Edwin Kats

Hij startte zijn kokscarrière bij het Kurhaus in Scheveningen, waarna nog vele bekende leerscholen volgden. Na jaren als chef-kok bij restaurant Vermeer in het Barbizon Place hotel te hebben gewerkt, zwaait Edwin Kats nu de scepter in het prestigieuze restaurant van het Amstelhotel.

“Omdat eten nu eenmaal mijn vak is, ben ik er dag en nacht mee bezig.
Ik maak hier dagen van gemiddeld zo’n veertien uur. Dan blijft er natuurlijk weinig tijd over voor iets anders. Men denkt wel eens dat ik in mijn spaarzame vrije tijd niet zo veel tijd zal besteden aan lekker eten. Niets is minder waar.
Natuurlijk mag ik ook graag eens een frietje of ‘Chineesje’ afhalen, maar ik vind het juist heel leuk om uitgebreid voor vrienden - en trouwens ook voor mezelf - te koken.
Dat komt uiteraard ook omdat ik er door mijn ervaring veel minder tijd voor nodig heb. Ik kook alleen met ingrediënten die ik zelf lekker vind. Om de simpele reden dat ik volledig achter mijn gerechten moet kunnen staan. Hoe kan ik nu iets op smaak proeven als ik het zelf niet lekker vind? Zo heb ik bijvoorbeeld een hekel aan smaakversterkers, zoals ketchup en dat soort sausjes. Men zal op onze kaart bijvoorbeeld nooit een mosterdsoep aantreffen. Ik vind al die smaakversterkers kenmerkend voor de algemene smaakvervlakking.

Kinderen krijgen dat al met de paplepel ingegoten. Alles wordt maar te pas en te onpas met mayonaise of ketchup overgoten. ‘Als het bordje maar wordt leeggegeten’. Hier ligt nog een schone taak voor de scholen: ‘smaakles’……..hoe smaakt een pure aardappel en een rijpe tomaat?!? Om die reden sta ik ook zeker positief tegenover biologisch verbouwd voedsel, mits het er ook mooi uitziet.”