Downsizen is upgraden

Schreef ik in mijn laatste column nog over mijn nieuwste ontdekking de staycation, nu ben ik geheel in de ban van het downsizen. Al die Engelse termen zijn er natuurlijk om een en ander zo hot én cool mo- gelijk te laten lijken. 'Oost west, thuis best' klinkt namelijk truttig en is ook niets nieuws en 'terug naar af' wil niemand natuurlijk. Down- sizen heeft daarentegen wel wat, maar is in wezen niets anders dan de hippere versie van back to basics en less is more.....
Met name die laatste vond ik tot nog niet zo lang geleden een onzin- nige stelling, waar ik het geheel mee oneens was. Minder is meer...... hoezo minder? Ik wilde alleen maar meer! Want stel je voor dat ik ook maar iets te kort zou komen of - erger nog - dat ik 'n feestje zou missen!? Hel! Daarom had ik: véél 'vrienden', een volle agenda, een óvervolle ijskast, ging ik vaak uit eten (zodat ik de helft van de ijskast- aankopen na een week weer weg kon mieteren) en deed en had ik nog veel meer van alles. Nou ja, je begrijpt, 'alles met mate' was nou niet bepaald mijn mantra. Maar ineens is er iets gebeurd. Alsof het licht is aangegaan en ik ineens beter kon zien waar al dat veels eigen- lijk naar leidde: chaos, wanorde en onvrede. Onderzoek toont aan dat de geluksbeleving van de westerse mens in de afgelopen tientallen jaren, ondanks de enorme economisch groei, niet of nauwelijks is toegenomen. Ergens tussen basisbehoeften en extra luxe ligt voor iedereen zijn of haar optimale punt van geluk. Dit punt wordt ook wel het 'genoeg-punt' genoemd. Iets wat dit rupsje 'Nooitgenoeg' nagenoeg te ver had overschreden.

"Ik ben klaar met al het meer en wil nu alleen maar meer van minder"

Misschien kwam het wel omdat ik dit jaar de magische vijftig heb be- reikt en ik letterlijk over the hill ben gegaan. Zo bergafwaarts bevalt ook deze figuurlijke terugreis me tot nu toe meer dan prima. Ineens bevind ik me in ander vaarwater, een overduidelijke andere stroom. Ik hoef ineens veel minder. Wil gewoon weer simpel...lekker eenvou- dig en daardoor heerlijk overzichtelijk. 'Klein dus fijn' is mijn nieuwe motto. En als klapper op de vuurpijl kreeg ik ook nog het 'Handboek voor Klein Geluk' opgestuurd. Naast een licht allergische reactie bij het hoofdstuk 'Werken met godinnenkracht'... (brrrrr!) bleek dit vooral een inspirerend boekje voor op mijn vers ingeslagen weg. 'Bulken'
bij Bol. com, 'hamsteren' bij Appie Heijn, 'drie dagen dol-dwaas' uit mijn dak gaan bij de Beehive, me uit m'n naad eten bij één van de vele all you can eat restaurants....sorry, maar het is niet meer aan mij besteed. Ook weiger ik voor de Apple store in de rij te gaan liggen om als eerste de nieuwste iPhone 5 te bemachtigen. Ik laat me niet meer gek maken. Wat is er trouwens mis met de iPhone 4? Daar gebruik ik nog geen fractie van de mogelijkheden van en ik hoef alleen maar te bellen, te sms-en en af en toe een leuke foto te maken.
Dat gaat overigens prima, dus mijn fotocamera kan ook weg. Sinds kort laat ik mijn oude kleren vermaken bij de Turk op de hoek, ben ik weer thuis volop aan het koken geslagen en heb ik op de Partij van de Dieren gestemd. Omdat afgezien van het bestrijden van zoveel mogelijk dierenleed, deze partij als enige tegen verdere economische groei is en zich hard maakt voor ecologische groei. Mijns inziens geen onbelangrijk streven als we tenminste nog een leefbare wereld voor onze kinderen willen. Het leuke is dat ik door al het minderen ineens veel méér de waarde van de ogenschijnlijk eenvoudige dingen ontdek en ervaar. En als ik dan toch weer 'es een keertje gek uit eten ga, is het ook bal! De crisis komt wat mij betreft precies op tijd. Wat stom eigenlijk om van downsizen te spreken, vond een vriendin. Als ze het goed bekeek, was ik mijn leven nu eerder aan het upgraden. Ze heeft gelijk. Ik ben in ieder geval klaar met al het meer en wil nu alleen maar meer van minder. Met mate is zelfs niet meer weinig genoeg. Mijn neiging tot doorslaan blijkt overigens helaas nog onverminderd.

Handboek voor klein geluk, Maria Grijpma en Inge Jager, ISBN 9789045313139. € 14,95. 190 pag.

Bekijk hier de column in pdf