De kracht van geur...

Niets spreekt zo tot de verbeelding als geur. Geuren kunnen je terugbrengen naar je mooiste herinneringen, maar je ook vervullen met afschuw. Geuren geven het leven kleur. Ze bedwelmen, betoveren en kunnen zelfs genezen......

Onze reukzin speelt een grotere rol dan we ons altijd beseffen.  Het is ons krachtigste en meest gevoelige zintuig en de snelste weg naar emoties. Daarom kunnen geuren ons opwinden, motiveren en blij maken. Geur speelt een minstens zo belangrijke rol als uiterlijk, wanneer het erom gaat of we ons tot anderen aangetrokken of juist afgestoten voelen. De uitdrukking ‘ik kan hem niet luchten’ komt ook voort uit het feit dat iedereen nu eenmaal een heel persoonlijke, individuele geur produceert. Genieten van lekker eten hangt in eerste instantie ook af van je reukvermogen. De smaakpapillen op je tong kunnen alleen de vier basissmaken zoet, zout, zuur en bitter onderscheiden. Voor alle verdere smaaknuances hebben we onze neus nodig. Dat komt omdat de neus en de mondholte met elkaar in verbinding staan en de aromatische stoffen in het eten via de keelholte op het reukslijmvlies in de neus terecht komen. Daarom proef je ook niets wanneer je verkouden bent en ‘loopt het water je in de mond’ bij de geur van vers gebakken brood. In sommige winkels spelen ze daar nu ook handig op in door kunstmatig gecreëerde aroma’s via ventilatieroosters te laten circuleren, zodat we meer kopen dan we eigenlijk nodig hebben. Tegenwoordig zitten er zoveel kunstmatige geurstoffen in alles wat we kopen, van waspoeder tot toiletpapier, dat onze oorspronkelijk reukvermogen als het ware steeds meer wordt afgestompt. Daardoor kan je ook nauwelijks  meer ruiken of iets natuurlijk is of niet. Maar het is nog niet te laat. Onze reukzin blijft zich gedurende ons leven vernieuwen en heeft op middelbare leeftijd z’n hoogtepunt bereikt. Vrouwen hebben daarnaast bewezen beter te kunnen ruiken dan mannen. We beschikken maar liefst over vijf miljoen receptoren die om de dertig dagen opnieuw worden aangevuld. Oefen jezelf daarom om pure, natuurlijke geuren tot je te nemen. Ga eens naar een boeren/biologische markt en ervaar hoe een eerlijk verbouwde tomaat alweer rook. Steek je neus in verse bloemen of ruik aan kruiden en specerijen. Ga gewoon je neus eens achterna, zoek geuren waar je echt van geniet en voel wat voor effect ze op je hebben.

Genezende geuren
Aromatherapie werd al toegepast door de oude Egyptenaren en is een oude traditie, waarbij oliën aan planten en bloemen onttrokken worden om de geest en het lichaam te behandelen. Deze oliën worden essentiële oliën genoemd omdat bij een tekort of gebrek hieraan de plant niet kan leven. Essentiële oliën bevatten dus veel actieve bestanddelen in hoge concentratie en in krachtige vorm, die - doordat ze vluchtig zijn - snel vervliegen en een sterke geur verspreiden. Bij gebruik worden boodschappen direct naar het limbische deel van de hersenen (dat de emoties verwerkt) en de hippocampus (die het geheugen regelt) gestuurd. In de aromatherapie gaat men ervan uit dat de geconcentreerde, vitale krachten in deze oliën onze eigen genezende vermogens en levensvreugde stimuleren. Maar hoe weet je nu of je met een goede essentiële olie te maken hebt? “Tegenwoordig wordt het woord ‘aromatherapie’ te pas en te onpas gebruikt”, meent José Zwaneveld, eigenaar van het bedrijf Zwaantje’s Essentiële Oliën. “Op tal van producten staat dat er ‘aromatische’ of ‘etherische’ oliën aan zouden zijn toegevoegd en zelfs synthetische geurkaarsjes worden verkocht als zouden ze aromatherapeutische kwaliteiten bezitten........Er is dus behoorlijk wat kaf onder het koren. Een aromatherapeutisch product is altijd een 100% essentiële olie en dat moet altijd op het etiket staan, evenals de Nederlandse èn de Latijnse naam, die het type plant aangeeft. Maar ook het land van herkomst en het adres van de producent of importeur moet hierop te lezen zijn. Verder hoort een essentiële olie in een goed afgedicht flesje van donker glas te zitten, omdat licht, vochtigheid en zuurstof deze nadelig beïnvloeden. De kwaliteit hangt ook sterk af van de wijze waarop de diverse planten verbouwd zijn –bijvoorbeeld  biologisch of niet – en de manier waarop de olie is gewonnen. Alleen al vanwege het productieproces en de vervoerskosten zijn zuivere essentiële oliën erg kostbaar. Zet dus direct je vraagtekens bij een lage prijs, wat niet wil zeggen dat een hoge prijs een garantie voor een zuiver product is. Eucalyptus is makkelijk verkrijgbaar en ook makkelijk te winnen en is daarom veel goedkoper dan bijvoorbeeld rozenolie: vijf ton rozenblaadjes leveren slechts één kilogram olie op! Ga voor alle zekerheid altijd naar een speciaalzaak, dan weet je in ieder geval dat je kwaliteit en een goed advies krijgt.”

Thuis of bij de therapeut?
Het zoeken naar de juiste essentiële olie is en blijft een hele persoonlijke zaak. Een aromatherapeut kan nog zo menen dat je een bepaalde olie moet gebruiken, als deze je niet aanstaat, zal je toch een andere moeten vinden. Leeftijd en ander omstandigheden, zoals zwangerschap, spelen ook een rol. Er zijn ongeveer 180 verschillende oliën en dus tal van mogelijkheden. Als je verschillende oliën wilt uitproberen en ruiken, probeer dan niet meer dan zes geuren omdat je anders je reukorgaan overbelast. Een aromatherapeut gaat heel specifiek te werk, maar thuis kan je natuurlijk ook profiteren van de werking van essentiële olie. Massage is de meest effectieve manier om de oliën op te brengen omdat ze op deze manier via de huid in de bloedbaan terecht komen en zo heel lang kunnen doorwerken. Bovendien bevordert massage de doorbloeding en werkt het ontspannend. Omdat essentiële oliën heel geconcentreerd zijn, mag je ze nooit onverdund op je huid gebruiken. Test voor gebruik ook altijd wat olie aan binnenkant van je elleboog op mogelijke irritatie. Vermeng de olie met een speciaal neutraal basisolie, zoals pure amandel of Jojoba-olie. Essentiële oliën vermengen zich niet met water. Meng voor een weldadig bad de olie daarom altijd met wat zeezout, honing, slagroom(!), of neutraal badschuim. Enkele druppels olie op een zakdoek of toevoegen aan een stoombad kunnen je stemming gunstig beïnvloeden. Eucalyptusolie kan je bijvoorbeeld een fitter gevoel geven wanneer je je wat gammel voelt. Een aantal druppels olie in een aromalamp met water kunnen een hele ruimt heerlijk laten ruiken en een gewenste sfeer oproepen. Voor dat doel heb je allerlei soorten en vormen van branders en er zijn zelfs elektrische versies, zoals de AromaStream en AromaStone. Oliën die harmoniserend werken en een ontspannen atmosfeer creëren zijn onder meer Bergamot, Ceder, Roos en Sinaasappel. Een zinnenprikkelende sfeer verkrijg je met Sandelhout, Ylang-ylang of Neroli. Voor een stimulerende, verfrissende werking, die het concentratievermogen verhogen en daarom perfect in je werkomgeving passen, kan je Citroen, Grapefruit, IJzerhard of Scharlei gebruiken. Zwaantje’s heeft zelfs speciale composities samengesteld voor diverse werksituaties of voor bij een studie. Voor alles is wel een geurige oplossing te bedenken, dus ga gewoon je neus achterna!

Stresssssssss
Problemen zoals stress, angst en spanningen die met het zenuwstelsel te maken hebben, kan je aanpakken met een mengseltje van vijf druppels Ceder-, vijf druppels Citroen-, vijf druppels Lavendel- en 30 ml. basisolie (bijvoorbeeld Jojoba) en als bad- lichaams of massage-olie gebruiken.

Het aroma komt je tegemoet....
Enkele druppels essentiële olie (altijd verdund in biologische, koudgeperste basisolie, honing, room of alcohol) zijn uitstekend in de keuken te gebruiken. Citroen, Dragon, Grapefruit, Komijn, Koriander, Kruidnagel, Mandarijn of Pepermunt bijvoorbeeld kunnen gerechten aromatischer en lichter verteerbaar maken en zijn heerlijke alternatieven voor de vaak synthetische smaakmakers.

Voor meer informatie over producten, therapeuten of cursussen etc.: 020 – 613 06 88 of e-mail: zwaancub@xs4all.nl

Boeken:
Hemelse Geuren, S.Fischer-Rizzi, uitg. De Driehoek, € 19,90
ABC van Aromatherapie, A. Vooys, uitg. Andromeda, € 12,-
Aromatherapie, een beknopte handleiding, S. Lavery, uitg. Mondria, € 6,95