Baron Baptiste

Enige tijd geleden kwam hij op uitnodiging van B & M naar Nederland om zijn boek te promoten en een aantal workshops te geven. Baron Baptiste, de Poweryoga-Goeroe van Amerika kwam, zag en overwon...Iedereen stond letterlijk op z’n kop! Freelance redacteur (én fanatiek Power Yoga-cursiste) Roxane Catz werd nieuwsgierig en ging een uurtje met hem aan de thee.

Wanneer je hem ziet is een ‘yogi’ nou niet bepaald het eerste waarmee je hem associeert. Niks geen mager type met een grijze baard, niks geen goeroe-allures. Meer ‘the-guy-next-door’ , maar dan wel een hele fijne; met een lijf uit duizenden en een charisma waar je stil van wordt. Als ik het niet voor mezelf deed dan zou ik het alleen al voor hem willen doen: zweten, zwoegen en mezelf tot het uiterste uitdagen.......En dat heb ik geweten.....Nog na–sidderend van de workshop de dag ervoor, rijd ik de volgende ochtend alweer naar Fitness First in Den Haag, waar ik een uur de tijd zal krijgen om dit Amerikaanse yogawonder de kleren van zijn lijf te vragen. Ik popel, want Baron heeft indruk gemaakt.

Ik weet dat het onbeleefd is om te vragen, maar ik ben toch erg benieuwd hoe jong je bent?
38.

“Poweryoga, mediatie door beweging” is je eerste boek. Schuilt er ook een schrijver in je of heb je wat hulp gehad?
Alle informatie komt natuurlijk van mij, maar ‘schrijftechnisch’ heb ik me laten bijstaan door een redactie. Ik kwam met een hele homp klei en zij hebben dat vorm gegeven.

Je draagt je boek onder meer aan je “twee vaders in de hemel” op. Hoezo twee?
Mijn biologische vader, Walt Baptiste, is vorig jaar op 85 jarige leeftijd gestorven. Hij was een geweldige man en ik heb veel aan hem te danken. Met mijn andere vader bedoel ik God.”

Je vader, Walt Baptiste,  was een bekende Yogi en eerder ooit uitgeroepen tot ‘Mister America’. Twee totaal verschillende werelden lijkt me?
(Lachend) Ja, het klinkt wat tegenstrijdig. Toch was het één een logisch gevolg van het ander. Hij was een pionier op fitnessgebied en werd een van de eerste bodybuilders. Hij trainde ook veel bekendheden zoals bijvoorbeeld Arnold Schwarzenegger. Op een gegeven moment voelde hij duidelijk dat een sterk getraind lichaam niet alles is en dat je geest niet kan achterblijven. Dat was het moment dat hij op zoek ging naar de ultieme vorm van de verbinding tussen body and mind. Hij verdiepte zich in diverse Oosterse filosofieën en integreerde zijn opgedane kennis steeds meer binnen de fitnesswereld. Zo legde hij de basis van de ‘body and mind-workouts’. Uiteindelijk ging hij zich steeds meer op zuiver Yoga toeleggen en werd hij zelfs een bekend spiritueel leraar. Bekende Yogi’s zoals Maharashi en Yogananda kwamen bij ons over de vloer, zoals wij op onze beurt ook hen opzochten in India.

Poweryoga is eigenlijk heel
puur en basic .

Maar op welke manier verschilt jouw poweryoga dan van de manier waarop jouw vader yoga doceerde?
Ik heb niets anders gedaan dan de ware bedoeling van yoga weer helder maken. Poweryoga is eigenlijk heel puur en basic . Het is ontdaan van een heleboel gedoe eromheen. Door alle religies, ceremonieën en rituelen die er in de loop der tijd mee zijn verweven, is de pure betekenis van yoga verloren gegaan. Door alle bomen zie je dan het bos niet meer. Ultieme yoga bestaat  uit niets anders dan een reeks universele principes die tijdloos zijn. Deze principes zijn het uitgangspunt van mijn boek geweest. Wanneer je deze kunt begrijpen en in je leven gaat toepassen, zal je een verandering opmerken. Zowel lichamelijk, mentaal als emotioneel.

Kan je hiervan een voorbeeld geven?
Een cursiste lukte het maar niet om op haar hoofd te staan omdat ze zich domweg niet durfde over te geven. Toen het haar - na keer op keer proberen - op een dag ineens lukte, had ze haar angst en twijfel letterlijk overwonnen. Deze overwinning werkte ook door in haar dagelijkse leven. Ineens had ze daardoor ook de moed om haar baan, die haar al lang niet meer boeide, op te zeggen en een nieuwe weg in te slaan.
Als een spons zuigen we het leven op, waarbij spanningen, angsten en emoties zich vastzetten in ons lichaam. Met yoga reik je naar al die uithoeken en verborgen plekken, waardoor je al dat belemmerende, ongewenste spul blootlegt. Blokkades en angsten worden doorbroken waardoor je sterker en weerbaarder wordt.

Toch denken sommigen dat poweryoga ook nog zweverig is.
Poweryoga is in ieder geval beslist niet zweverig, maar juist zeer down to earth . Alle principes waar ik het over heb zijn te vergelijken met natuurwetten. Yoga is daarom wel een spirituele weg. Helaas wordt spiritueel nogal eens verward met ‘zweverig’. Mijn streven is juist dat iedereen vanuit zijn eigen spirit,  zijn eigen kracht, gaat leven en handelen. Daarom moedig ik mijn cursisten en lezers aan om vooral hun eigen weg te gaan, omdat alleen die naar het grootste geluk leidt.

Officieel noem je jouw stijl van poweryoga “Baptiste Power Vinyasa Yoga”. Waar staat Vinyasa voor?
Dat komt uit het Sanskriet (oud Indiaase taal,rc) en betekent flow, vloeiend. Doordat alle houdingen als het ware in één vloeiende beweging worden uitgevoerd, verdwijnt de weerstand. Door deze dynamische energie ga je helemaal op in iedere beweging en wordt je innerlijke vuur aangewakkerd, waardoor je conditie ook verbetert.

Wat vind je van het feit dat jij in Amerika als een goeroe wordt beschouwd?
Dat men mij als goeroe wil zien is iets dat in veel mensen zelf zit, zeker in the States. Mensen hebben nu eenmaal de neiging om zich aan iemand vast te klampen. Zelf denk ik dat ik in die zin van veel andere yoga-teachers verschil, omdat ik juist weiger een goeroe te zijn. Bij vele goeroes tussen wie ik opgroeide, ervoer ik vaak hypocrisie, bedrog en ego. Als kind voel je dit soort dingen feilloos aan. Ik heb gezien en zelf ervaren hoe afhankelijk mensen kunnen worden van goeroes. Zodra je zo iemand heiliger vindt dan jezelf, lig je in de valkuil. Zij brachten mij niet het geluk waar ik naar op zoek was, omdat ik steeds minder ging zien wie ik zelf was. Ik deed alleen maar wat zij zeiden. Totdat ik per toeval ontdekte dat yoga juist een techniek kan zijn waarmee we onszelf ónafhankelijk kunnen maken van goeroes of meesters. Daar was ik dus nooit achter gekomen als ik alleen maar naar anderen had geluisterd. Ik heb ervaren dat je jezelf niet ónder, maar zeker ook niet bóven anderen moet stellen. Vind jezelf in het midden. Daar vind je de balans. Dat is waar yoga ook om gaat. Ik omring me daarom met eerlijke en oprechte mensen die ook kritisch naar mij blijven kijken. En wanneer men mij toch op een voetstuk zet,  ben ik de eerste om mezelf er direct weer vanaf te schoppen.

Zie je jezelf als een “verlicht” persoon?
Nogmaals: niet op de manier dat ik me beter dan een ander voel. Wel voel ik me letterlijk een stuk lichter, omdat ik me de afgelopen jaren van een hele hoop ballast heb ontdaan. Gewoon door los te laten. Het is het grootste cadeau wat je jezelf kunt geven.

Wanneer ik aan een Yogi denk, denk ik eerder aan een mager en pezig type dan aan iemand met zo’n stevig lijf als jij. Doe je ook aan fitness?
In het verleden wel, tegenwoordig veel minder. Ik heb het nu vaak te druk met mijn poweryoga en reizen. Op zich vind ik het wel prettig om ook eens wat anders te doen, maar het lukt me niet meer zo vaak. Dat is trouwens weer een groot voordeel van yoga; dat kan je overal doen en je hebt er bijna niets voor nodig, alleen maar een mat en je eigen lijf natuurlijk.

Hang je een bepaald geloof aan?
Nee, ik wil mezelf wat dat betreft geen label om hangen. Ik geloof wel in God en dat iedereen op aarde een bepaalde opdracht heeft, een bepaald doel om naar te streven. Ik geloof dat ieder mens een keuze in zijn leven heeft. Of hij laat zich vol vertrouwen leiden naar zijn bedoeling in het leven dat hem geluk zal schenken. Of hij doet dat niet en zal voortdurend chaos ervaren. Met andere woorden: we groeien of we sterven.

Klinkt erg eenvoudig...
Dat is het ook. Bij het woord ‘opdracht’ of ‘doel’, denken we vaak aan dingen als macht of rijkdom vergaren, maar dat zijn allemaal illusies. Het belangrijkste is juist dat we loslaten, vertrouwen en onze wezenlijke kern ontdekken. Daarmee moet je aan de slag en dan ontvouwt de rest zich  vanzelf. Baptiste poweryoga kan je daarbij helpen, omdat het gaandeweg je bewustzijn vergroot waardoor je het leven anders gaat zien en ook andere keuzes gaat maken.

Dus yoga is het antwoord op al onze problemen?
Dat wil ik niet beweren. Er bestaat niet zoiets als één antwoord. Yoga alléén kan je die garantie niet geven. Je moet ook echt wíllen veranderen - met heel je hart - en de principes, die ik in het boek uitleg, naleven. Nogmaals: dat zijn geen vastomlijnde regels, maar basisprincipes die je op verschillende gebieden in je leven kunt toepassen.

Hoe vaak zou je poweryoga moeten beoefenen om werkelijk resultaat te boeken?
Een regelmatige beoefening is belangrijk. Hoe vaker je het doet, des te gemakkelijker worden de houdingen en des te groter het profijt. In mijn studio hangt de volgende tekst: “Voor goede resultaten, driemaal per week. Voor levensveranderende resultaten, vijf – tot zesmaal per week. Het is daarnaast beter om vaker een beetje yoga te doen, dan veel yoga in één keer.

Eet en drink je volgens bepaalde regels of ben je daarin ook niet te streng voor jezelf?
Ik ben door een heel gedisciplineerde periode gegaan, waarin ik uitsluitend vegetarisch at en geen druppel koffie en alcohol dronk. Dat heb ik nodig gehad, om ook díe gehechtheid uit mijn leven te krijgen. Nu ga ik daar anders mee om. Soms eet ik wel eens vlees of vis en een enkele keer drink ook wel een goed glas wijn of een biertje. Daar kan ik dan ook echt van genieten. Een prettige bijkomstigheid van poweryoga is dat je op ieder gebied veel gematigder wordt. Dat gebeurt gewoon vanzelf. Door alleen maar te proberen om slechte gewoontes uit je leven te bannen, krijgen ze in veel gevallen juist meer vat op je.

Waar is jouw yogastudio precies?
In Cambridge bij Boston. Met zo’n 700 tot 800 leerlingen per dag zijn we de drukst bezochte studio van het land. Binnenkort open ik ook nog een studio in Seattle en in New York.

Denk je dat poweryoga wellicht gewoon een hype zou kunnen zijn, zoals er al zoveel geweest zijn?
Absoluut niet. Het heeft zijn nut allang bewezen. Iedereen houdt van deze soort yoga, omdat het zo toegankelijk is en men zich er beter door voelt. Steeds meer mensen ruilen hun aerobicsles ervoor in, omdat ze zich door poweryoga behalve fit, ook mentaal sterker voelen.

Je hebt iedereen nu wel lekker gemaakt....Moeten we nu massaal naar Amerika afreizen of ben je van plan om workshops in Europa te gaan geven?
Ik wil dat zeker doen en ben me ook al aan het oriënteren voor een goede lokatie.

Zijn deze een beetje betaalbaar, of zijn ze alleen maar weggelegd voor de ‘Madonna’s’ & ‘Schwarzenegger’s’ onder ons?
Ik wil juist dat zoveel mogelijk mensen mijn workshops kunnen volgen. Daarom ben ik ook hier uitgegaan van het midden. Mijn workshops zijn niet spotgoedkoop, maar ook zeker niet te duur. De prijzen zijn natuurlijk ook afhankelijk van de lokatie.

Heb je tenslotte nog een goed advies?
Probeer in het begin verschillende leraren uit, omdat iedereen nu eenmaal een eigen stijl van lesgeven heeft. Zoek net zolang totdat je die stijl hebt gevonden die het best bij jou past en waar je het meeste plezier aan beleeft. Luister goed - en wees eerlijk - naar jezelf. Op die manier zal deze vorm van yoga je het meeste brengen. Yoga helpt je om te groeien, to rise above the sea of all the same. Probeer het gewoon. Je kan er eindeloos over lezen of over praten, maar uiteindelijk moet je het gewoon doen, so just dó it!