Vintage

Het is woensdag één juni 2011. nou boeiend, hoor ik je denken. maar toch is het vandaag niet zomaar een dag. onze hoofdredacteur natasha is namelijk jarig en ook niet zomaar 'n jaartje ouder; ze is maar liefst vijftig ge­ worden. Een halve eeuw! je zou het haar in de verste verte nog niet geven, dus het slaat eigenlijk nergens op. En dat schrijf ik niet om een wit voetje te halen. die witte voeten heb ik toch wel, want geen tijd gehad om in de zon te liggen.  

Ach ja de tijd. Hij vliegt. Ooit had ik er geen benul van, toen ging 'ie op 'n sukkelgangetje, later ineens harder, daarna nóg harder en nu steeds sneller als je het mij vraagt. Ik sta er kennelijk niet alleen in want liep laatst tegen een boek aan met de titel Waarom hetleven sneller gaat als je ouder wordt. Natuurlijk direct gekocht, maar kan je alleen nog niet vertellen wat het antwoord is, want - je raadt het al – ik heb natuurlijk nog geen tijd gehad om het te lezen. En als we de titel van het boek moeten geloven zal ik alleen nog maar minder tijd krijgen. Nu ben ik nog even fourty-some- thing , maar ook ik zal er volgend jaar aan moeten geloven: dé big five! Ach, dat gezeur over die vijftig! Het moet maar eens klaar zijn, zo heb ik besloten.
"De mens is geen getal," zei mijn wijze oma al. En zijn we ook niet zo oud als we ons voelen? Dat laatste is bij mij wel een heikel punt aangezien ik me in een maand variërend van achttien tot – pak 'um beet – ver in de tachtig kan voelen. Afhankelijk van de stand der hormonen. Maar daar ga ik nu echt niemand mee vermoeien. Zóóó niet Salt! Dus terug bij waar ik was gebleven. Vijftig. Tja, hoe je het ook wendt of keert: het is en blijft een heftige. Twintig was nog leuk, dertig werd al wat serieuzer, met veertig kon ik nog weg- komen, maar vijftig....Vroeger was iemand in mijn ogen dan al serieus bejaard, maar dat is nu gelukkig wel anders. 

De mens is geen getal.
Zei mijn wijze oma al

Kijk nou naar mannen als Hugh Grant, George Clooney, Alec Baldwin, Johnny Depp, onze Jeroen Pauw en ook mijn eigen vent. Allen al over de vijftig zijn ze mijns inziens zeer prettig belegen. En met de vrouwen gaat het ook de goede kant op. Zoals Patricia Paay die met haar ruim zestig jaren destijds grote ophef veroorzaakte met haar naaktre- portage in de Playboy! Was er vroeger geen hond die naar een oudere vrouw omkeek, tegenwoordig krijgt zo'n vrouw – indien enigszins goed geconserveerd – het stempel Cougar of MILF (google maar ff als je niet weet wat 't betekent). Ondanks dat deze bena- mingen meer hebben dan 'middelbaar' of 'vijftig- plus', vind ik ze toch knap ordinair.
Er goed uitzien is leuk, maar het gaat er toch vooral om wat je nog dóet en dat je niet afgeschreven ach- ter de begonia's hoeft te gaan zitten. Daarom wil ik nog even afsluiten met Natasha – want daar was dit verhaal tenslotte om begonnen – zij spant in deze volledig de kroon. Ze klimt, fietst, wandelt, rent , kajakt, skate en snowboardt dat het 'n lieve lust is en bij dit alles runt ze ook nog een blad. Dus waarom zullen we nog moeilijk doen over ouder worden? Wordt het niet eens tijd voor een andere kijk op het klimmen der jaren!? Ons gevecht tegen de zwaartekracht verliezen we toch op 'n dag. En daarbij: vintage is nu helemaal in!

Bekijk hier de column in pdf