Froukje Jansen

Froukje Jansen (30), ooit Nederlands turnkampioen, studeerde sociaal culturele wetenschappen en deed daarna de dansacademie. Nu presenteert ze het televisieprogramma Llinke Soep bij Llink, ‘de kleinste omroep met de grootste idealen’.
Daar naast bedenkt ze programmaformats die mensen aan het denken zetten.

Waar geloof je in?
“Ik geloof in de kracht van het universum. Als je alleen maar na denkt over het menselijk lichaam, hoe geniaal dat in elkaar zit, dat kán toch geen toeval zijn! Ons lichaam is als een microkosmos in de macrokosmos. Net zo prachtig en kwetsbaar tegelijk. Door het vernietigen van het plantenrijk, de oceanen en het milieu vernietigt de mens het hele ingenieuze systeem waaruit we zijn voortgekomen en daarmee uiteindelijk zichzelf. Hoe ver we ons ook zullen ontwikkelen, de mens zal nooit in staat zijn om de kracht van het universum te overwinnen. Ik geloof dat alleen liefde dat kan. Want je kunt wel heel idealistisch zijn en op de barricaden staan, maar wanneer je dat met agressie doet keert alles zich tegen je. Kijk maar naar alle terreur in de wereld. Maar ook hoe we elkaar op kleinere schaal veroordelen en van alles verwijten. Het levert niets op. Vooral angst is hiervan volgens mij de drijfveer. Waar liefde is, kan nooit angst zijn. Daarom geloof ik dat liefde het belangrijkste is. Want in een schone maar liefdeloze wereld verschrompelen we in ieder geval.”

Waar vind jij liefde?
“Liefde vind ik bij iedereen en alles wat mij dierbaar is. Vooral bij mijn familie, mijn geliefde en vrienden, maar ook in de dingen die ik graag doe zoals mijn werk, dansen en yoga waar ik al enige tijd intensief mee bezig ben. Liefde moet je vooral eerst in jezelf vinden en voor jezelf voelen. Pas dan kun je het aan anderen geven. Dit lees je natuurlijk in elk zichzelf respecterend zelfhulpboek, ha ha! Maar sinds ik regelmatig op een yogamat zit kan ik dit zelf ook werkelijk ervaren. Yoga leert me zonder oordeel te kijken naar mijn mogelijkheden en beperkingen en een situatie te accepteren zoals die is. Daar ervaar ik steeds meer dat liefde niets te maken heeft met het ego. Integendeel. Het ego staat voor angst en alle ‘wapens’ die het ego gebruikt om deze angst te verbloemen. Toen ik me daar iets meer van bewust werd, kon ik de fanatieke prestatiedrang - die nu eenmaal inherent is aan onze maatschappij - een beetje beter los laten.
Dit heeft een zekere compassie opgeleverd. Voor mezelf en de wereld om me heen. In ieder geval meer rust en dat kan ik wel gebruiken. Gemoedsrust maakt dat je steeds minder wilt najagen en daardoor min der nodig hebt. Dan ontstaat er steeds meer ruimte voor liefde om te groeien. Dan kun je - zoals Gandhi ooit zo mooi heeft gezegd - zélf de verandering worden die je wenst in de wereld.”

Ik wil meer aan de wereld bijdragen dan alleen entertainment.

Klinkt goed, heb je een tip?
“Ik denk vooral dat het gaat om bewustzijn te oefenen. Dat houdt nooit op en iedere keer krijg je opnieuw een test. Zoals laatst weer, toen een politieagent mij bekeurde en ik dat totaal onterecht vond. Toen werd ik echt boos, maar het leverde niets op. Behalve negatieve energie - waar ik met name zelf last van had. Ik weet inmiddels wel dat het zo werkt, maar het is toch moeilijk om jezelf er op zo’n moment aan te herinneren. Ik denk dat wij ons bewustzijn niet voor niets hebben, dus zit er niets anders op dan er bewust mee te blij ven oefenen. De programma’s die ik maak en presenteer hebben er ook allemaal mee te maken. Het programma ‘Llink op reis’ is ontstaan door het idee om nu eens wat anders te laten zien dan al die eerder betreden paden. Zo zijn we onder andere in Iran geweest. Aangezien dit land altijd zo negatief in het nieuws komt was het onze motivatie om en wat menselijker beeld van Iran te laten zien. Dan begrijp je dat die regering anti westers en dogmatisch is, maar dat de mensen die er wonen net zulke gevoelens en gedachten hebben als wij. Vooral de jonge mensen voelen zich sterk onderdrukt. Ze kunnen zich niet uiten zoals ze dat zouden willen. Zelfs niet op creatief gebied. Hun ‘zijn’ en ziel wordt hen ontnomen. Dat vind ik onvoorstelbaar! Met een programma zoals ‘Llinke Soep’ proberen we jongeren bewust te maken van hun manier van leven, zonder enige vorm van vingerwijzen. Anders wordt het weer veroordelend en dat is zeker niet de bedoeling. We willen eerder laten zien dat je andere keuzes kunt maken, waardoor je meewerkt aan een meer duurzame wereld. Zodat, ondanks bijvoorbeeld alle vervuiling, iedereen zelf de verantwoordelijkheid kan nemen om zijn eigen steentje bij te dragen. Velen hebben bijvoorbeeld geen idee hoe ze fors op stroom kunnen bezuinigen of waar ze kleding kunnen kopen die van ‘schone’ katoen is gemaakt, waar bij de teelt geen pesticiden zijn gebruikt.”

Waar hoop je op?
“Dat ik me kan blijven ontwikkelen in de dingen die ik nu doe. Inspirerende programma’s kan blijven maken die bijdragen tot een meer leefbare en rechtvaardige wereld. Het is geweldig dat ik bij Llink die kans heb gekregen. Dat geeft mij een zeker houvast. Daarnaast houd ik ervan wanneer ik nog niet weet waar ik uitkom. Met ideeën aan de slag te gaan waarvan de uitkomst nog totaal onzeker is. Samen met cccp.tv en Maarten Remmers - een bevriende regisseur die ik enorm bewonder- werk ik nu programma-ideeën uit die nog niet vast omlijnd zijn, waarin nog van alles mogelijk is. De kleine en grote verrassingen die daaruit voortvloeien zijn waar ik zo van houd. Zonder beperkingen een programma maken en dan maar zien of je het kunt verkopen is erg ongebruikelijk in televisieland en daarom een grote uitdaging. Ik hoop dat ik steeds meer durf te vertrouwen op wat mijn hart mij ingeeft. Maar het meest hoop ik nog wel op een hoge mate van gemoedsrust. Dat lijkt me heerlijk!

tekst : Roxane Catz
fotografie : Ilia Meefout