Anouk Teeuwe

Anouk Teeuwe (33) is inmiddels de meest bekroonde rockzangeres van Nederland die ook nog eens internationaal is doorgebroken. Onlangs presenteerde ze haar nieuwste cd - 'Who's your Mamma' - die ze in Amerika opnam.

Waar geloof je in ?
"Van huis uit heb ik qua geloof niets meegekregen. Op mijn dertiende had mijn moeder het wel zo'n beetje gehad met me. Ze was niet meer in staat om voor mij te zorgen en heeft die zorg toen maar aan anderen overgelaten. Er volgde een periode van kindertehuizen en pleeggezinnen; niet echt een verhaal om vrolijk van te worden. Ik had geen enkele motivatie om mijn middelbare school af te maken en leidde een nogal doelloos bestaan dat vooral bestond uit feesten en lol maken Niet echt constructief - ik ging er eigenlijk dat er weinig tot niets van me terecht zou komen. Al die tijd geloofde ik in helemaal niets. Totdat een vriend een keer aan me vroeg om met hem te zingen. Hij begeleidde me met zijn gitaar. Dat ging heel gemakkelijk; hij was super enthousiast en ik eigenlijk ook. Er volgden enkele optredens met een band en ik ontdekte dat ik het heerlijk vond om te zingen. Ook het applaus beviel me wel. Een van de handleden raadde me aan om naar het conservatorium te gaan. Het leek me wel me wel heel hoog gegrepen, maar toch ben ben ik uit pure nieuwsgierigheid gegaan. En ik werd ook nog eens aangenomen! Eindelijk ervoer ik een gevoel van passie, had ik iets gevonden wat ik echt leuk vond en waar ik ook nog eens goed in was. Ik geloof dus dat hetheel belangrijk is om je passie te vinden én te leven. Daarnaast moet je ook een beetje geluk hebben, en de kansen zien te pakken als ze voorbij komen.Wanneer ik mijn huidige situatie vergelijk met die van vroeger is dat zo'n groot verschil. Ik weet niet of dat een kwestie van geluk of toeval is. Of dat het zo heeft moeten zijn. Wie zal het zeggen? Als ik er over nadenk vind ik het nog steeds té bizar voor woorden !"

Was de bevestiging van jouw zangtalen voor jou hét keerpunt in leven ?
Het was een keerpunt. Overigens was het nu ook niet zo dat ineens de knop om gingtoen ik eenmaal op het conservatorium zat. Want ik vond het wel leuk om te zingen, maar noten leren lezen en huiswerk maken,ho maar ! Na twee jaar werd ik er daarom weggebonjourd. Nog geen week later nam ik een single op met Barry Hay (van Golden Earring), die ik via mijn toenmalige man had teren kennen.
Vanaf dat moment is alles in een stroomversnelling gekomen en ben ik ook zelf nummerrs gaan schrijven. Maar hét absolute keerpunt in mijn leven was toen ik kinderen kreeg. Vanaf dat moment wist ik: hier gaat het over! Toen viel voor mij alles op z'n plek en wist ik ook waar ik het allemaal voor deed. We hebben er inmiddels drie. Echt zo'n klein legeitje! Mijn leven isdoor de komst van mijn kinderen volledig veranderd. Ik vind het ook wel eens lastig om de knop om te zetten. Dan ben ik overdag de huismoeder en moet ik 's vonds de rockster uithangen. Drie uur later sta ik dan weer mijn afwasmachine uit te ruimen...
Het wilde leven ligt nu wel achter me. Soms spring ik heus nog wel eens uit de band hoor, maar nu plan ik dat wel even van te voren."

Deze cd is het bewijs dat ik gegroeid ben in alles wat ik doe.

En hoe staat met de liefde ?
"Heel goed. Thank God, want naast al mijn leuke en goede kanten, ben ik bepaald geen easy cookie. Ook heb ik natuurlijk niet het beste voorbeeld gehad. Mijn ouders gingen al uit elkaar toen ik nog maar heel jong was en mijn vader heb ik daarna nauwelijks meer gezien. Met mijn moeder heb en mijn zus heb ik ook al een tijd geen contact meer. Ik heb daar veel verdriet van gehad, maar heb me er inmiddels wel bij neer kunnen leggen. Nu heb ik zelf drie kinderen die ik alle aandacht wil geven. Ik kijk liever vooruit dan dat ik wegzak in het verleden. Hopelijk doe ik het beter, maar dat weet je nooit van te voren. De intenties van mijn ouders zullen vast ook heel goed zijn geweest. Daar ga ik tenminste van uit. Je weet alleen nooit hoe het leven loopt. Mijn eerste huwelijk liep immers ook stuk. Nu met Remon (Stotijn, zanger van Postman) klopt het veel beter. We inspireren elkaar, ondanks dat we totaal verschillende muziek maken. De ene keer is hij op tournee en de andere keer ik.

Verder is er ook nooit sprake van enige concurrentie en gunnen we elkaar alles. Als hij die wereldhit zou scoren, dan zou ik dat geweldig vinden. Ik zou direct stoppen en me meer op thuis gaan focussen. Graag zelfs ! Natuurlijk heus nog wel cd's maken, maar zonder al die commerciële druk en poespas eromheen."

Waar hoop je op?
"Dat ik in staat zal zijn om mijn kinderen goed te kunnen iaten opgroeien, zodat ze later aan me terugdenken als een goede moeder Als het me lukt om ze de basis mee te geven voor een goed en gelukkig leven ben ik geslaagd in deze -voor mij belangrijkste - carrière. En verder hoop ik stiekem ooit nog op een Grammy op m'n schoorsteen... Het is niet erg realistisch, maar ik weet tegelijk da tje
maar nooit weet hoe het allemaal loopt. Het zou het plaatje in ieder geval wel compleet maken."

www.anouk.nl

tekst : Roxane Catz
fotografie : Alique