Easy does it

“Klopt het dat ik nog geen column van je heb? Ik moet ‘um echt als de brandweer hebben!” Ik had net de mail van Salt-opperhoofd Natasha geopend. Shoot! Had ik die al moeten inleveren dan?!?! Ik tuur naar het Salt-overzicht op mijn prikbord, dat pal voor mijn neus prijkt. Ja dus. Slik. Het leek nog maar kort geleden dat ik mijn laatste inleverde. De tijd vliegt want druk-druk-druk, hè! Dan krijg je dat. Terwijl ik het altijd zo stom vind als mensen roepen dat ze het zóóóó druk hebben, maar dit is natuurlijk niets anders dan pure projectie. Nou ja, maar eerst gauw even kijken wat het thema is voor deze keer: Slow lifestyle! Welk ’n toeval. Nou daar weet ik álles van. Maar dóen….. Ho maar! ‘De strijd met de klok’ is het thema van mijn leven en een dankbaar onderwerp in vele columns. Ik overweeg daarom nog even een ‘gebruikte’ uit de kast te trekken en subtiel te herschrijven, maar nee. Er is wellicht één hond die het ziet. Slecht plan dus. Daarbij heb ik er nog wel wat nieuws over te vertellen. Want al het drukke gedoe blijkt hélemaal niet nodig, zo ontdekte ik onlangs. Vorige week ontving ik namelijk het boek mét de bijbehorende film: Alles over niets. Een vingerwijzing naar bevrijding. Die ondertitel alleen al bracht me in een verwachtingsvolle stemming.  Zou ik werkelijk bevrijd kunnen worden? Want ik voel me soms als een opgesloten hamster in een tredmolen die - wanneer de ene deadline nog maar net af is - alweer aan de volgende moet beginnen. Er MOET altijd wát en ik denk zomaar dat ik niet de enige ben met dit probleem. En wat was dat Niets dan, waar Alles over gezegd kon worden? Volgens Paul Smit - filosoof /cabaretier en één van de bedenkers van dit hele project  (overigens met een knipoog) - is Niets Alles wat wij in essentie zijn. Volgen jullie het nog? Ons leven voltrekt zich dus in het Niets dat zich voordoet als Alles. En Alles in het universum is gemaakt van één en hetzelfde spul: energie die miljarden vormen aanneemt in de vorm van planeten, planten, water, lucht, dieren én mensen. Ook wij zijn simpelweg niets anders dan één klomp energie. Met dat verschil dat wij op anderhalve jarige leeftijd zelfbewust worden, oftewel: een ego krijgen. Dit zorgt ervoor dat we onszelf als een individu zien waardoor we ons staande kunnen houden in de wereld.

"We doen helemaal niets zelf!
We worden gedaan.
Het is zoals het is."

Alleen is het IK-idee bij de mens enigszins doorgeslagen en doen we alles om ons ego te pleasen. En ondanks dat het ego ons van dienst is door ons te beschermen, is het tegelijk voortdurend op zoek naar meer, beter en mooier. Het wordt gevoed door angst en is de motor van onze consumptiemaatschappij, waarin we van-alles-en-nog-wat najagen in de hoop op een beetje geluk. Het project van Paul is daarom gebaseerd op de zogenaamde non-dualiteit, het besef dat Alles één is en onderdeel van het spelletje dat we ‘leven’ noemen. Het idee dat je iemand bent, is een illusie. Net zoals de ‘vrije wil’. Vijfennegentig (!) procent van al ons gedrag is onbewust. Neurowetenschappelijk onderzoek heeft zelfs aangetoond dat wij niet zelf onze gedachten creëren, maar dat deze in ons ontstaan.

Bevrijding ontstaat dus niet door inzet, maar door inzicht. Namelijk het inzicht dat het leven jou bestuurt in plaats van jij het leven. Dat kan je bijvoorbeeld ervaren wanneer je ergens helemaal in opgaat en in the flow komt. Dan verlopen de dingen plezierig en kosten ze geen moeite. Het gaat pas fout als wij denken dat we er controle over kunnen hebben.
De manier waarop ik dit hele project nu even uitleg is wellicht wat kort door de bocht. Ik raad je daarom aan om het boek te lezen en de film te zien. Maar de essentie is: We doen hélemaal niets zelf!  We worden gedaan. Het is zoals het is. Er is daarom niets mis met welke situatie dan ook. Heb ik me daarom al die jaren druk gemaakt over mijn schrijfsels én deadlines!? Dit thema was kennelijk ook geen toeval en deze column schreef ik zowaar moeiteloos. Oh nee, ik werd geschreven. Dat scheelt een slok op een borrel (die ik ook al niet meer drink). No more worries. Easy does it. Ik doe niets meer.

allesoverniets.nl
paulsmit.nu