Zuivere zuurstof

We kunnen het weken uithouden zonder eten, dagen zonder water, maar slechts enkele minuten zonder zuurstof. Daarnaast schijnt zuurstof ons jong, vitaal en vrolijk te houden. Redenen genoeg om er voldoende van binnen te krijgen!

Zuurstof is onontbeerlijk voor een goede gezondheid en voor onze energie. Het speelt een belangrijke rol bij de verbranding van ons voedsel en zorgt er voor dat onze cellen voldoende gif- en afvalstoffen kwijt kunnen raken. We kennen allemaal wel het effect van een wandeling in de frisse buitenlucht. Het geeft je een energiek gevoel en een blos op  je wangen. Dat komt - naast het gezonde effect van bewegen – vooral door de lucht die we daar inademen. Die bevat meer negatief elektrisch geladen deeltjes - zogenaamde negatieve ionen - en die zorgen volgens sommige wetenschappers voor dit positieve effect. Hoog in de bergen is de concentratie van negatieve ionen het hoogst, dan volgen het strand, het bos en het platteland. In stad is de concentratie vele malen lager, om van de lucht in gesloten ruimtes zoals huizen, kantoren en auto’s maar niet te spreken. Door bijvoorbeeld luchtvervuiling en de massale vernietiging van de regenwouden is het zuurstofgehalte in de lucht sterk afgenomen. Verder zijn zaken als stress, ongezonde voeding, medicijnresten, nicotine en alcohol ook ware zuurstof-killers. Wanneer er zich onvoldoende zuurstof in je bloed bevindt, krijg je last van een algeheel gevoel van futloosheid en een grauwe, doffe huid. Regelmatig bewegen in de natuur, gezond eten, niet roken en matig drinken dragen er allemaal toe bij dat je bloed zuurstofrijker wordt. Gezond leven is dus het advies, what’s new?? Maar is er vandaag de dag wellicht meer mogelijk om ons zuurstofgehalte wat op te vijzelen?

Kuren, druppels en drankjes
Bij Newport Health & Spa in Huizen kan je letterlijk ‘aan het zuurstof’ met het zogenaamde Oxion apparaat. Mede-eigenaar Mieke Valkenaars: “Met behulp van een kapje dat je aan je mond zet adem je hiermee negatief geïoniseerde zuurstof in. Een sessie duurt 20 minuten en staat gelijk aan een fikse wandeling in de bergen. Voor een merkbaar resultaat adviseren we om dit zeker tien keer te herhalen. Liefst binnen twee weken, zodat je zuurstofniveau op een voldoende pijl komt. Hierna kan je volstaan met een sessie eens in de zes weken om dit niveau te handhaven. De therapie heeft een reinigende werking op het lichaam. Men krijgt zowel lichamelijk als geestelijk meer energie. Daarnaast heeft het inademen van deze heilzame lucht een verjongende werking en een positief effect op migraine en de gevolgen van een jetlag.” De werking van deze kuur kan nog eens worden versterkt met Cellfood-druppels. Dit voedingssupplement bevat naast veel mineralen ook extra zuurstof. Liquid Oxygen – de naam zegt het al – is bronwater waaraan, door middel van een uniek proces, extra zuurstof is toegevoegd. Dit uit Amerika afkomstige watertje bevat wel 10 keer zoveel meer zuurstof als andere soorten bronwater. Tijdens het drinken komt dit zuurstof via de maag in ons bloed, vergelijkbaar met de manier waarop dat met alcohol gebeurt. Uit onderzoek onder atleten is gebleken dat het regelmatig drinken van dit water, zowel de spierconditie als het uithoudingsvermogen verbetert. Hierdoor heb je ook minder last van spierpijn. Meer informatie vind je op internet: www.liquidoxygen.nl.

Goed ademhalen, een kunst op zich
De lucht om je heen kan nog zo zuiver zijn, maar als je verkeerd ademhaalt doe je jezelf nog steeds tekort. Ademhalen doen velen zonder er bij na te denken. Dat is jammer want veel klachten ontstaan juist door een verkeerde en vaak onbewuste ademhaling. Je zou je kunnen afvragen hoe het komt dat zo’n normaal fysiologisch gebeuren problemen veroorzaakt. Onze ademhaling is – meer dan wat dan ook – een graadmeter voor onze spanningstoestand en reageert onmiddellijk. Uitdrukkingen als: ‘naar adem happen’, ‘ademloos luisteren’, ‘het ergens benauwd van krijgen’, maar ook: ‘een zucht van verlichting slaken’, ‘opgelucht ademhalen’, illustreren dit duidelijk.  Omdat we in deze tijd nu eenmaal veel stress kennen, is het logisch dat dit effect heeft op onze ademhaling. We ademen daardoor veelal te snel en te oppervlakkig, hoog in de borst, waardoor nek en schouders verkrampt raken. In je longen vindt de uitwisseling plaats van zuurstof, die uit de lucht wordt opgenomen in je bloed, en koolzuur en water, die door je longen weer wordt uitgeademd. Omdat je op die manier ook onvoldoende uitademt, blijft de kooldioxide, die op dat moment je lichaam zou moeten verlaten, gedeeltelijk achter. Dit kooldioxide bevat afvalstoffen die voor verschillende lichamelijke klachten kunnen zorgen, zoals hoofdpijn en vermoeidheid. Bij een volledige ademhaling doen je buik, flanken en zelfs je rug mee. Dat kan je heel duidelijk waarnemen bij een baby, bij wie de ademhaling nog ongestoord verloopt. Het hele lijfje en vooral de buik zie je duidelijk op en neer gaan. Door bewust vanuit je buik adem te halen, word je ook veel rustiger. Het feit dat we altijd denken onze buik in te moeten houden, draagt hier zeker niet aan bij. Hoe weet je nu of je op de juiste manier ademhaalt? Ga daarvoor languit op je rug liggen met een klein kussentje onder je hoofd en leg je handen losjes op je buik. Adem nu rustig naar je buik. Bij iedere ademhaling zou alleen het gedeelte onder je navel omhoog moeten komen. Wanneer je meer dan ongeveer zeven keer per minuut in- en uitademt, doe je het te snel. Omdat dit heel ontspannend werkt, is deze oefening ook heel geschikt om in bed te doen voordat je gaat slapen. Probeer ook overdag een aantal keren bewust naar je buik te ademen en adem in principe zoveel mogelijk door je neus. Hierdoor wordt de lucht verwarmd en – door de kleine haartjes – gezuiverd.  

Adem en emoties
Emoties die we niet goed hebben verwerkt, zetten zich vast in ons lichaam. Door middel van een goede begeleiding kan je leren om deze weer los te laten. Lajos Barsony is ademtherapeut en noemt zichzelf ook wel emotietrainer. Volgens hem is een bewuste en diepe ademhaling de sleutel naar een gelukkiger leven. “Ademen is het eerste en tevens het laatste wat we hier op deze aarde doen. Door dit bewust te doen, kom je beter in contact met alles om je heen, maar ook met dieperliggende emoties. Tijdens ademsessies stuit je op gevoelens zoals verdriet, woede, eenzaamheid, angst, maar ook vermoeidheid of besluiteloosheid. Pas op het moment dat je met deze gevoelens in contact komt, kan je ze beter leren hanteren. Temidden van onze materiële weelde ervaren we een enorme welvaart, maar steeds minder welzijn. Dat steeds meer mensen daar naar op zoek zijn zien we aan de enorme opkomst van yoga- en andere meditatiecentra. Toch hoeven we ons niet in allerlei bochten te wringen of ingewikkelde religies aan te hangen om het antwoord te vinden. Simpelweg ademen is het eenvoudigste en meest doeltreffendste middel om dicht bij je ware kern te komen. Ademhalen is in feite één doorlopende meditatie. Ik zie het als mijn taak om mensen hiervan bewust te maken.”
Voor meer informatie: 020 – 672 10 06.

Mooi met zuurstof
Omdat je cellen hun energie halen uit pure zuurstof, laten stress, luchtvervuiling en te veel binnen zitten hun sporen na op je huid. De producten uit de Re-Oxygen serie van Lancaster laten je huid letterlijk weer even op adem komen.
Relas, Refresh & Regenerate-O2 Emulsion; Hieraan zijn, naast pure zuurstof, actieve ingrediënten en UV filters toegevoegd die je huid weer een frisse en stralende uitstraling geven;
Relax, Refresh & Regenerate-O2 Cooling Mask: Een masker met kleine geconcentreerde zuurstofbubbels, dat al na vijf minuten tekenen van stress en vermoeidheid vermindert.

Het oude vertrouwde Zuurstof masker in poedervorm van Dr. van der Hoog bevat de stof ‘Perboraat’, dat door toevoeging van water zuivere zuurstof aan je huid afgeeft.

Slimmer door zuurstof
Zuurstof heeft direct een positief effect op je hersenen. Wanneer je bijvoorbeeld na een tijd achter je bureau ineens moeite krijgt met je te concentreren, maak dan een korte wandeling in de buitenlucht. Vergeet hierbij niet volledig en diep adem te halen en je pikt de dingen hierna weer moeiteloos op!