Mindvuilnis

Inmiddels ben ik in mijn bekentenissen wel met de billen bloot gegaan als het gaat om  mijn zoektocht naar – op z’n minst een beetje  - verlichting. Want je kunt er over blijven praten, schrijven, neuzelen, maar ga ik het ook eens  écht ’n keer (be)leven?  Na zoveel cursussen gevolgd, gesprekken gevoerd en boeken gelezen. - van de Celestijnse Belofte tot aan de Spoedcursus Verlichting. Allemaal geweldige, inzichtelijke kost, maar wat hebben ze me nu geleerd? Allereerst dat er vele wegen naar Rome – in dit geval ‘Verlichting’ – zijn, want al die wijsheid komt  - weliswaar via verschillende bewoordingen - toch eigenlijk op hetzelfde neer. Ze doen me beseffen dat wij als mens bevoorrecht zijn met een bewustzijn, maar dat dit bewustzijn, onze ‘mind’, waarmee we vele keuzes kunnen maken, ook voortdurend met ons een loopje lijkt te nemen en daarmee tegelijk een groot probleem kan zijn. Dat lijkt misschien onoplosbaar, maar tóch blijkt de oplossing verbazingwekkend eenvoudig. Wanneer je namelijk in staat bent om helemaal in het huidige moment te leven dan ben je er al, aangezien onze geest dan veel rustiger wordt.  Dat klinkt en lijkt alleen makkelijker dan het is. Want compleet aandachtig zijn  houdt ook in dat je de situatie niet mag veroordelen noch veranderen. Ga er maar aan staan!  Werkelijk aanwezig zijn blijkt daarom een kunst op zich (die ik tot mijn schaamte bij lange na nog niet beheers). Ondanks dat dit gegeven al zo oud is als de wereld, wil men er vandaag de dag toch graag weer een ‘hype-je’ van maken en hebben we het daarom nu ineens over “mindfullness”. Dat is het hélemaal! Alsof het pas is uitgevonden! Iedere week word ik wel op zo’n cursus  geattendeerd. Laatst zwichtte ik dan toch en besloot ik me in te schrijven voor de zoveelste mindfullness-cursus die me voor altijd rust en sereniteit beloofde. Ik mailde deze door aan mijn Zweedse vriendin - in de hoop haar hier ook voor te enthousiasmeren, waarop zij slechts droogjes reageerde met een: “Isn’t your mind full already?!”

Na een paar dagen lukte het om zowaar een kwartier lang aandachtig mijn bulghur-ontbijtje te herkauwen

En tja, daar had ze wel ’n punt....want inderdaad lijkt mijn mind eerder overvol te zitten met veel zinloze gedachtes die ik het liefst in een vuilniszak zou willen stoppen om vervolgens in de eerste de beste container te dumpen. Maar ja, zo werkt het niet, want dat is net zoiets als wanneer je NIET aan een witte olifant mag denken.....dan weet je namelijk zeker dat je aan niets anders meer denkt. De fullness die hier dus wordt bedoeld is daarom eerder te vergelijken met ons woord ’vol-ledig’....Doordat je geest vol in beslag wordt genomen door een bepaalde actie, situatie of onderwerp, is er domweg geen plaats meer voor zorgen over gisteren en morgen en wordt deze steeds meer ledig. Met die gedachte vertrok ik hoopvol naar de  Portugese Algarve, voor de zoveelste cursus, dit keer dus in mindfullness. Het was even oefenen, maar ik moet zeggen dat het me al na een paar dagen lukte om zowaar een kwartier lang aandachtig mijn bulghur-ontbijtje te herkauwen. Ik werd er zowaar een beetje blij en rustig van...Ik die normaal gesproken, het liefst ontbijt, terwijl ik m ’n mail doorlees, de voorpagina van de krant doorneem en ook nog de hond tegelijk eten probeer te geven.....Natuurlijk weet iedereen dat dit niet goed is, maar ja haast, haast , haast! En nu heb ik dan kunnen ervaren dat ik per saldo meer tijd bespaar door de dingen met aandacht te doen. Hierdoor doe ik ze beter en brengt het me rust in plaats van onrust.
Inmiddels weer terug in het drukke bestaan, moet ik steeds meer m’n best doen om mijn mindfullness te behouden. Met als klapper op de vuurpijl een vriendin die me blij hoopte te verrassen met het nieuwste ontbijtconcept: een tube (?!) ‘Breakers Breakfast’....Daar wordt nu ook overal mee geadverteerd met onder meer een meisje die met een handdoek om haar hoofd, haar ogen opmaakt, terwijl ze  terloops aan haar ‘Breakers Breakfast’ zuigt (zodat alles eenvoudig kan worden gecombineerd en we  geen kostbare minuut verliezen..... pffffff). Zodra ze deur uit was heb ik me geen minuut bedacht: in de vuilnis ermee! Maar dan wel héél mindfull natuurlijk.....

Voor meer informatie: www.innersteps.com