Ad Maas

Ad Maas is chef-kok bij ‘De Voorde’, een centrum waar wordt gewerkt aan zingeving, inspiratie en gezondheid. Hier kook hij met bezieling voor  personen of groepen die voor korte of langere tijd in De Voorde verblijven.

“Allebei mijn grootouders waren boer en als kind banjerde ik daarom al veelvuldig rond op de velden en de akkers. Ik voelde toen al een sterke interesse in voeding en vroeg me geregeld af wat nu de meest geschikte voeding was voor de mens. Door het boerenleven kreeg ik affiniteit met de seizoenen en met groei, met de natuurlijke ritmen: zaaien, groeien en oogsten. Het simpele feit dat pompoenen rond half mei moeten worden gezaaid en rond september/oktober worden geoogst. Dat soort dingen. Ik ben altijd op zoek geweest naar ‘echtheid’, ‘authenticiteit’ in het leven. Tijdens mijn zoektocht kwam ik terecht bij zaken als bijvoorbeeld yoga en homeopathie, maar ik kwam iedere keer weer terug bij die voeding. Voeding vormt toch de basis. Ik heb veel van de Macrobiotische keuken, die sterk op de seizoenen is gericht, geleerd. Toch wil ik in geen geval dogmatisch te werk gaan. Biologisch verbouwde producten vind ik geweldig, maar belangrijker nog vind ik de zorg die in het product zit. Magnetrons, genetisch en gemanipuleerde producten en fastfood zijn daarbij uit den boze. Hierdoor wordt de energie verstoord en gaat de natuurlijke levenskracht van de voeding letterlijk verloren. Een goede kok voegt juist kracht toe. Niet alleen door het gebruik van verantwoorde producten, maar vooral ook door met veel liefde en aandacht te koken.
Mijn keuken noem ik met recht: ‘La cuisine du Coeur’, koken met je hart, met je ziel. En wat met de ziel is bereid, kan alleen maar hemels smaken.”