Kracht van kleuren

Licht doet wonderen! Zodra de dagen langer worden en de zon meer schijnt, schieten ook mensen weer als een veer overeind. Hoe komt het toch dat licht, of beter gezegd kleuren, zo'n grip hebben op ons leven en kunnen we de helende werking ervan zelf ook nog beïnvloeden? Roxane Catz vroeg kleurenspecialist Helen Poolman om uitleg.

Met de zomer in aantocht worden we massaal weer blijer. Zonlicht is onze allerbelangrijkste bron van leven. Hierin komen alle kleuren samen. Gezamenlijk vormen ze 'het licht' en afzonderlijk kunnen ze ons helpen om ons 'licht' te bereiken. Pardon? "Dit is echt veel te zweverig voor de Salt-lezer!" Ik hoor het haar al roepen. 'Saltmoeder' Natasha wil best wel wat meer ruimte voor body en mind, maar het moet wel behapbaar blijven. Niet te lang door de bocht, informatief en vooral praktisch. Dit verhaal gaat over de invloed van kleur en dat bleek verder te gaan dan ik dacht. Want eenmaal op het pad der kleuren ging er een wereld voor mij open. Kleur blijkt net zo veelzijdig als het leven, dus ga er maar aan staan. Daar komt nog bij : ik ben niet van de kleuren. Turquoise, knaloranje, zuurstok roze, gif groen ..... het is allemaal niet aan mij besteed. Wit, beige, grijs, bruin of een vale, verwassen uitgave van wat ooit een meer uitgesproken kleur was.

Dat is wat ik zoal om me heen heb verzameld. Niets heftigs en allemaal veilig op elkaar afgestemd. Kleurtechnisch bekeken ben ik dus zeker niet spannend te noemen. Waarschijnlijk een onbewust gevolg van mijn - zeg maar gerust - kleurrijke geest. Bij wijze van tegenwicht in mijn onophoudelijke zoektocht naar balans. Het is daarom geen toeval dat we intuïtief bepaalde kleuren kiezen, maar hoe zit het nu precies? Die vraag stelde ik aan kleurenspecialist Helen Poolman. "Ieder keer sta ik weer versteld van de werking van zoiets natuurlijks als kleur," vertelt Helen enthousiast. "Het is ook eigenlijk niets nieuws. De oude culturen waren al duizenden jaren geleden bekend met de helende werking van licht en kleuren. Nu kunnen we die kennis met onze moderne technieken combineren en is het inmiddels wetenschappelijk aangetoond wat voor invloed licht - gebundelde energie - op ons fysieke, mentale, emotionele en spirituele welzijn heeft. Het is dus beslist geen zweverig gedoe!!"
Kleuren als infrarood Ivoor diepe warmte-ontwikkelingl en ultraviolet [tegen virussen en bacteriënl worden nu al op grote schaal gebruikt. Grappig genoeg zijn rood en violet de twee uitersten kleuren van het kleurenspectrum. Dat kan je ook zien in een regenboog en in de kleuren van de chakra's [de zogenaamde 'energiewielen' in ons lichaam!. Maar de werking van alle kleuren tussen deze twee uitersten zijn minder bekend, maar net zo inzetbaar. Helen: "Steeds meer mensen zullen doordrongen worden van de kracht van licht en hoe we het voor ons kunnen gebruiken."

De oude culturen waren al bekend met de helende werking van licht en kleuren

Energiebom
licht is niets anders dan energie. De afgelopen decennia is er door diverse wetenschappers veel baanbrekend onderzoek verricht op het gebied van licht met tal van analyses tot gevolg. Maar let's not go there. Waar het op neer komt is dat wij en alles om ons heen energie is en dat onze cellen lichtdeeltjes [energiel bevatten en daarnaast licht kunnen opnemen. Gezamenlijk Izo 'n vijftig miljard [!I stuksl vormen ze één grote energiebom. Licht is daarmee de meest voedende vorm van energie voor onze cellen. licht IS leven. Nu ik me dat ten diepste besef, geloof ik ook dat licht - in al zijn dimensies - het antwoord is op heel veel problemen. In mijn boek Rox Rauw! schrijf ik onder andere over Jasmuheen, een Australische 'licht-goe roe' die jarenlang niets at en van slechts zuurstof en licht leefde. Deze prachtige, stralende vrouw logeerde per toeval een week in mijn huis en het was een bijzondere ervaring om in haar buurt te zijn. In haar boek Living on Light kun je daar alles over lezen. Ondanks dat ik er niet aan zou moeten denken len het ook niemand zou aanraden!. was ik wel overtuigd van het feit dat in licht alles besloten ligt. Alleen wist ik toen nog niet wat ik nu weet.

Kleurentherapie
Kleuren ontstaan daar, waar het witte licht wordt gebroken en opgesplitst, zoals in een regenboog. Elke kleur heeft zijn eigen trilling en energie die invloed uitoefent op verschillende aspecten van het menselijk wezen. Blauw licht is bijvoorbeeld verkoelend en kalmerend en geeft verlichting bij hoofdpijn en slapeloosheid. Rood licht activeert de bloedsomloop, het hart. de longen en je spieren en helpt onder meer bij fysieke vermoeidheid. Groen is de kleur van de natuur en beïnvloedt de longen en de luchtwegen en helpt bij een evenwichtige ademhaling. Geel is het symbool van de zon en heeft een werking op onder meer maagklachten, lever, galblaas en luchtwegen. Deze kleur werkt ook goed neerslachtige gevoelens. Om dit te ervaren kun je bijvoorbeeld eens in een kleurensauna gaan. Steeds meer wellness centra hebben zo'n sauna. Tervvijl jij heerlijk in de warmte dommelt, verandert het licht telkens van kleur.
Ook winkels, restaurants en ziekenhuizen maken gebruik van de invloed van kleuren om hun klanten/patiënten te beïnvloeden, Zo werken oranje en rood stimulerend en blauwen groen rustgevend, Een stap verder len interessanter! is eens te gaan praten met een kleurenspecialist zoals Helen Poolman "Ik werk op verschillende niveaus met kleuren", legt Helen uit. "Dat begint al bij de voeding Izie kadertje, rel. Daarnaast maak ik gebruik van diverse kleurenbehandelingen, zoals Aura-Soma of kleurenpunctuur,"

Aura-Soma betekent letterlijk 'licht-lichaam' en is een methode om ons electromagnetisch veld, onze aura te behandelen ISoma is het Griekse woord voor lichaaml. Dat we worden omgeven door een energieveld - onze aura - is ook niets nieuws. De kleuren die zich in je aura bevinden vertellen je van alles over hoe het op dat moment met je is gesteld, De kleurenreading die hieraan vooraf gaat geeft je het nodige inzicht. Uit de maar liefst honderdacht 10 kleurencombinaties die je voorgeschoteld krijgt kies je er intuïtief vier, Iedere combinatie vertelt een verhaal en uiteindelijk wordt het duidelijk met welke kleuren moet worden gewerkt. Hierna volgt een behandeling met speciale producten op basis van etherische oliën, kruidenextracten, kristallen en edelstenen, waarmee je thuis ook zelf aan de slag kunt. Helen: "Aura-soma zet diepgaande processen in werking, Het is daarom met name een prachtig hulpmiddel om je steeds meer bewust te worden van je wie je in wezen bent. Wat je drijfveren en talenten zijn." Kleurenpun ctuur is vergelijkbaar met accupunctuur, met dat verschil dat er geen naald in je wordt geprikt maar dat er vanuit een soort pen een bundel geconcentreerd, gekleurd licht op een specifiek punt van je lichaam wordt geschenen. Via de huid word deze 'informatie' door je lichaamscellen opgepikt.
Kleuren zijn als het ware de software van ons systeem en bevatten precies die informatie waardoor ons lichaam en hele wezen weer weten wat de bedoeling is. Het klinkt te mooi om waar te zijn .

Kleurenpsychologie
Naast de fysieke, mentale, emotionele en spirituele betekenis van kleu r, kent kleur ook een psychologisch aspect dat in sommige gevallen zelfs wereldwijd dezelfde associaties oproept. Zo is rood internationaal een signaalkleur maar ook de kleur van het leven, passie en warmte. Wit staat in veel culturen voor zuiverheid, eenvoud en onschuld en zwart voor dood en mysterie. Het is ongelooflijk hoeveel over dit onderwerp is geschreven. Nieuwsgierig? J.F. ehandu schreef er een boek over: Beken Kleur, psychologische kleurentest. Uitgeverij Ankh-Hermes.

Kleur op je bord
Met de juiste voed ing kan je al je nodige portie kleur binnen krijgen. Hoe meer kleur op je bord hoe beter. Dan hebben we het natuurlijk niet over knalrode gelatinepudding, maar over voeding die van nature gekleurd is. Daar zit de meeste levens/voedingskra cht in. Zogenaamde phytonutriënten zijn de voor onze gezondheid belangrijke stoffen die de kleuren in groente en fruit bepalen. Zoals bijvoorbeeld caroteen in oranjekleurige groente en fru it en lycopeen in fruit en groente dat rood van kleur is. De kleur groen speelt binnen de rawfood-beweging een prominente rol aangezien deze kleur de hartchakra - één van de zeven centra van spirituele energie in het menselijk lichaam - vertegenwoordigt.
Hieronder een veelkleurig overzicht:
Voor meer informatie:
purelifestyle.nl
kleur.startpagina.nl