Sachi Out & Wina Born

Sachi Out geeft les in de Vedische kookkunst en kookt met haar cateringbedrijf ‘Govinda’s’ feestelijke Vedische gerechten voor kleine en grote groepen:

 “Ik leef al meer dan zeventien jaar volgens de Vedische leer, die sterk de nadruk legt op geweldloosheid. Logisch dus dat ik het eten van vlees, vis of welk ander levend wezen dan ook volledig uit mijn dagelijkse menu heb geschrapt. Ik ben me bewuster van alles wat ik eet en probeer zoveel mogelijk volgens deze, leer te leven. Hierdoor voel ik me helder en zijn al mijn zintuigen verscherpt. Ik heb bijvoorbeeld een hele andere, verfijndere smaak en reuk ontwikkeld. Zo vind ik de geur van vlees echt niet meer aantrekkelijk en veel te zwaar.Het enige waarmee ik nog wel eens ‘zondig’ is mijn dagelijkse kop koffie. Daar heb ik gewoon behoefte aan. Mijn dagelijkse menu bestaat voornamelijk uit vruchten, groenten, granen, aardappelen, verse zelfgemaakte kaas (‘paneer’) en peulvruchten. Dit alles in combinatie met allerlei specerijen en verse, maar ook gedroogde kruiden. Deze geven die typische smaken en aroma’s aan het Vedische eten. Iemand die denkt dat een vegetarische maaltijd saai of smakeloos is, nodig ik bij deze van harte uit om eens te komen eten. Ze zullen versteld staan! Mijn favoriete eten? Lekkere voedzame soepen, zoals Dal (een Idiaase soep op basis van linzen of erwten, rc) en salades. Ik merk dat mijn levenswijze een hele positieve invloed heeft op mijn algehele gevoel van welzijn. Ik voel me niet alleen ‘licht’ en gezond, maar ik lijk ook rustiger geworden. Het niet meer eten van dieren heeft me absoluut milder gemaakt.”

Voor meer informatie: Govinda’s, 020 – 686 20 99 / 06-24568446.

Wina Born bracht als een van de eerste de Franse keuken tussen de Hollandse potten. Ze werkt al vijftig jaar als culinair redacteur - waaronder 35 (!) jaar voor het maandblad Avenue - en heeft maar liefst 130 boeken op haar naam staan. Vorig jaar verscheen haar laatste boek ‘Culinaire herinneringen’, een prachtige samenvatting van alles wat haar werk zo boeiend maakte.

“Eigenlijk ben ik per toeval in de culinaire wereld beland. Ik wilde journalist worden en kreeg toen de kans om voor een wijnblad te gaan werken. In die tijd mocht ik regelmatig mee op wijreis naar Frankrijk en zo groeide mijn belangstelling en liefde voor de Franse wijn en het eten. De klassieke Franse keuken is bij mij ook nog steeds het meest geliefd, tezamen met die van Italië. Eten heeft voor mij naast het lekkere aspect ervan ook een hoge emotionele waarde. Het gezamenlijk plezier dat ermee gepaard gaat vind ik minstens zo belangrijk. Het is ook boeiend om te zien hoe eten, net zoals zoveel andere zaken, aan cultuur en mode onderhevig is.

Als reactie op de Nouvelle Cuisine bijvoorbeeld, is alles nu minimilastisch. ‘De kunst van het weglaten’, puurheid, kwaliteit en vooral orginaliteit. Een kok die dat goed vertaalt is die jongeman uit Engeland, Jamie Oliver. Escoufier riep het overigens ooit ook al: “Toujours faites simple!”. Met eenvoud doel ik beslist niet op gemakkelijk want kant-en-klaar maaltijden zijn zeker niet aan mij besteed. Net zoals die instant ‘drinkontbijten’. Nee geef mij maar  wat geroosterde boterhammetjes met kaas of honing. Alles is leuk, zolang eten maar ècht is. De ontwikkelingen binnen de bio-industrie vind ik daarom op z’n minst verontrustend. Die Franse boer die in het geweer is gekomen tegen Mc Donalds heeft daarom mijn volledige sympathie.”