Schoon van binnen, schoon van buiten

Na al het feestgedruis van de laatste maanden laat je energievoorraad te wensen over, zit je broek iets te strak en kan je huid wel een opknapbeurt gebruiken. Herkenbaar? Geen nood: een grote schoonmaak voor zowel je binnen- als buitenkant doet wonderen!

Ons huis of onze auto willen we nog wel eens aan een grondige schoonmaakbeurt onderwerpen, maar hoe staat het met ons lijf en onze leden? ‘Hoezo?,’ denk je nu, ‘ik ga toch dagelijks in bad of onder de douche, was m’n haren en poets m’n tanden?!….’ Ja, natuurlijk, maar we hebben het hier ook over gròndig en dat gaat verder dan de dagelijkse reinigingsrituelen. Dat gaat over – letterlijk – oude troep weggooien om weer plaats te maken voor een vernieuwd, schoon gevoel. Kortom: je weer energiek en herboren voelen en wie wil dat nu niet?
“Zo binnen, zo buiten” is een bekende uitspraak en wil niets anders zeggen dan dat schoonheid in alle opzichten van binnenuit komt. Hoe schoner dus ook van binnen, hoe beter. Elke dag worden we (vaak ongemerkt) blootgesteld aan talloze schadelijke chemische stoffen. Vervuilde lucht, verontreinigd water, bespoten en bewerkt voedsel met kleurstoffen en conserveringsmiddelen, genotmiddelen zoals suiker, koffie, nicotine en alcohol en niet te vergeten geneesmiddelen eisen hun tol. Daarnaast eten we vaak te veel en te snel waardoor ons verteringssysteem niet meer optimaal kan functioneren. Tel daar de zware winterkost, het gebrek aan zonlicht en voldoende frisse buitenlucht van de afgelopen maanden nog eens bij op en je begrijpt ineens veel beter waarom je nu minder in vorm bent. In principe kan ons lichaam wel wat hebben en is het prima in staat om belastende stoffen via de bekende wegen (nieren, darmen , huid en longen) uit de weg te ruimen. Wordt de hoeveelheid giftige stoffen echter te groot, dan zet ons lichaam de ‘noodventielen’ open. De gevolgen hiervan variëren van vermoeidheid met een doffe huid of puistjes tot eczeem, spierpijn, ontstekingen en soms zelfs koorts. Om erger te voorkomen is een inwendige schoonmaak op z’n tijd (één à twee keer per jaar) beslist geen overbodige luxe. Hiermee worden de zogenaamde ‘slakken’ – ongewenste stoffen die zich in ons lichaam hebben opgehoopt – verwijdert. Je moet het zien als een soort vakantie voor je hele lichaam. Alles wordt even tot rust gebracht en krijgt de kans om weer op adem te komen. Je hoofd wordt weer glashelder en als het meezit verlies je ook nog wat overtollige kilootjes.

De binnenkant
Je lichaam ‘ontslakken’ kan op vele manieren. Je kunt ervoor kiezen om je een aantal dagen terug te trekken in een speciaal kuuroord. Het voordeel hiervan is dat het je de mogelijkheid biedt om helemaal afstand van je dagelijkse beslommeringen te nemen. In landen als Roemenië, Hongarije en Duitsland is kuren van oudsher sterk ingeburgerd en het begint hier nu ook steeds meer terrein te winnen. Kuuroord de Schouw in Zeeland is al jaren een betrouwbaar adres om onder begeleiding te reinigen. Hier wordt ook veel persoonlijke aandacht besteed aan ontspanningsoefeningen, massages en diverse andere lichaamsbehandelingen die het hele reinigingsproces versterken. Een weekje kuren kost hier gemiddeld ƒ 1.350 en is deze investering meer dan waard. Voor wie gedisciplineerd genoeg is en liever thuis blijft is een drie-, tot maximaal vijfdaagse sapkuur een goed (en veilig) alternatief. Je lichaam krijgt dan in ieder geval de nodige vitaminen en mineralen binnen. Tussendoor mag je net zoveel (mineraal)water en kruidenthee drinken als je maar wilt. Hoe meer hoe beter want daarmee worden afvalstoffen nog beter weggespoeld. Je kunt kiezen voor kant-en-klare sappen uit de natuurwinkel (van Eden of Loverendale), of zelf de pers ter hand nemen. Gebruik in ieder geval bilogische kwalitieit en drink vruchten- en groentesappen altijd gescheiden om gisting te voorkomen. Heel belangrijk is het om vóór zo’n vastenperiode je eet- en drinkgewoonten goed af te bouwen en ná de kuur weer langzaam op te bouwen.

Alles wat je moet weten over ontgiften
In Het Grote Ontgiftingsboek van dr. Sarah Brewer staat heel duidelijk uiteengezet waarom het zo belangrijk is om regelmatig een grote schoonmaak over jezelf af te roepen. Het biedt een compleet behandelingsprogramma en geeft nuttige informatie en tips. Ook geeft de schrijfster allerlei lichamelijke en mentale oefeningen om je leven meer op orde te krijgen (ƒ.......,ISBN 90 5501 781 7)

Schoonmakers voor de binnenkant
De volgende producten werken reinigend van binnenuit:

  1. Aloë Vera-sap van het merk Aloe Pura is een krachtige natuurlijke reiniger die de spijsvertering bevordert (500 ml, ƒ 39,95);
  2. Blue Green Algae (Solgar) is een algensupplement bevat tal van  waardevolle voeingsstoffen en werkt sterk ontgiftend (60 stuks, ƒ 73,95);
  3. Vertagil kleipoeder leng je aan met water. De klei wordt niet opgenomen, maar bindt de aanwezige gifstoffen in het spijsverteringskanaal, waarna het via de bekende weg je lichaam weer verlaat;
  4. Begin de dag met een glas water met hierin het sap van een halve citroen. Dit drankje spoelt alle onzuiverheden weg die gedurende de nacht zijn opgebouwd. Citroen werkt ook zacht reinigend op de lever.


De buitenkant

Onze huid produceert continu nieuwe cellen en stoot oude af. Gemiddeld vernieuwen je cellen zich elke 28 dagen. Naarmate we ouder worden verloopt dit proces steeds langzamer, waardoor de huid er mat en futloos uit kan gaan zien. Door je huid te ‘exfoliëren’, dat wil zeggen het bovenste laagje dode cellen te verwijderen, krijg je weer een zacht en fris vel. ‘Scrubben’, het zachtjes afschuren van dit bovenste huidlaagje, kan op verschillende manieren. Scrubcrèmes, -maskers en –gels bevatten kleine korreltjes die door de druk die op de huid wordt uitgeoefend, de doorbloeding en de celaanmaak stimuleren. Gebruik deze nooit vaker dan twee keer per week en alleen op een vochtige huid, omdat het anders te veel schuurt.De gezichtshuid moet altijd met respect worden behandeld. Gebruik hiervoor dus alleen producten die speciaal voor het gezicht zijn bedoeld en vermijd scrubbehandelingen als je last hebt van couperose. De Visapure van Philips (ƒ 88,15) is een handzaam elektrisch apparaatje met een ronddraaiend borsteltje. In combinatie met je eigen reinigingsproduct borstel je hiermee je huid super schoon. Er zit ook een tweede borsteltje bij voor een extra diepe reiniging.
Je lichaamshuid kan wel wat meer hebben, daarom zijn de korreltjes in de lichaamsscrubs ook veel grover. Een zogenaamde luffa of sisalhandschoen zijn ook prima geschikt om je vochtige huid mee te masseren. Bewerk je hele lijf met kleine draaiende bewegingen van beneden naar boven en geef extra aandacht aan droge delen, zoals knieën, ellebogen en voeten. Ook voor je lichaam geldt: niet vaker dan twee keer per week. Het borstelen van de droge lichaamshuid gaat nog een stapje verder dan scrubben. Terwijl je het laagje dode huidcellen verwijdert, stimuleren de borstelstreken de lymfe-afvoer waardoor meer afvalstoffen door je lichaam worden afgevoerd. Het stimuleert je lichaam op dezelfde wijze als een goede massage. Gebruik een zachte borstel en borstel je lichaam met lange halen. Begin bij je voetzolen en werk via je benen naar boven. Bewerk vervolgens je armen en romp en borstel altijd in de richting van je hart. Borstel over je buik met de klok mee. Begin met lichte druk en voer deze gelijkmatig op. Neem tenslotte  een lekkere warme douche en smeer je in met een verzorgende bodylotion. Schrik niet als er misschien hier en daar wat puistjes de kop opsteken. Deze zijn het gevolg van het reinigingsproces en zullen snel weer verdwijnen.

Maak zelf een lichaamsscrub door een handjevol havervlokken en zemelen met een beetje rozenwater te vermengen. Masseer het papje in de vochtige huid en spoel het dan af. Grof zeezout met ronddraaiende bewegingen over je huid masseren en afspoelen werkt ook goed.

Een van de meest effectieve scrubbeurten waar je jezelf op kunt trakteren krijg je in een Oosters badhuis, ook wel Hammam genoemd. Hier word je eerst helemaal gewassen met een zachte olijfoliezeep. Vervolgens ga je een half uur in een stoomruimte (Turks bad) en daarna neemt een van de (veelal Turkse of Marokkaanse) medewerksters  je liefdevol, maar behoorlijk stevig onder handen. Het resultaat liegt er niet om:  zwarte rolletjes puur huidvuil zie je van hun speciale scrubhandschoentjes afvliegen. Tenslotte  word je van top tot teen met modder ingesmeerd. Na afloop heb je echt het gevoel compleet vernieuwd te zijn.  Een dergelijke basisbehandeling kost ongeveer rond de
ƒ 45,-. In Nederland hebben we drie Hammams, te weten in Amsterdam (Zaanstraat 88,  tel. 020 – 681 48 18), Den Haag (Rubensstraat 39, tel. 070 – 384 14 14) en in Utrecht (Groeneweg 54-b, tel. 030 – 293 27 84). Voor meer informatie op internet: www.saunagids.nl

Adressen:
Kuur- en gezondheidscentrum De Schouw
Donkereweg 1
4317 AM  Noordgouwe
Telefoon: 0111 – 40 21 91
e-mail: kuuroord@deschouw.myweb.nl
internet; www.deschouw.myweb.nl

Alle in dit artikel genoemde producten zijn onder meer te koop bij Health Company in Amsterdam,
tel. 020 – 471 07 56.