Sp!ts

In Nederland wint Raw Food het aan populariteit, maar in Amerika en Engeland is het al langer een hype. Eigenlijk is het helemaal niet nieuw. „In de oertijd at de mens al rauw”, zegt de energieke schrijfster en freelance journaliste Roxane Catz, die over haar nieuwe levensstijl het boek Rox Rauw heeft geschreven.

Als freelancejournaliste van onder andere het tijdschrift Happinez heeft Roxane Catz (43) veel gzondheidsgoeroes geïnterviewd.
Zo is Raw Food op haar pad gekomen. Het heeft haar manier van leven op zijn kop gezet. Van bewerkte eten en vlees, melk, brood en ook alcohol naar rauw, puur en onbewerkt voedsel. Daarbij denk je meteen aan salades, verse groente en fruit. Dat het gezond is, is dus eigenlijk ook niet zo verwonderlijk. Catz: „Natuurlijke, waterrijke voeding is het beste wat je jouw lichaam kunt geven.”
Het is wel een levensstijl die enige moeite kost, want je zult op een hele nieuwe manier met eten omgaan dan dat je gewend bent.
Catz is in 2004 zelf rigoureus begonnen met haar gezonde lifestyle: „Je moet ergens beginnen. Dan kun je 2 a`3 keer per week rauw gaan eten, maar ik heb gekozen om het meteen goed aan te pakken. In 6 weken tijd waarin ik alleen rauw at, viel ik 7 kilo af. Ik merkte meteen dat ik me blijer voelde, mijn huid zag er beter uiten ik werd heel helder in mijn hoofd.”

Die levenskracht is als het ware de ziel van de plant.

Rauw
Onder rauw voedsel wordt alle -liefst biologische- voeding verstaan die niet is gekookt. Catz:„Deze voeding bevat nog levensenergie. Dat klinkt misschien zweverig, maar dat is het niet. Je kunt het zelf ervaren. Neem bijvoorbeeld twee zonnebloempitten en rooster er een. Volgens wetenschappelijk onderzoek zullen beide pitten nog dezelfde voedingswaarde bevatten. Maar als je ze in de aarde plant, dan zal alleen de rauwe pit wortel schieten en een zonnebloem worden.
Die levenskracht is als het ware de ziel van de plant.”
Bij Raw Food draait het maar om één ding: energie. En daar is Catz het levende bewijs van. De schrijfster barst van de energie, ze praat snel en honderduit over haar passie: rauw voedsel. En de manier waarop ze vertelt, is pakkend, net als haar boek. Daarin geeft ze zichzelf nogal bloot. Catz noemt zichzelf een feestbeest. Niet perse iemand waarvan je verwacht, dat ze haar leven rauw, en dus biologisch, invult. „Het vereist wel een stukje discipline. Als je eenmaal goed voor je lichaam zorgt, dan voel je je zo goed.

Dan wil je niets anders meer.” Ook gebruikt ze in principe minder dierlijke producten, en haar voorkeur gaat uit naar voedsel dat verhit is tot de eigen lichaamstemperatuur. Zo blijven al enzymen gespaard. Ook hoeft het lichaam de minste inspanning te leveren en behoudt het zijn energie. Toch is er volgens de schrijfster niet één waarheid. Catz: „Watwel zo is, is dat we op verkeerde momenten het verkeerde voedsel eten. Het avondeten is vaak een zware maaltijd terwijl je lijf weinig energie meer nodig heeft. Als je in plaats daarvan lichte maaltijd zoals een salade, couscous of een courgettepasta eet, dan voel je je al beter.”

Lifestyle
De pure levensstijl maakt Catz rustiger en vitaler. Toch is het niet altijd makkelijk vol te houden. Zeker in de winter, als je lichaam snakt naar stamppotten en andere zware kost. Daarom is het belangrijk dat je kiest voor iets dat bij je past. Catz: „Ben je een broodliefhebber, eet het dan met mate.
Zelf eet ik af en toe vlees, omdat ik vind dat wij van origine carnivoren zijn. En als jij melk in je koffie wilt, dan kan dat heus wel een keertje. Als je lichaam gezond is, is het beter in staat om het af te breken.”
Eén ding is zeker: boodschappen doen wordt een stuk eenvoudiger. „Ik hoef me niet meer druk te maken over het soort zuivel, brood, en pasta en loop die rekken gewoon voorbij”, vertelt Catz. „Alleen de groenteafdeling is be- langrijk.” Zelf zegt er wel bij: het is geen dieet maar een lifestyle.