Edwin Crombags

(28 jaar), marketing manager bij het biologische zuivelbedrijf Ecomel

Wat betekent eten voor jou?
Ik eet geen vlees en geen vis. Als klein kind stond het me al tegen en toen ik een keer hoorde dat er veel minder hongersnood op de wereld zou zijn als iedereen vegetarisch zou eten, was ik helemaal om. Ik was toen pas een jaar of acht. Verder houd ik net zoals de meeste mensen van lekker eten.

Ga je vaak uit eten?
Gemiddeld zo’n twee keer per maand. Mijn vrouw en ik gaan dan natuurlijk altijd wel naar restaurants waar ze (ook) vegetarische/biologische gerechten serveren.

Met wie zou je graag een keer uit eten gaan?
Met minister president Kok. Ik zou hem dan, onder een goed glas wijn, willen overtuigen van het belang van biologische en vegetarische producten. In de hoop dat hij me toezegt dat binnenkort minstens 10 % van het landbouwareaal biologisch zal zijn.

Wat is jouw favoriete keuken?
De Spaanse keuken. Ik ben gek op die tapa’s. Heerlijk, al die verschillende hapjes.

Wat is jouw favoriete restaurant?
Tapasbar Limón, op de Denneweg in Den Haag. Je kunt me daar geregeld vinden.

Ben jij een goede kok?
Nee, ik heb niet zoveel met koken. Mijn vrouw gelukkig wel.

Waaraan ben je verslaafd?
Aan onze eigen Yomio, dus dat komt goed uit. Het is een soort yoghurt met een hele milde smaak. Tegenwoordig zit ‘ie in een handige kunststoffles die nog milieuvriendelijker is gebleken dan glas. Beetje reclame voor ons eigen product mag toch wel?

Waar houd je niet van?
Barbecuen. Echt iets voor vleeseters…..en van een aangebrande groentespies word ik ook niet blij. Verder vind ik al die vegetarische vleesvervangers niet lekker. Dat zou echt wel beter kunnen.

Favoriete recept:
Venkel uit de oven (voor 2 personen)

Ingrediënten:
2  venkelknollen (biologisch)
100 gram geraspte pikante kaas (biologisch)
150 gram zilvervliesrijst (biologisch)
2 eetlepels gomasio
boter
Verder nodig: rechthoekige platte ovenschaal

Bereiding:
Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing.
Snijd de venkelknollen doormidden en verwijder de stengels en het ‘kontje’. Die zijn niet meer nodig.
Haal de binnenste lagen (die wel bewaren!) eruit en zorg dat 4 mooie grote ‘schalen’ van de buitenste venkelbladeren overblijven.
Kook deze ‘schalen’ in ongeveer 10 minuten gaar in ruim water. Snijd de binnenste venkelbladeren ondertussen fijn.

Beboter ondertussen de ovenschaal en verwarm de oven voor op 200 graden.
Giet de rijst af en meng deze met de fijngehakte venkel.
Zet de ‘schalen’ van venkelbladeren in de ovenschaal zodat ze gevuld kunnen worden. Vul de schalen met het mengsel van de rijst en de fijngehakte venkel. Indien het mengsel niet geheel in de bladeren past, dan kan je de rest ernaast in de schaal leggen. Strooi de geraspte kaas en de gomasio erover.
Zet de schaal ongeveer een kwartier in de oven.