Mind your mind

Van alle designs in de wereld is er één die het meest complex is en dat is the human design, oftewel de homo sapiens; de denkende mens. Want precies dat denken heeft ervoor gezorgd dat hij niet alleen van alles ontdekt en voor elkaar krijgt, maar vooral ook dat hij regelmatig tegen van alles aanloopt en daardoor van zijn padje afraakt. Hoe wordt een mens nu de beste versie van zichzelf?  

In een aflevering van de geweldige VPRO-serie De toekomst is fantastisch bevinden we ons in het jaar 2039 waarin ouders hun baby via een computersysteem geheel naar smaak kunnen ontwerpen en de zogenaamde ‘designerbaby’ de normaalste zaak van wereld is geworden. En of dat nu ooit de werkelijkheid zal zijn, voorlopig zullen we zelf aan de bak moeten om onze eigenste 2.0-versie van onszelf te worden. 

Maar wanneer ben je nu ‘perfect’ en in hoeverre zijn we überhaupt maakbaar? Dit item is actueler dan ooit en er zijn ontelbare artikelen en boeken over geschreven, dus wie ben ik om dit ‘even’ in zo’n vijftienhonderd woorden toe te lichten? Dit denk ik, terwijl ik de cursor op het lege scherm voor me zie knipperen. En met deze beperkende gedachte sla ik direct de spijker op zijn kop.

IMG_2216.jpg

Always looking for trouble

Want onze mind - ons denken - is bepalend voor hoe we ons voelen en ons gedragen. Gedachten zijn de taal van het brein, gevoelens zijn de taal van het lichaam, je denken en voelen creëren je staat van zijn. Door sommige ervaringen uit het verleden hebben we ons angstig, onzeker, boos of gefrustreerd gevoeld. En bij bepaalde negatieve gedachten worden er chemische processen in gang gezet die deze gevoelens direct weer naar boven brengen, die op hun beurt nog meer donkere gedachten aanwakkeren. Zo zit je, voor je het weet, in de bekende neerwaartse spiraal. 

Screenshot 2020-01-08 at 14.21.10.png

Al onze onbewuste patronen (zo’n 95 procent van ons doen en laten!) - positief of negatief - zijn dus niets anders dan chemische reacties in ons lichaam die signalen aan ons hoofd doorgeven waardoor iets heel écht en waar lijkt, terwijl het dat niet is. Dit wordt vooral heel duidelijk bij mensen die verslaafd zijn. Die geloven iets nodig te hebben, wat hen in werkelijkheid juist langzaam maar zeker kapotmaakt.

The mind is always looking for trouble, leerde ik ooit van een leraar op mijn ‘spirituele zoektocht’. Als je je daar niet heel bewust van bent, kan je verstand je van alles wijsmaken. En niet omdat het het slecht met je voor heeft, maar om de doodeenvoudige reden dat het je juist wil beschermen en daarom overal eerst het gevaar ziet. 

Je mind is overigens een geweldige tool zolang het om praktische en verstandelijke zaken gaat, maar voor onze wezenlijke groei als mens is-ie een lousy advisor. Daarvoor zullen we toch verder moeten gaan kijken, letterlijk out of our thinking heads. Albert Einstein verwoordde het ooit al loud and clear: ‘Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt.’

Get over your (little) self

Lastige gedachten en gevoelens wegduwen heeft hetzelfde effect als wanneer je een bal onder water drukt, die floept keihard weer terug als je hem loslaat. Het enige wat helpt is ten diepste beseffen wie en vooral wát je bent, waardoor de illusie van je ‘persoontje’ kan worden doorzien. De mind bevechten heeft daarom geen zin. Eerder de overgave aan het ‘onbekende’, in combinatie met een groots verlangen naar vrijheid, een open geest, alertheid en een flinke dosis vertrouwen en vastberadenheid. Dit alles om met die luttele 5 procent ‘bewuste aandacht in het hier en nu’ die onbewuste 95 procent als het ware te overschrijven. 

IMG_2206.jpeg

Ons denken is nog het best te vergelijken met een computer. Zonder een regelmatige update, functioneert deze steeds minder naar behoren. Het ego is als een virus in je computer. Het wil zijn bestaansrecht veiligstellen, de baas spelen, wil altijd meer (want ziet alleen maar ‘tekort’) en werkt voortdurend sneaky op de achtergrond door. En Google ten slotte, is een treffende metafoor voor onze zogenaamde conscious awareness, onze bewuste aandacht; dát is wat we zijn! 

Volgens de metafysica ‘hebben’ we niet zozeer bewustzijn, maar zijn we eerder een lichaam ín bewustzijn. Ons daar gewaar van worden, is de eenvoudige en tegelijk uitdagende ‘oplossing’ en bevrijding van ons ego; de gevangenis van het denken.

Want als we beseffen dat we allemaal maar een druppel zijn in die grote oceaan van bewustzijn, kunnen we eindelijk wat meer gaan relaxen. Het is dan toch immers doodvermoeiend om met man en macht nog een aparte druppel uit te willen hangen? 

Go with the flow

Hoeven we ons dan alleen maar een beetje te laten deinen op de golven van het leven? Ja, in wezen wel, maar we hebben zeker nog wel wat in de melk te brokkelen. Hoe? Met onze bewuste aandacht, onze focus! Alles waar we ons op focussen, wordt gevolgd door onze energie en daarmee zetten we processen in gang die zich als ‘vanzelf’ ontvouwen. Als we ons daar te veel mee bemoeien ervaren we stress. 

De wereld van nu is daarom niets anders dan een projectie van ons eigen collectieve bewustzijn. Vroeger zou je voor dit soort uitspraken op de brandstapel zijn beland, maar gelukkig zijn er steeds meer wetenschappers en artsen zoals Deepak Chopra en Joe Dispenza die in staat zijn om deze kennis te demystificeren en zo op een groter publiek over te brengen. 

Steeds meer mensen ontdekken dat ze zoveel meer zijn dan hun eindeloze gedachten (zo’n zestig- tot zeventigduizend per dag naar het schijnt), overtuigingen en gewoontes - samen met de nodige botten, vlees en bloed - verpakt in een omhulsel. Ze beginnen in te zien dat ze meer zijn dan hun ‘stories’. Dat het niet alleen mogelijk is om er bovenuit te stijgen, maar zelfs van levensbelang, willen we het nog een beetje leuk houden voor onszelf, met elkaar en voor de aarde. We are all in the same boat. 

De hamvraag is dus: blijf je (onbewust) het verleden herhalen of ga je bewust leven naar de beste versie van jezelf, je oorspronkelijke design dat je ergens op je pad bent kwijtgeraakt. Het is wat de boeddhisten met een mooi woord zelfrealisatie noemen. Als je daarin slaagt, heb je je missie hier op aarde wel zo’n beetje volbracht.

IMG_2205.jpg

Be Do Have

Volledige bewustwording is dus het antwoord. Veranderen is namelijk niets anders dan de dingen anders doen dan je ze ervoor deed en dat kan alleen maar wanneer je über alert bent. Door te beseffen dat álles energie is (en met elkaar verbonden) en alles gaat zoals het gaat ben je er eigenlijk al. Je hoeft alleen maar naar Moeder Natuur te kijken, zij doet het als geen ander voor. En wij maken daar deel van uit. 

Alles verandert voortdurend, zowel binnen als buiten onszelf. En dat allemaal zonder dat wij daar ook maar iets voor hoeven te doen. Nature designs itself perfectly and in harmony. Wij zijn een deel van de natuur, maar zijn door ons over ontwikkelde denken, gaan geloven dat wij de controle hebben. En precies daar is het fout gegaan. 

Hoe zit dat dan nu precies met onze gedachten en emoties? Want wordt ons gevoel nu beïnvloed door onze gedachten of beïnvloeden onze gevoelens juist onze gedachten? Het antwoord is beide. Gedachten produceren als het ware een elektrische lading in het veld en gevoelens produceren een magnetische lading, waardoor je zaken aantrekt. Hierbij geldt de wet van de aantrekkingskracht en dat is geen ‘woo-hoo’ verhaal, maar net zo logisch als de wet van de zwaartekracht. 

Dus wanneer je denkt aan iets wat je wilt omdat je voelt dat je iets niet hebt, guess what? Dan krijg je precies dat wat je voelde, namelijk nog meer bewijs van gebrek of gemis van hetgeen je zo graag wilde. De kunst is dus om te oefenen in vóelen alsof iets er al is. Wéés (Be) eerst de ‘persoon’ die je wilt zijn. Door in dat gevoel te zitten, ga je daar vanzelf naar handelen (Do) en krijg je (Have) wat je vanuit dat gevoel aantrekt (en dat is dan altijd positief). Belangrijk is om daarbij het resultaat los te laten en alleen te focussen op het goede gevoel. Dat klinkt wel leuk, hoor ik je al denken, maar hóe in vredesnaam doe je dat dan?

Een paar praktische tips:

IMG_2207 2.jpg
  1. Oefen dankbaarheid voor alles wat je maar kunt bedenken. Als je daar oprecht mee aan de slag gaat, besef je hoeveel je voor lief neemt en ga je je vanzelf beter voelen.

  2. Stel jezelf - nog voordat je ’s morgens je ogen opent - als eerste de vraag: Wat is de beste versie van mezelf die ik vandaag aan de wereld zou kunnen tonen? Wat kan ik geven in plaats van krijgen?

  3. Word je bewust van die stem in je die voortdurend commentaar heeft. Merk hem op, bedank hem voor zijn ongevraagde commentaar. Meestal komt-ie net een paar seconden later dan je eerste impuls die vaak wél de bedoeling was. Dus catch yourself, don’t judge yourself. Op die manier word je steeds minder gedreven door je onderbewustzijn en ben je authentieker. 

  4. RPM: Rise Pee Meditate! Het woord ‘meditatie’ betekent letterlijk ‘bezinning om je werkelijke zelf te ervaren’ en heeft zijn werking al ruimschoots bewezen. Zet vóór je mediteert een intentie op welke gedachten je je wilt focussen en welk gedrag je wilt demonstreren. Laat dit in je hoofd plaatsvinden alsof het al gebeurt, zodat je nu al geluk, vrijheid, en blijheid kunt ervaren. Trek écht alles uit de kast om het helemaal te vóelen en oefen dit totdat - je raadt ‘t al - het een goede gewoonte wordt!  En dan: ‘be prepared for the magic to happen!’, waarschuwt Joe Dispenza. I rest my case.