Hoe zou het zijn als…?

Positief denken is prachtig, maar als oplossing om uit een dip te komen, heeft het voor mij zelden effect gehad. Sterker nog: ik raakte er alleen maar geïrriteerd door. Hardop tegen mezelf roepen dat ik ‘heel, volmaakt en perfect’ ben - wanneer ik me waardeloos, brak en ellendig voel - werkt bij mij averechts. Die afstand is domweg te groot.

Totdat ik een andere effectieve manier leerde om uit mijn stuck state te komen. Niet alleen met de Sedona Methode (een praktische techniek om gevoelens van weerstand los te laten), maar ook door het het stellen van vragen.

Deze combinatie zorgt ervoor dat de weerstand wegvalt, waardoor er - vanuit het lege en vastgelopen gevoel - ineens ruimte ontstaat en ik plotseling weer mogelijkheden zie en een impuls voel tot actie.

De ontvangstmodus

IMG_7162.jpg

Dus stel, je hoopt op iets of je wilt iets bereiken wat je moeilijk of lastig vindt - zoals een periode niet (of minder) drinken, stoppen met roken of welke gewoonte dan ook die je zou willen doorbreken. Door jezelf dan de vraag te stellen hóe het zou zijn als dat gewoon zou lukken, kan er zomaar iets magisch gebeuren.

Het gaat hierbij namelijk niet alleen maar om het stellen van de vraag, maar om dit met je volle aandacht te doen en dat wat je wilt bereiken ook écht voor je te zien. Alsof het al is gebeurd. Op die manier gebruik je je verbeelding als aanzet tot het genereren van een andere energie, te vergelijken met een download op je computer.

Alles is energie en zo ook onze gedachten. Je gedachten bepalen hoe je je voelt. Vergelijk het met een stemvork, waarbij een bepaalde toon (lees: trillingsfrequentie) op zoek gaat naar een bijpassende toon. Maar je kunt ook denken aan een radiozender. Wanneer je klassieke muziek wilt horen, stem je af op Radio 4 of Classic FM en niet op een popzender.

Dus door het stellen van de vraag en het voelen van het mogelijke, positieve resultaat, stem je af op het gewenste kanaal, waardoor de oplossing zich kan aandienen.

Minder denken, meer voelen

Onze gedachten komen en gaan als een continue stroom, daar hebben we geen controle over. Waar we echter wel controle over hebben is onze focus, met andere woorden: onze bewuste aandacht. Deze ‘werkt’ als een lamp die je aan en uit kunt zetten. Focus je daarom op wat je WEL wilt én vooral op het gevoel dat daarbij hoort.

Door het te zien en vooral te voelen, ga je het geloven en kun je erop vertrouwen. Zo beland je in een ánder gevoel, in een ándere frequentie en trek je ándere situaties aan. Daarom werkt het bewust voelen van dankbaarheid ook zo goed. Wanneer je je dankbaar voelt, is het onmogelijk je ongelukkig te voelen.

We zijn gewend om ons gevoel van onze omstandigheden te laten afhangen, maar het kan dus ook andersom. Ik weet, het klinkt te mooi om waar te zijn, maar wanneer je ermee gaat oefenen zou je zomaar eens versteld kunnen staan.

De belangrijkste vraag

Onthoud dat het vooral gaat om het oproepen van het goede gevoel en daarmee een gevoel van vertrouwen en ontspanning. De oplossing volgt dan als vanzelf. Of zoals Byron Katie - dé queen of the questions - altijd zegt: Trust the process!

IMG_7214 3.jpg

Dit hart kreeg ik destijds van vriendin (en coach) Monique Rosier en hangt al jaren geduldig boven mijn bureau. Zo is het ook mijn mantra geworden.

Gras groeit namelijk niet beter door er hard aan te trekken en ook de zon komt iedere dag gewoon weer op. Het leven zorgt heel goed voor zichzelf en doet dat zonder enige moeite. Alleen niet altijd op de manier zoals wij dat hadden bedacht.

De kunst is dus om op het natuurlijke proces van het leven te vertrouwen en zo boven al het geneuzel in je hoofd uit te stijgen. Een open en nieuwsgierige blik helpt je hierbij.

Dat betekent dat je zelf de volledige verantwoordelijkheid neemt voor jouw eigen geluksgevoel. Dé belangrijkste vraag is daarom of je dat ook wilt. Want hoe zou het zijn als je dat zou kunnen?

Voel jij dat je eigenlijk te veel drinkt (of andere drugs gebruikt)? Zou je er graag anders mee om willen gaan en vind je het lastig om erover te praten? Wil je leren hoe je de teugels in eigen hand kunt nemen, zodat jíj weer de baas wordt en niet je hand? Als jouw coach kan ik je daarbij helpen.