Ronald Goedemondt

Ronald Goedemondt (31) - begonnen als stand up comedian - won drie jaar geleden Camaretten, het oudste en een van de grootste cabaretfestivals van Nederland. Zijn eerste theaterprogramma ‘Spek’ was een groot succes. Momenteel toert hij door het land met zijn nieuwste programma ‘Ze bestaan echt’.

Waar geloof je in?
“Ik geloof in stilte. Dat is misschien een raar antwoord voor iemand die op het podium zijn mond niet lijkt te kunnen houden, maar toch is het waar. Voor mij ontstaat alles vanuit stilte. Grootse momenten, maar ook grootse ideeën. Ik ben begonnen met stand up comedy en daarin nam ik nauwelijks ruimte voor stilte. Dat ging maar door. Daarom was het bij het maken van mijn theaterprogramma zo’n grote ontdekking dat het je performance veel krachtiger maakt wanneer je stilte kunt toepassen op het podium. Het veroorzaakt een zekere spanning, een soort aanzuigende kracht. Tegelijk is het ook eng, want je geeft de controle uit handen, je moet je helemaal overgeven. Het vereist daarom wel enige moed. Die kracht van stilte geldt niet alleen op het podium, maar voor het hele leven.”

Hoe kwam jij tot die ontdekking?
“Tijdens het schrijven van mijn eerste theaterprogramma merkte ik ineens dat ik er zelf maar weinig over te zeggen had. Dat ik me in een puur organisch proces bevond, waarin de dingen ontstonden vanuit een zekere stilte. Ik begreep dat ik er niet te druk mee bezig moest zijn, maar wel in beweging moest blijven. De dingen blijven doen die ik moest en wilde doen. Ergens in mijn hoofd ervoer ik een stille plek waar het proces als het ware rijpte. Op het moment dat de magische vonken naar boven kwamen, ging ik zitten om ze op te schrijven. Het belangrijkste was dat ik er gewoon in durfde te springen en erop moest vertrouwen dat de dingen mettertijd op de juiste plaats zouden vallen. Aangezien in onze maatschappij alles om controle draait is dit niet iets vanzelfsprekends en moest ik het echt leren door het gewoon te doen. Het staat ook haaks op de theaterwereld waar de naam en inhoud van je show al tijden van te voren bekend moeten zijn omdat alles ruim op tijd moet worden geboekt en geregeld.

Ik pak de werkelijkheid, stop er een bloem in en geef hem zo weer aan je terug.

Op wie of wat vertrouw je wanneer je ‘erin springt’ zoals je zegt?
“Op die momenten ervaar ik een connectie met een zekere bron, maar ik weet niet wat voor naam ik daaraan moet geven. Ik ben van huis uit katholiek opgevoed, maar met die vorm heb ik niets. In mijn nieuwe programma zeg ik ergens dat ik God op mijn blote knieën dank dat ik atheïst ben. Want ik heb wel een ongelofelijke spirituele honger en geloof dat er meer is tussen hemel en aarde. Dat ik niet weet wát, maakt het juist zo bijzonder.”

Wat geeft je houvast in je leven?
“Mijn familie, mijn geliefde en alle mensen die me dierbaar zijn, maar ook de zoektocht in mezelf naar de essentie in persoonlijk en spiritueel opzicht. Verder mijn inspiratie en mijn liefde voor het leven. En niet te vergeten de humor, ik ben verliefd op de lach! Daarnaast geeft angst me ook een zeker houvast. Ik heb gemerkt dat wanneer ik ergens bang voor ben er altijd iets interessants achter zit. Een gebied van groei of kracht wanneer ik er doorheen weet te breken.”

Waar vind je liefde?
“In alles wat mij houvast geeft, in geïnspireerde momenten, in intimiteit met anderen en het publiek. In de kunst. In menselijkheid, wanneer je elkaar op een diep niveau herkent. In alles waar alle lagen vanaf zijn gepeld. Dan is er alleen nog maar liefde.”

Waar gaat jouw nieuwste programma ‘Ze bestaan echt’ over?
“Ik verken daarin de invulling van het begrip vrijheid. Ik ben bezig te ontdekken wat vrijheid voor mij betekent en wat het voor de mensen in mijn omgeving betekent.

Wat mag je nastreven?
Hoe belangrijk zijn zij, de anderen? Zeker in deze tijd waarin de media overheersen wordt het steeds belangrijker niet klakkeloos te geloven wat je wordt voorgeschoteld, niet mee te gaan in elke verleiding die voor je is bedacht. Maar wat is dan nog echt van jezelf? Ik wil mensen ervan bewust maken dat je kunt kiezen om alles waarmee je wordt gebombardeerd terzijde te schuiven, drie keer adem te halen, een stapje terug doen en te kijken wat er dan gebeurt. Dus weer vanuit die stilte in jezelf.”

Waar hoop je op?
“Op meer verbondenheid op heel grote schaal. Vanuit authenticiteit, eerlijkheid, vertrouwen en eenvoud. Zonder alle poespas en uiterlijk vertoon. Dat we in staat zijn om meer te laten zien wie we echt zijn, dus kwetsbaarder durven zijn waardoor we meer voor elkaar gaan openstaan en de verbinding vanzelf ontstaat.”

Voor meer informatie:
www.ronaldgoedemondt.nl