Interview plastisch chirurg

Ze is één van de vier vrouwelijke plastische chirurgen die Nederland telt en één van de twee die daarvan esthetische chirurgie verricht. Drs. Linda Visser (49), verbonden aan praktijk de Arenborghoeve en eveneens werkzaam in de Bergman kliniek, is ruim vijftien een gedreven vakvrouw. Vriendin sprak met haar.

Het is opvallend dat er maar twee vrouwelijke plastische
chirurgen zijn. Hoe bent u in dit vak terecht gekomen?
Tijdens mijn opleiding algemene chirurgie bleek duidelijk dat ik erg goed en secuur met mijn handen kon werken. Plastische chirurgie sprak me toen al enorm aan. In die tijd werd het hier eigenlijk niet geaccepteerd om als vrouw die richting op te gaan. Vandaar dat ik uiteindelijk die opleiding in Duitsland heb gedaan.

Wat is uw persoonlijke mening over plastische chirurgie in het algemeen en de huidige modetrend in het bijzonder?
Mensen worden tegenwoordig steeds vitaler oud. Ze voelen zich vaak jonger dan ze in werkelijkheid zijn. Wanneer ze in de spiegel kijken komt hun spiegelbeeld vaak niet meer overeen met hoe ze zich voelen. Ik vind het een prima ontwikkeling dat mensen hier tegenwoordig iets aan kunnen laten doen. De meeste verzoeken waar men hiermee aankomt vind ik over het algemeen begrijpelijk en terecht.

In Amerika is plastische chirurgie inmiddels een onderdeel van het bestaan. Het is daar bijvoorbeeld de gewoonste zaak van de wereld dat een meisje van achttien een maat grotere borsten voor haar verjaardag krijgt. Denkt u dat het hier dezelfde kant opgaat?
Nee, dat denk ik beslist niet. Daar zijn wij Nederlanders veel te nuchter voor.  Natuurlijk zijn er ook wel eens uitzonderingen, maar over het algemeen komen de meeste mensen met echte problemen en niet voor ‘zomaar’ een maatje meer of minder.

Hoe zit het met vergoedingen van het ziekenfonds of van particuliere verzekeringen?
Men krijgt een ingreep over het algemeen vergoed, indien er sprake is van een aanwijsbare lichamelijke klacht. Het wordt vaak per geval bekeken en daarom is het moeilijk om daar een algemene regel voor te stellen.

Krijgt u wel eens te maken met hele vreemde verzoeken?
Jazeker. Laatst sprak ik  een jonge vrouw van 23 jaar, die graag uit voorzorg een anti-rimpelbehandeling wilde. Op dat soort wensen ga ik, uit puur principe, niet in. Uiteindelijk vindt zo’n vrouw altijd wel iemand die dat wel doet, maar ik vind dat je als behandelaar dan niet goed bezig bent.

Zijn er ook wel eens mensen met wie u alles heeft besproken en geregeld en die zich, bij wijze van spreken, de avond van te voren toch nog bedenken?
Ja, dat gebeurt wel. Die mensen zien ineens op tegen bepaalde dingen, zoals de narcose of de totale ingreep. Daarnaast heb je ook de eeuwige twijfelaars, die maar niet kunnen beslissen.

Hoe gaat u daar mee om?
Ik vind dat men tweehonderd procent achter een dergelijke beslissing moet staan. Het gaat tenslotte om je eigen lichaam. Als iemand dus twijfelgedrag vertoont, adviseer ik altijd om te wachten totdat hij of zij er wèl zeker van is.

U zegt “hij”……..hoe zit het eigenlijk met de mannen? Wagen die  zich ook vaker over drempel van de plastisch chirurg?
Absoluut. Mannen komen hier vooral voor ooglidcorrecties, rimpelbehandelingen of acné-littekens.

Heeft u het idee dat sommige vrouwen zich laten behandelen, alleen maar omdat hun man dat wil?
Nee, ik heb absoluut de indruk dat vrouwen tegenwoordig alleen iets aan zichzelf laten veranderen omdat ze het zelf willen. Dat hun man het uiteindelijk ook mooier vindt is dan mooi meegenomen. Opvallend is juist dat het van de mannen meestal niet eens zo nodig hoeft.

Zijn mensen ook wel eens ontevreden over het resultaat?
Zelden. Dat heeft vooral te maken met goede voorlichting; iemand van te voren heel duidelijk maken wat ze wel en wat ze niet kunnen verwachten. Daarnaast vind ik de nazorg heel belangrijk, want dat wordt nog wel eens vergeten. Wanneer iemand echt niet tevreden is, bespreken we dat uitgebreid en behandel ik iemand kosteloos nog een keer. De meesten zijn gelukkig heel erg blij na een ingreep. Ze worden zelfverzekerder en dat heeft een weer een enorme positieve invloed op tal van andere zaken in hun leven. Dat is het dankbare aspect van mijn werk.

Tegenwoordig zie je ontzettend veel advertenties van instituten om je uiterlijk te laten verjongen en verfraaien. Hoe weet je nu welke chirurg of instituut goed is?
De titel “cosmetisch/esthetisch chirurg” is helaas niet beschermd. Dus in feite kan iedereen zich zo noemen. Daardoor is er behoorlijk wat kaf onder het koren. Het beste is om goed te checken of de chirurg in kwestie een gedegen opleiding heeft gehad en om referenties na te vragen.

Bestaat er zoiets als ‘de beste’ oplossing voor rimpels?
Nee, er zijn verschillende manier om rimpels aan te pakken. En welke manier ik toepas is afhankelijk van het soort rimpels en het type huid. Diepe neus-, en mondplooien zijn vaak goed te behandelen met lipofilling (het gebruik van eigen vet, rc). Maar voor fijne kraaienpootjes is dit weer totaal ongeschikt. Het is overigens niet zo dat alle rimpels maar zijn weg te spuiten. Sommige huiden zijn dermate beschadigd dat die gelaserd moeten worden. Dat is een behoorlijke ingreep die een zeer goede begeleiding vereist. Maar de resultaten zijn perfect!

Wat is uw ‘specialiteit’ van alle ingrepen die u verricht?
Alle ingrepen verricht ik natuurlijk met de zelfde zorgvuldigheid, maar ik ben wel heel tevreden over mijn borst-, en ooglidcorrectie en mijn liposucties.

Heeft u al zelf ooit iets aan uw uiterlijk laten veranderen?
Nee, nog niet, maar ik ben wel van plan om over niet al te lange tijd mijn oogleden te laten corrigeren.

Al een idee bij wie u dat gaat laten doen?
Ik ben bijzonder kritisch en doe het liefst alles zelf. In dit geval wordt dat natuurlijk vrij moeilijk……Heel eerlijk gezegd ben ik daar nog niet over uit.

Voor meer informatie:
Arenborghoeve
Genrayweg 49
5916 NG  Venlo
Telefoon: 077-320 83 00