Jamie Oliver | Waar geloof je in?

Jamie Oliver (32) heeft met zijn charisma en no nonsense-stijl het thuis koken populairder en sexier dan ooit weten te maken. Na de eerste roes van zijn plotselinge succes groeide bij hem het besef dat zijn bekendheid ook verantwoordelijkheid met zich meebracht.

Waar geloof je in ?
"ik geloof dat alles mogelijk is en dat een mens in staat is om zijn eigen leven vorm te geven. Het is daarom belangrijk dat we ons vermogen tot creëren niet onderschatten. Maar als je mij nu vraagt of ik van plan was om de positie te krijgen die ik nu heb, moet ik eerlijkheidshalve bekennen dat het me domweg is overkomen en diit dat alles te maken heeft met de kracht van de media en bizarre wereld van televisie; de kracht daarvan is immens en versterkt alles. Daardoor zijn alleen al hier in Nederland inmiddels zo'n anderhalf miljoen boeken van mij verkocht. Van een doodgewoon Engels ventje, dat het ook nog eens slecht deed op school! Ik was gewoon dyslectisch, maar bij ons op school werd ik behandeld alsof half blind was. Er werd ook nooit gekeken naar wat ik wel goed kon. Toch ben ik niet slecht terecht gekomen, maar wil zeggen dat ik er zelf het beste bewijs van ben dat niets onmogelijk is."

Wat heeft die bekendheid met je gedaan?
"In het begin zag ik die plotselinge hype van mezelf als pure mazzel. Ik woonde destijds met mijn vrouw Jools in Londen en we konden wel wat extra geld gebruiken. Ik besloot er daarom helemaal voor te gaan en dat lukte. De eerste twee jaar ging het vooral over mezelf. Ik wilde vooral mijn eigen leven beter en meer comfortabel maken. Daarna kreeg ik last van een zeker schuldgevoel; ik zag dat als een wake-up call om mezelf en mijn doelen bij te stellen. Ik besefte dat aan mijn succes een zekere verantwoordelijkheid vast zat. Daarnaast werd er geschreven over hoeveel ik verdiende met alles wat ik deed en daar voelde ik ook ongemakkelijk onder. Kortom: k voelde dat het echt hoog tijd werd om iets terug te doen. Daarom ben ik me hard gaan maken voor betere voeding op scholen en is het idee ontstaan van de stichting Fifteen: een keten van restaurants waar jaarlijks zo'n vijftien kansarme Jongeren worden opgeleid tot chef. Als ik dan toch zoiets ging doen dan maar tot de bodem, vond ik. Dat is natuurlijk een nobel streven, maar omdat het merendeel van onze kids een criminele achtergrond heeft, hebben we te kampen met tal van problemen. Want los van alle keuken- en kookvaardigheden moeten deze jongens en meisjes vooral weer gaan voelen wat vertrouwen is en wat het betekent om een doel in je leven te hebben. Het lukt helaas niet om alle jongeren die we opleiden op het rechte pad te houden, maar ik kijk vooral naar diegenen die het met een steuntje in de rug van ons wel lukt om zichzelf en hun oude leven te overwinnen. Daar doe ik liet voor. Bij tijd en wijle vraag ik me wel eens af waarom ik niet gewoon om het jaar een boek schrijf, daarnaast wat televisie doe en gewoon een easy life leef. Maar nee, uiteindelijk is dat toch niks voor mij. Ik ben gewoon op m'n best wanneer ik een beetje ongelukkig ben en het allemaal niet te gemakkelijk gaat."

Wat is er heilig voor je?
"Het hele leven. Alles en iedereen waar ik van houd. Bovenal mijn vrouw en twee dochters Zij kennen me zoals ik werkelijk ben. Jools en ik zijn al samen vanaf mijn achttiende. Zij heeft alles met me meegemaakt en doorstaan.Want naast alle succes zijn er ook de nodige mislukkingen geweest. Dat ziet de buitenwereld alleen niet, want het past niet in het plaatje. Het plaatje van die leuke, vlot babbelende English guy from nextdoor die het allemaal maar zo'n beetje komt aanwaaien, terwijl 'ie weer wat gezelligs in de pan gooit. Jools weet waar ik vandaan kom, laat zich niet gek maken door alles wat ons overkomt en is daarom een stevige basis in mijn leven. De tijd die ik met mijn gezin doorbreng is me daarom echt heilig. Daarna komt mijn tuin. Ik vind het heerlijk om erin rond te lopen en te kijken hoe alles groeit en bloeit. Te zien hoe moeder natuur daar voor ons aan het werk is. Dat is mijn vorm van mediteren."

Volg je je hart of je hoofd?
"Ik heb ze allebei nodig in dit leven en je kunt er ook verschillend mee kijken. Zo bezocht ik laatst zo'n commerciële kippenfarm. Mijn hart kromp in elkaar bij het zien van zoveel kippenleed, maar mijn verstand zag dat fantastische staaltje technologie waardoor een dergelijk bedrijf kon functioneren. Zo ben ben in staat om in bijna alles een zekere schoonheid te ontdekken. Maar over het algemeen volg ik eerder mijn hart. Dan komt het altijd goed, zo is gebleken."

Waar hoop je op ?
"Op een lang en gezond leven waarin ik nog van alles kan doen. Maar ook weer niet met te veel verwachtingen, behalve dan dat ik mijn kinderen gelukkig zal kunnen zien opgroeien. Tja, op happiness dan toch, of beter: happinez met een 'z', zoals jullie het schrijven, want anders is het weer té perfect."

jamieoliver.com