Sylvana Simons

Sylvana Simons (41) is moeder, presentatrice, dj, columniste én ontwerpster. Ze is net zo veelzijdig als ze er uit kan zien en pakt alle kansen in haar leven met beide handen aan. “Ik ben hier niet om een rustig en gezapig leven te leiden.”

Vrijheid
“Astrologisch gezien ben ik een waterman en één van de typische kenmerken van dit teken is dat ik mijn hele leven zal streven naar de ultieme vrijheid. De drang ernaar heeft mijn levenspad voor een groot deel bepaald. Toch is vrijheid een moeilijk begrip, want hoe vrij kan een mens zijn? En is vrijheid per definitie zaligmakend? Door de jaren heen ben ik me steeds meer bewust geworden van de ware betekenis van vrijheid. De uitdaging is voor mij om mijn vrijheidsdrang te combineren met mijn relaties. Zowel in de liefde, als moeder, in vriendschappen of in werk is het voor mij altijd weer zoeken naar de juiste balans. Ik heb soms moeite met alle opgelegde normen van onze maatschappij. Hoe we ons ‘zouden-moeten-gedragen’. Het is vaak allemaal zo voorwaardelijk. ‘Als jij dit doet voor mij , dan doe ik dat voor jou’. Dat is het tegenovergestelde van vrijheid.
Uiteindelijk gaat het allemaal om hoe je de dingen zelf ervaart. Zo kun je vrij zijn, maar je niet vrij voelen. Vrijheid betekent voor mij ook niet zozeer dat alles maar moet kunnen. Zo geloof ik zeker in monogamie binnen een relatie. Niet omdat ik denk dat de mens van nature monogaam is, maar omdat ik geloof in de kracht ervan. Het kan een belangrijke keuze zijn binnen een relatie. Een besluit dat je bewust neemt. Zich met elkaar verbinden is toch het intrinsieke verlangen van mensen. Lang heb ik mijn vrijheid buiten mezelf gezocht, maar onlangs ben ik tot de bevrijdende conclusie gekomen dat ook vrijheid toch gewoon in mezelf zit. Dat het niet afhankelijk is van met wie ik ben, waar ik ben of wat ik doe. “Vrijheid zit in jezelf’…..Dit leek altijd zo’n cliché, maar alle cliché’s zijn nu eenmaal waar en nu kan ik het echt ook zo voelen. Op dit moment heb ik verkering met mezelf en dat bevalt me uitstekend!”

Inzicht
“Inzicht verdiept zich met iedere ervaring. Het houdt nooit op. Zo zie ik al mijn relaties als belangrijke leerscholen om te groeien als mens. Relaties zijn als spiegels en zijn soms pijnlijk confronterend, want we gaan onze donkere kant meestal liever uit de weg. Men bestempelt een voorbije relatie vaak als mislukt, maar dat vind  weer zo’n typisch oordeel. Iedere relatie heeft me het nodige inzicht gebracht. Ze hebben me gevormd tot wie ik nu ben. Het is met alles maar net zoals je er zelf naar kijkt. Als je echt niet meer samen verder kan, vergt het moed om voor jezelf te kiezen. Of daarna het glas half vol of half leeg is kan je alleen zelf bepalen. Daarnaast besef ik dat we in een tijd leven waarin we geneigd zijn van de ene relatie naar de andere overstappen en is dit niet altijd de oplossing. Het gras lijkt immers altijd groener aan de andere kant. Liefde is ook loslaten, maar toch geloof ik steeds meer dat je niet te snel moet opgeven en er alles aan moet doen om er samen uit te komen. Dan verdiep je niet alleen de relatie met de ander maar vooral die met jezelf.”

Vrijheid zit in jezelf’….. Dit leek altijd zo’n cliché, maar alle cliché’s zijn nu eenmaal waar en nu kan ik het echt ook zo voelen

Energie
“Het hele leven is energie en energie is leven. Energie krijg je door goed voor jezelf te zorgen, maar ook met behulp van een zekere mindset. Een periode heb ik ervoor gekozen om het rustiger aan te doen en vanaf het moment dat ik besloot om de draad weer op te pakken, kwam er ineens van alles op mijn pad. Ik denk niet dat ik mijn leven kan controleren, maar ik weet wel dat ik mezelf met positieve energie kan laden én open kan stellen. Ik heb geaccepteerd dat ik hier ben om anders te zijn en een verschil te maken. Ik doe het er niet om, maar dat is wie ik ben. Dat wil ik laten zien. Het is een bewuste keuze en het resultaat blijkt positief. Alsof ik in een krachtige en prettige stroom zit en ik zelf kan kiezen waar ik aan wil meren. Dit maakt dat ik me ondanks mijn huidige drukke bestaan wel vrij voel. Dan weet ik dat het goed zit.”