Floortje Dessing

Floortje Dessing (37) presenteert en produceert sinds jaar en dag haar eigen reisprogramma. Eerst voor RTL, nu '3 op reis' voor de idealistische omroep Link. Daarnaast schrijft ze boeken, zette ze een internetbedrijf op en opende ze onlangs haar tweede Nukuhiva concept store.

Waar geloof je in?
"Door mijn reizen kom ik in aanraking met allerlei verschillende mensen, culturen en godsdiensten. Er zijn zo veel vormen van geloof dat je er vanzelf vraagtekens bij gaat zetten. Want: wie hebben er nu gelijk? De christenen die heilig in Jezus Christus geloven ? De moslims die alles aan Mohammed ophangen? De hindoes die hun heil bij meerdere goden zoeken? En dan heb ik het nog niet eens eens over de evolutietheorie van Darwin. Kortom: iedereen heeft zo zijn eigen visie op het hoe en waarom van ons bestaan. Dat vind ik een heel rare gedachte.Daarom heb ik veel moeite met mensen die toepen: Zo is het nietanders! Dat vind ik te kortzichting. Ruimdenkendheid staat bij mij hoog in het vaandel. Zelf kom ik voort uit katholieke ouders die mij, mijn twee zussen en mijn broer wat dat betreft vrij hebben opgevoed .Vroeger gingen we nog wel eens naar de kerk, maar dat hebben ze al vrij snel losgelaten. Mijn ouders hebben ons op onze eigen manier laten geloven. Eigenlijk geloof ik nog het meest in het feit dat wij mensen nog niet eens in de verste verte kunnen begrijpen wat er allemaal gebeurt en waar wij met z'n allen mee bezig zijn. Daar reiken onze hersenen en ons inbeeldingsvermogen niet ver genoeg voor. Zo'n vijfhonderd jaar geleden dacht men nog dat de aarde plat was en toen er ineens iemand opstond die zei dat dit niet zo was, werd hij bijna ter dood gebracht. En nu denken we dat we het allemaal wel weten, maar we weten helemaal niks."

Waardoor laat jij je dan leiden in het leven?
"Men denkt tegenwoordig dat we van alles kunnen meten.zienenwetenschappelijk kunnen verklaren, terwijl ik juist geloof in zaken die niet meet- en zichtbaar zijn, zoals onze intuïtie en het onderbewuste. Het heelal er lets om ons heen is dat ons beschermt en kracht geeft. Ik ervaar dat ook in moeilijke tijden, wanneer ik er bijvoorbeeld door drukte of een heftig voorval even helemaal doorheen zit. Het is zoiets als een beschermengel en dan bedoel ik niet een overleden dierbare. Dat is weer zo'n typisch menselijk trekje: alles willen visualiseren, omdat we het anders niet kunnen bevatten. Daarom maken we er graag een God, Maria, opa of oma van. Hoe ik het noem? Het gaat natuurlijk om een bepaalde energie, maar dat klinkt ook weer zo vaag. Ik denk dat ik niet eens moet proberen om het in woorden te vangen."

Ik doe wat ik leuk vind en waar ik achter sta, maar ik wil graag dat een ander er ook iets aan heeft.

Wat geeft jou houvast in jouw reizende bestaan ?
"Aiie tijd die ik overhoud, besteed ik zo veel mogelijk aan de mensen van wie ik houd: mijn familie - ik ben een enorm familiedier - en mijn vrienden. Bij hen is het letterlijk altijd thuiskomen. En ondanks mijn drukke bestaan bloeit ook de liefde. Prijs de heer! Ik heb al een tijdje een relatie. Een heel leuke vent. Italiaans, maar hij woont in Spanje en af en toe ook in Nederland. Door mijn hectische bestaan blijft het balanceren, maar het ziet er nog steeds rooskleurig uit. Voor de rest heb ik niet zoveel nodig om te overleven,al hecht ik wel aan de spullen die ik tijdens al mijn reizen heb verzameld. Ik probeer daar meer los van te komen en dat lukt steeds beter, want van huis uit ben ik toch een echte zwerver. Met mijn portemonnee, mijn iPod met muziek en mijn paspoort als vaste bondgenoten."

Welke reis heeft het meeste indruk op je gemaakt ?
"Iedere reis maakt in principe indruk. Reizen is leren en elke keer komt er weer een laagje kennis en ervaring bij. Door de confrontatie met andere culturen, gebruiken en manieren van denken leer ik genuanceerder in het leven te staan. Mijn laatste reis van Amsterdam naar Bhutan nam 22 afleveringen in beslagen duurde twee en een halve maand. Behoorlijk heftig en intensief. Zo'n traject had ik nog niet eerder gedaan."

Waar hoop je op?
"ik hoop dat ik anderen kan blijven inspireren zonder ooit belerend te worden of hot beter te weten. Ik zie mezelf niet als een barmhartige Samaritaan die alleen maar goed wil doen. Ik houd erg van het goede leven, maar combineer dat graag met iets goed doen voor een ander. Zo blijft het ook leuk. Mijn winkels zijn een goed voorbeeld van dit principe. Hippe, leuke, mooie spullen en tegelijkertijd op alle gebieden verantwoord. Zodat je gerust een leuke spijkerbroek kunt dragon zonder dat iemand daarvoor tot aan z'n nek in de kleurstof heeft hoeven staan. Verder hoop ik op meer rust in m'n donder; ben te gehaast en chaotisch. Hol nog te hard, wil ook zo veel, zoals meer Nukuhivawinkels openen, ook buiten de landsgrenzen. Dat is absoluut mijn streven. Daarnaast verlang ik sterk naar meer verdieping, naar het maken van mooie, lange documentaires. Ik hoop het allemaal te kunnen doen en - heel belangrijk - ervan te blijven genieten."

Voor meer informatie:
www.dessingproductions.nl
www.nukuhiva.nl

tekst : Roxane Catz
fotografie :Omroep Llink