt ons gelukkiger dan wanneer we over onze grenzen gaan. Dus vraag jezelf af hoe het zou zijn om deze dagen op zo’n wijze te eten en te drinken dat je in het nieuwe jaar geen dieet of Dry January hoeft te doen (alhoewel dat laatste natuurlijk altijd een goed idee is.)

Ik wens je veel lichtheid en liefde. Dat je volop mag genieten, je glas altijd halfvol is en je jezelf niet hoeft te verliezen.

IMG_7891.jpegHAPPY X-MAS & NEW YEAR 

PS

En wat betreft het nieuwe jaar: we zijn pas gaan tellen bij de geboorte van Jezus, dus ‘tijd’ is daarom ook maar een idee, een gedachte. Er is alleen maar NU en dus kun je áltijd opnieuw beginnen.

Voel jij dat je eigenlijk te veel drinkt (of andere drugs gebruikt)? Zou je er graag anders mee om willen gaan en vind je het lastig om erover te praten? Wil je leren hoe je de teugels in eigen hand kunt nemen, zodat jíj weer de baas wordt en niet je hand? Als jouw coach kan ik je daarbij helpen.