Yvon Jaspers

Yvon Jaspers (32) is  programmamaakster, actrice, presentatrice, schrijfster en sinds kort moeder. Ze werkt graag met kinderen. “Ik ben heus niet de grootste kindervriend van Nederland, maar ik vind kinderen vaak leuke mensen, waarmee ik makkelijk communiceer.”

Waar geloof je in?
“Omdat ik voor de KRO werk, wordt mij dat meer dan eens gevraagd. Sinds vier jaar presenteer ik het programma ‘Wonderen bestaan’, waarin mensen allerlei wonderbaarlijke ervaringen delen. Dat zou ik nooit kunnen doen als ik zelf niet voor iets ‘groters’ zou openstaan. Het kan niet zo zijn dat al die voor ons verstand onverklaarbare gebeurtenissen op louter toeval zijn gebaseerd. Er is daarom meer dan wij met ons denken kunnen bevatten, maar wat dat dan precies is.......

Ik geloof eigenlijk het meest in de liefde. Niet alleen in de liefde voor je partner en je kinderen, maar ook in de liefde voor vrienden, voor de mensen, voor de wereld en de natuur. Geloven is voor mij iets heel positiefs en liefde zie ik als het meest positieve. Want waarom gelooft men in een God? Omdat dit geloof houvast, richting, kracht, hoop en geluk biedt. Of je het nu God of Allah noemt. En ik noem het Liefde.

Ik kom uit een Brabants, katholiek nest en ben zo’n beetje in de kerk opgevoed. We woonden er letterlijk naast. Mijn jeugd speelde zich af temidden van orgelklanken, kerkgezang en de geur van wierook. En ondanks het feit dat ik niet meer praktiseer, voel ik mij verbonden met de katholieke kerk, met haar eigen mensen, gebruiken en symboliek.  Wanneer ik waar ter wereld een katholieke kerk binnenstap, heb ik altijd het gevoel dat ik thuiskom. Daarom zijn mijn vriend en ik ook getrouwd in een kerk, maar hebben we wel onze eigen persoonlijke ceremonie gemaakt, waarin vrienden en familie een grote rol speelden. In dat prachtige kerkje, met de zon die door de ramen scheen en omringd door onze dierbaren, klopte alles helemaal.”

Wat is er heilig voor je?
“Onze dochter Keesje is meer dan heilig voor me. Zij is állesomvattend en tegelijk niet te omvatten. Een kind krijgen is in feite de normaalste zaak van de wereld, maar daarnaast ook het grootste wonder dat je kan overkomen. Vanaf het moment dat ze werd geboren, deed ik er zelf niet meer toe en dat vond en vind ik nog steeds helemaal niet erg. Wanneer ik nu vanaf mijn werk naar huis bel en ik hoor dat het goed met haar gaat en dat ze gelachen heeft, dan maakt het mij geen bal meer uit of mijn dag gelukt is of niet. Al mislukt alles, dan is het toch nog goed. Een ware omslag, want na tweeëndertig jaar lang zelf het middelpunt van mijn leven te zijn geweest, draait mijn leven nu om haar. Voor het eerst in mijn leven is er nu iemand anders belangrijker dan ikzelf en ervaar ik wat onvoorwaardelijke liefde is. Dit is heerlijk en beangstigend tegelijk, want het maakt je ook heel kwetsbaar.”

Geloven is voor mij iets heel positiefs en liefde zie ik als het meest positieve. Of je het nu God of Allah noemt. En ik noem het Liefde.

Waar hoop je op?
“Hoop gaat over de toekomst en heeft te maken met waar je naar toegaat. Ik hoopte altijd dat ik zelf heel gelukkig zou blijven of nog gelukkiger zou worden, maar nu hoop ik dat Keesje heel gelukkig wordt. Haar geluk is nu mijn geluk.”

Is er iets heilig voor je?
“Behalve mijn vrouw en kinderen, is er niets anders dat bij me opkomt.  Ondanks dat ik natuurlijk een verstandige jongen ben, kan ik soms wel iemand buitenproportioneel bewonderen en licht dweepziek zijn. Dat inspireert en verwarmt me. Bob Dylan is zo iemand. Met hem leef ik al zo’n dertig jaar, soms meer en dan weer minder intensief.
De laatste tijd hebben we weer een behoorlijke heftige relatie. Ik draai zijn platen, lees zijn boeken en zie veel documentaires over zijn leven. Hij is altijd een soort voorbeeld geweest,  vooral in de jaren des onderscheids, zo rond de pubertijd. Het rebelse, het dwarse, het onafhankelijke en het slimme waren allemaal kenmerken van hem die mij enorm aantrokken en nog steeds. Zeker als journalist zet ik niet vaak iemand op een voetstuk zonder een kritische blik, maar bij hem maak ik graag een uitzondering.”

Wat geeft je houvast?
“Een zekere voorzorg om mislukkingen en ongeluk zoveel mogelijk uit te bannen. Uiteraard heb je dat nooit helemaal in de hand, want het leven is soms ook grillig en meedogenloos. Het lot beschikt. Daar zit volgens mij geen betekenis achter en er valt niets aan te veranderen. Wel kan je ervoor zorgen dat je zo zorgvuldig mogelijk leeft en goed voor jezelf zorgt. Hierdoor verkrijg je een bepaalde lenigheid en veerkracht die je weerbaarder maken. Voor het soort programma’s dat ik maak moet je fit zijn. Live-televisie is een vorm van topsport en zeker als er wordt verwacht dat je een slim, scherp en sfeervol programma maakt. Dat moet je binnen een relatief korte tijd waar kunnen maken. Er liggen echter heel veel verleidingen op de loer. Amsterdam zit vol met leuke cafés en noem maar op. Dat doe ik dan gewoon niet. Zorg daarvoor in de plaats dat ik  ’s ochtends mijn rondje ren in het bos, zodat ik niet te dik word en fris in mijn hoofd blijf. Want nóg belangrijker dan goed voorbereid te zijn op je gasten, is in staat zijn goed naar ze te luisteren, zodat je adequaat kan reageren op de situatie. Dat kan alleen maar als je in vorm ben, zowel fysiek als geestelijk.”

Wat zijn de ankers in je leven?
“Mijn vader en moeder, mijn hele familie. Op hen kan ik altijd terugvallen. Dat realiseer ik me - nu ik zelf een kind heb gekregen - des te meer. Ze zijn de bron van mijn bestaan. Zonder die stevige basis had ik niet de dingen kunnen bereiken die ik tot nu toe heb bereikt.”

Waar vind je liefde?
“In stromend water. Bij een rivier, een beekje of aan zee. Het liefst met mijn blote voeten erin. Alsof de ballast van de dagelijkse chaos met de stroom wordt weggevoerd en er ruimte ontstaat om liefde te ervaren. Wanneer ik druk ben kom ik nauwelijks toe aan het ervaren van gevoelens. Liefde heeft daarom voor mij ook veel met rust te maken.”

Volg je je hart of je hoofd?
“Ik volg meestal mijn hart, maar dat is zeker geen duidelijke keuze. Zoals toen we vorig jaar ineens min of meer ongezien besloten ons huis te kopen. Via via hadden we vernomen dat het te koop was. Diezelfde avond zijn we er langs gereden en hebben het alleen van buiten en door een ruit de gang kunnen zien. We voelden allebei direct dat het ons huis was. Als we er twintig seconden over hebben nagedacht is het lang. Dat was dus een behoorlijk impulsieve beslissing en ook nog eens op een nogal onmogelijk tijdstip, aangezien ik zwanger was, we gingen trouwen en dit huis nog volledig verbouwd zou moeten worden. We wonen er nu sinds een week. Er moet nog veel gebeuren, maar het is een heel goed besluit geweest. Soms heeft mijn hoofd ook wel last van mijn hart. Wanneer ik bijvoorbeeld te snel mijn mening eruit flap. Gelukkig klopt mijn hart over het algemeen goed!”

Op 6 april start Yvon weer met een  nieuwe serie ‘Wonderen bestaan’ en op 14 mei met de tweede serie ‘Boer zoekt vrouw’.

Voor meer informatie:
www.boerzoektvrouw.nl