Lekker ingepakt

Onze huid heeft het vaak zwaar te verduren; stress, luchtvervuiling, zon, kou en de nodige stress eisen hun tol. Met af en toe wat extra aandacht blijft je huid mooi en gezond.

Boost
Het nemen van een masker is een  schoonheidsritueel dat al zou oud is als de weg naar Rome. De tijd dat we hiervoor een aanzienlijk dagdeel nodig hadden, lijkt voorgoed voorbij. Eindeloos geklieder - met bakjes, poeders en spatels om vervolgens geduldig een dikke brei op je gezicht te laten drogen - heeft plaats gemaakt voor meer praktische methoden. Maskers zijn bedoeld om je huid net die extra ‘boost’ te geven , maar hoe komt dat nu eigenlijk? “Een masker gaat verder dan de dagelijkse reinigingsroutine,” vertelt Kirsten van der Velde, schoonheidsspecialiste van het jaar. “Het sluit de huid tijdelijk af, waardoor er een betere doorbloeding ontstaat en de huidcellen alle werkzame stoffen in het masker beter op kunnen nemen. Maskers kunnen genezend, verstevigend, stimulerend of juist kalmerend werken. Een bijkomend voordeel is dat het hele lichaam mee profiteert van de positieve werking van ieder masker. Wanneer je er zelf een aanbrengt, is het daarom ook echt van belang om er bewust wat tijd voor te nemen; telefoon van de haak, kamerdeur op slot - zodat je niemand onnodig de stuipen op het lijf bezorgt - en even optimaal ontspannen!”

Blij met klei
Op maskergebied is er tegenwoordig een scala aan mogelijkheden, maar hoe weet je nu welk masker geschikt is voor jouw huid? Kirsten: “In principe kan je maskers in twee soorten onderverdelen, namelijk de maskers op modder- en kleibasis, deze worden na een tijdje meestal harder op je gezicht, en de gel- en crèmemaskers, welke zacht blijven. Modder- en kleimaskers hebben een diepzuiverende werking. Ze bevatten negatief geladen ionen die de positief geladen onzuiverheden aantrekken. Door deze dieptereiniging wordt de celwisseling gestimuleerd. Daarnaast zijn modder en klei rijk aan mineralen en sporenelementen die de huidconditie verbeteren. Je huid ziet er hierna veel gezonder uit. Gelmaskers vormen een dunne film op het gezicht en verwijderen bij het wassen alle dode cellen en overtollig vet. Rijke crèmemaskers bevatten veel actieve verzorgende bestanddelen en zijn om die reden geschikt voor de droge en wat oudere huid. Ook al voelt het alsof er tijdens een ‘zacht’ masker minder gebeurt, de werking is minstens zo effectief als bij een masker dat hard wordt.”

Tip:
Een masker kan alleen goed werk verrichten op een grondig gereinigde huid.  Door vooraf een stoombadje te nemen of de huid licht te scrubben, verkrijg je nog meer resultaat. Verwijder het masker met een vochtig warm gastendoekje dat je eerst even tegen je gezicht aandrukt. Hierna veeg je het  restant gemakkelijk weg. Verfris je huid daarna met een lotion, zodat  de poriën zich weer sluiten en de werkstoffen in de huid blijven. Sluit altijd af met je dag- of nachtverzorging.

Tip:
Wanneer je een masker op klei-, of zwavelbasis plaatselijk op een puistje aanbrengt en het de hele nacht laat zitten,  zal het eerder genezen.    

Thuis of bij de schoonheidsspecialiste?
Naast de verschillende substanties wordt er ook nog onderscheid gemaakt tussen het zogenaamde schoonheidsmasker en het kuurmasker. Kirsten: “Onder schoonheidsmaskers worden eigenlijk alle maskers verstaan die je in de winkel kunt kopen. Het zijn vaak korte, heftige oppepers die een snel, maar niet heel duurzaam resultaat geven.  Heel handig zijn de  super snelwerkende maskers die in minder dan vijf minuten hun werk doen. Maskers die je na een tijdje in de huid masseert en verder gedurende de dag of nacht laat intrekken zijn ook een nieuwe ontwikkeling. Kuurmaskers, de naam zegt het al, zijn bedoeld om gedurende langere tijd met regelmaat te worden toegepast. Deze maskers bevatten enorme hoeveelheden intensieve werkstoffen en worden op professionele wijze bereid. Dit verklaart ook waarom er alleen in schoonheidsinstituten mee wordt gewerkt.”

Huis-tuin en keukenmaskers
Alledaagse producten uit je keukenkast of groentela kunnen ook in dienst staan van je schoonheid. Voor een gevoelige huid drenk je een stuk gaas in puur wortelsap en brengt dit op je huid aan. Je huid komt hier heel glad en zacht onder vandaan. Een droge huid is erg blij met een mengsel van een losgeklopte eierdooier met een eetlepel honing dat je zo op je huid aanbrengt en pure yoghurt (liefst volle biogarde) hydrateert een vochtarme yoghurt. Wanneer je dit nog eens afdekt met een in melk gedrenkt stuk gaas is het resultaat nog beter. Voor ieder masker geldt dat je het een kwartiert tot twintig minuten laat zitten.

Pakkingen
Pakkingen worden op het gehele lichaam (of een gedeelte daarvan) toegepast en afgedekt, waardoor ze nog intensiever werken. Ze hebben een gunstige invloed op  diverse lichaamsfuncties. Voor het afdekken gebruikt men veelal een pakkingsfolie met daaroverheen een warmtedeken. Vanwege het hele gedoe is het raadzaam om je hiervoor tot een ‘professional’ te wenden, zoals instituut Zeewind in Amstelveen, die hierin zijn gespecialiseerd. Eigenaresse Nenneke Ellermeyer legt uit dat er warme en koude varianten zijn. “Een van onze bekendste warme pakkingen is die op basis van algen. Deze wordt op het gehele lichaam aangebracht en werkt geweldig ontslakkend, ontgiftend èn ontspannend. Ideaal voor mensen met stress. Een voorbeeld van een koude pakking is de Thalgomince, die een afslankende en verstevigende werking heeft. Deze wordt niet afgedekt, maar de opgebrachte substantie verhardt tot een soort rubberlaagje. De twee-fasepakking noemen we ook wel een combi-pakking omdat hierbij zowel koude als warme pakkingen worden gebruikt. Hierdoor komt een enorme doorbloeding op gang die onder andere een gunstig effect heeft op cellulite.  De modder pakking met losse zoutkristallen reinigt de huid intensief en zorgt voor een babyzacht vel. Een aanrader voor vóór en na de zomer. Zo hebben we voor ieder wat wils. Door daarnaast ook persoonlijk aangepaste essentiële oliën en hoogwaardige werkstoffen toe te voegen,  wordt  er een nog beter resultaat verkregen.” Voor meer informatie: 020 – 645 35 09.