Het nieuwe (w)eten

Dieettrends volgen elkaar in rap tempo op. Maar de cirkel lijkt zich nu te sluiten, want de nieuwste voedingstrend is eigenlijk de oudste: het eten van plantaardige voeding in zijn meest natuurlijke vorm, namelijk rauw. Alleen de mens heeft ooit bedacht om zijn eten te gaan koken. Haal de pannen maar van het vuur. We zijn uitgekookt!

In Amerika noemen ze het rawfood, onderdeel van the live food lifestyle en al jaren een begrip. Naast vele boeken, tv-programma's, en speciale supermarkten op dit gebied, hebben ze daar zelfs restaurants die niets anders serveren. In Europa staat deze nieuwe kijk op eten nog in de kinderschoenen, maar begint langzaam maar zeker terrein te winnen.
Nergens bestaat zoveel verwarring en onduidelijkheid over als over onze voeding. Het ene advies wordt het volgende moment alweer tegengesproken door een ander. Dus wat is goed? Aangezien de 'experts' het er toch nooit over eens zullen worden, kunnen we volgens het livefood-principe maar beter ons gezonde verstand gebruiken en teruggaan naar onze oorspronkelijke manier van eten; die van natuurlijke en onbewerkte voeding. Je eigen ervaring vertelt je meer dan welke wetenschapper dan ook, is hun stelling.
'Je bent wat je eet' zeiden de oude Zenmeesters al. Met dit besef wordt het ineens een stuk duidelijker waarom zoveel mensen uit balans zijn, gewichtsproblemen hebben en ziek worden. Loop de eerste de beste supermarkt maar eens binnen en kijk eens wat mensen in hun winkelwagentje stoppen. Hoeveel natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen zijn daar überhaupt te vinden? Alleen bij de groente- en fruitafdeling, en die zijn dan in de meeste gevallen ook nog bespoten of onder onnatuurlijke omstandigheden verbouwd. Gelukkig neemt ons gezondheidsbewustzijn gestaag toe. Het groeiende aantal natuurwinkels en biologische producten vormen daarvan het bewijs. Een begin is gemaakt, maar we kunnen nog veel verder. Hoe? Door rauwe en levende voeding (wat overigens in het Nederlands weer minder fijn klinkt) te eten. Wie hierbij het schrikbeeld van saai 'konijnenvoer' voor ogen krijgt, vergist zich. Rawfood is namelijk ongelooflijk lekker, veelzijdig en creatief. Het vereist echter wel een open mind, aangezien al onze ideeën die we over voeding door de jaren heen hebben opgebouwd, compleet omver worden geworpen.

Haal de pannen maar van het vuur. We zijn uitgekookt!

Eet je gelukkig
David Wolfe (33) is één van de grootste rawfood-pioniers in Amerika . Zijn boek The Sunfood Diet Succes System wordt door velen als een soort van bijbel op dit gebied beschouwd. Van jongs af aan heeft hij zich verdiept in de biochemische processen van het lichaam. Allebei zijn ouders waren regulier arts, maar hij weigerde ook maar één pil van hen aan te nemen wanneer hij wel eens ziek was. Hij was ervan overtuigd dat een mens in principe nooit ziek hoefde te worden, indien hij zijn lichaam en geest maar op de juiste wijze zou voeden. Dit uitgangspunt in zijn levenswerk geworden. Al ruim tien jaar is hij een zogenaamde rawfoodist. Sindsdien blaakt hij van gezondheid en is hij er honderd procent zeker van dat ziekte hem bespaard zal blijven. Onlangs was hij in Amsterdam om zijn boodschap te verkondigen. Overtuigend, bruisend van energie en met de nodige humor. A man who really walks his talk. "Wanneer voedsel - hoe biologisch en natuurlijk ook - wordt bewerkt of verhit boven lichaamstemperatuur, zo'n 37°C tot maximaal 40 ° C, vindt er een chemische verandering plaats," legt hij uit. Dan gaan waardevolle voedingsstoffen - waaronder vitaminen, mineralen en enzymen – verloren. Die vormen de basis van onze voeding. Bij een gebrek hieraan kan ons lichaam niet goed functioneren. Door onze hedendaagse onnatuurlijke voedingswijze werkt onze spijsvertering ook niet zoals het zou moeten, met als gevolg dat onze darmen vervuild raken en onvoldoende voedingsstoffen kunnen opnemen. Hierdoor voelt men zich vaak niet voldaan, zodat meer eten het gevolg is." Het is een onbewuste, vicieuze cirkel die volgens Wolfe kan worden doorbroken door volgens het rawfood-principe te gaan eten. Maar dan moeten we wel eerst worden wakker geschud uit onze droom. "Alles begint bij de basis, bij onze voeding. Vanaf daar kunnen we onze richting gaan bepalen. Wanneer mensen zich daarvan bewust worden, ervaren ze met kleine veranderingen in hun voedingspatroon al een verschil. Dan wordt het steeds makkelijker om voeding te kiezen die ons fysiek en mentaal krachtiger maakt en ons spiritueel kan laten groeien. Het belangrijkste aspect van rauwe, plantaardige voeding is namelijk dat het enzymen bevat. Enzymen werken als katalysators. Ze zijn nodig voor alle chemische reacties in ons lichaam. Van de spijsvertering tot en met het kinipperen van onze ogen. Zonder enzymen kunnen mineralen en hormonen hun werk niet doen, laat staan het imuuunsysteem. Ook kan er geen celdeling, energieproductie of hersenactiviteit plaatsvinden. Gevoelens van somberheid, depressie of lamlendigheid hebben ook altijd te maken met een tekort aan enzymen.

Supervoeding
Al luisterend naar Wolfe's verhaal, wordt het ineens steeds duidelijker en vallen alle tegenstrijdigheden van weleer op hun plek. Want was een mals rood biefstukje op z'n tijd ook niet gezond? Wat Wolfe betreft niet. "Vanuit wetenschappelijk en anatomisch oogpunt bekeken is de mens niets anders dan het hoogst ontwikkelde diersoort en behoort hij tot de familie van de fruiteters. Dat kan je zien aan de vorm en stand van onze tanden en kiezen. Ook hebben wij geen klauwen en is ons darmstelsel vele malen langer dan dat van een vleeseter. Groene bladgroenten bijvoorbeeld, leveren ons veel meer ijzer. Heeft u trouwens ooit een koe een biefstuk zien eten? Het beest wordt zo groot en sterk op zuiver en alleen gras. Dat bewijst ook direct wat voor een superfood gras is. Het is rijk aan chlorofyl, dat zonne-energie direct in de plant omzet en is daarom verwarmend . Ook bevat het veel magnesium. Het volledige Romeinse leger heeft erop overleefd! Zuivel-producten horen evenmin thuis binnen een volledig natuurlijke voedingswijze. Net zoals moedermelk bedoeld is voor baby's, zo is koemelk bedoeld voor kalveren. Al het overige zuivel is bewerkt en daarom per definitie nog onnatuurlijker. Granen zijn van hetzelfde laken een pak. De mens is ze pas later gaan verbouwen en we moeten ze bewerken en koken om ze te kunnen consumeren. Om maar niet te spreken van zaken als koffie, alcohol, suikers en andere junkfood die men dagelijks tot zich neemt."
Nu denkt u misschien: Ja, maar wacht 'es even! Als dit allemaal waar is, hoe kan het dan dat ik nog steeds leef en dat mijn grootvader zelfs 94 is geworden!? Allereerst zijn er volgens Wolfe natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel. Net zoals de verhalen over mensen die op twee pakjes sigaretten per dag stokoud zijn geworden. Het menselijk lichaam is zo intelligent en sterk dat het zich aan de meest extreme omstandigheden kan aanpassen. Want - en daarmee zijn we aangeland bij de kern van zijn betoog - omdat ons lichaam voortdurend in de verdediging verkeert, is het letterlijk aan het overleven. Dat doen velen dan ook. Maar vraag niet hoe. Dus wanneer men deze ongeloofelijke machine, de tempel van onze ziel, zou voeden met de pérfecte voeding, zou men versteld staan van de hoeveelheid energie die zou vrijkomen. Energie, waardoor een mens zijn volledige potentieel kan gaan leven. Want daar gaat het uiteindelijk om. Deze manier van eten is daarom niet een doel op zichzelf, maar een middel om een zo gezond, gelukkig en creatief mogelijk leven te kunnen leiden.

Minder is meer
Het Living Foodprincipe is beslist niet het zoveelste succesdieet dat even een hype is en dan weer van het toneel verdwijnt. Het lijkt eigenlijk nog het meest of het internationaal doorgebroken Fit 4 Life principe van het echtpaar Diamond. En wat blijkt bij nader onderzoek? De auteurs zijn inmiddel fervente rawfoodists geworden! Het is een manier van eten die je steeds meer in z'n greep krijgt, omdat je voelt wat het met je doet. Wolfe: "Je kunt alle boeken lezen die je wilt, maar uiteindelijk gaat er niets boven je eigen, persoonlijke ervaring. Daardoor krijg je inzicht. Dit veroorzaakt een verschuiving van het bewustzijn en alles wat daaruit voortkomt." Maar moet je dan in één keer overschakelen naar 100 % rauw? Ondanks dat dit bij hem vrij snel is gebeurd, is dat helemaal niet nodig. Slow and steady wins the race. Begin gewoon met af en toe een 'gewone' maaltijd in te wisselen voor een (fruit)salade. Of eet eens één dag in de week alleen maar rauw. Experimenteer gewoon, dan blijft het leuk. Het is net als met een elastiek. Als je dat in één keer te veel uitrekt, springt het terug. Ook is hij een voorstander van less is more. Houd het dus simpel en probeer maaltijden zo eenvoudig mogelijk te houden. Door goed te kauwen en de tijd te nemen, zal je steeds minder nodig hebben, waardoor je méér energie krijgt. Dit is een totaal nieuwe levensstijl. De meeste mensen hebben zo'n twee jaar nodig om het zich eigen te maken. Wees nooit rigide en geef jezelf alle ruimte. Je ziet dan vanzelf wat voor je werkt en dan raak je ook overtuigd. Eenmaal op deze weg, wordt iemand steeds sensitiever en voelt vanzelf aan wat wèl of juist niet werkt. Hij wilt niemand vertellen wat te doen. Zijn doel is mensen te inspireren, hun ogen te openen en ze bewust te maken dat we altijd een keuze hebben. Want als je blijft doen wat je altijd hebt gedaan, krijg je wat je altijd hebt gekregen. En als je blijft geloven wat je tot nu toe hebt geloofd, blijf je bereiken wat je tot nu toe hebt bereikt. Misschien zijn we al heel tevreden, maar waarom niet eens onze grenzen verleggen!? Daarom is Wolfe zelf ook altijd op zoek naar steeds nieuwe mogelijkheden op het gebied van voeding en 'experimenteert' hij met mineralen en zelfs metalen als een moderne alchemist. Volgens hem kunnen we met onze huidige kennis en technologie weer de voedingskwaliteit van vroeger verkrijgen. We hoeven geen compromissen meer te maken en kunnen de beste voeding eten die er is. We moeten er alleen naar op zoek gaan. Het internet kan daarbij uitkomst bieden.

Levenskracht
Brenda Cobb (55) gaf enkele dagen later een lezing. Ondanks dat deze innemende vrouw hetzelfde principe aanhangt is haar verhaal meer behoudend, met een totaal andere invalshoek. "Ik dacht vroeger nooit over mijn gezondheid na", vertelt ze. "Mijn man en ik hadden een bedrijf in de filmindustrie. We werkten vaak dag en nacht en voor de rest bestond ons leven uit het aflopen van party's, reizen en veel etentjes. Van kinds af aan kampte ik al met de nodige allergieën waar ik medicijnen voor kreeg. Dus wanneer mijn lichaam protesteerde, was daar altijd wel weer een pil of een poedertje om het ongemak te verhelpen. Dat was mijn levensmotto geworden. Nooit stond ik er ook maar één seconde bij stil om mijn levensstijl onder de loep te nemen. Op een zeker moment voelde ik me zo slecht dat ik me helemaal heb laten onderzoeken. De diagnose voelde als mijn doodsvonnis; ik bleek zowel borst- als baarmoederhalskanker te hebben!"
Vanaf dat moment veranderde er iets in haar. Ze besefte zich ineens wat voor roofbouw ze al die jaren op haar lichaam had gepleegd en dat dit nu de keiharde rekening was die haar werd gepresenteerd. Maar wat ze vooral geloofde was dat dit proces ook omkeerbaar kon zijn. En dat, als ze haar lichaam vanaf nu op de beste en meest natuurlijke manier zou voeden en behandelen, ze zichzelf dus ook zou kunnen genezen. "Ondanks veel weerstand die ik van de buitenwereld ondervond, ben ik op zoek gegaan en heb gevonden wat ik zocht. Iemand vertelde me over het boek van Eydie Mae, een vrouw die zichzelf genezen had van kanker middels voeding. Hierin beschrijft ze het Living Food Lyfestyle principe van de arts Ann Wigmore. Al bij de eerste bladzijde kreeg ik kippenvel. Het was alsof God persoonlijk tot me sprak en me vertelde dat ik dit moest gaan doen. Ik ben toen eerst naar het instituut van Ann Wigmore gegaan, waar ik aan een intensief reinigingsproces werd onderworpen en leerde alles wat ik moest weten om mijn lichaam weer sterk en gezond te maken. Zes maanden later was er geen spoortje van kanker meer in mijn lichaam te ontdekken." Ook van al haar vroegere kwalen en allergieën was geen sprake meer. Daarnaast is ze nu ruim vijfendertig kilo lichter dan voorheen en is haar oude haarkleur weer teruggekomen. Samen met haar echtgenoot besloot Cobb vervolgens haar bedrijf te verkopen en het Living Foods Institute op te zetten, waar ze al duizenden mensen op weg heeft geholpen naar hun genezing en een betere gezondheid. Voor haar boek, The Living Food Lifestyle, kreeg ze haar voormalig behandelend arts zelfs bereid het voorwoord te schrijven, waarin hij zijn bewondering voor haar niet onder stoelen of banken steekt. Maar is het nu alléén de voeding die bepalend is voor genezing? "Nee," zegt ze beslist. "Geloof en wilskracht zijn nóg belangrijker! Onze gedachten hebben de grootste impact in ons leven. In haar instituut wordt daarom veel aandacht aan emoties, zoals vergeving, verdriet en zelfvertrouwen besteed, maar vooral aan angst. Omdat angstgevoelens als een magneet werken. Tegelijk is het volgens haar belangrijk dat het lichaam van binnenuit wordt gereinigd om zoveel mogelijke giftige stoffen kwijt te raken. Daarna kan dan worden begonnen met de voeding. Lévende en rauwe voeding wel te verstaan. En omdat we hier over genezing praten, ligt bij haar de nadruk op voeding met maximale levenskracht, zoals kiemen/scheuten en grassen. Voeding die letterlijk nog leeft wanneer het in je mond verdwijnt. "Ik geloof dat we alles wat we nodig hebben uit deze manier van eten kunnen halen. Ik word regelmatig getest op mijn mineralen- en vitaminenwaarden en deze liggen hoger dan de waarden die überhaupt op de controle-tabellen staan aangegeven." Naast het hanteren van emoties en voeding vindt Cobb het tenslotte belangrijk om je lichaam te oefenen door middel van yoga of door te wandelen. De living food lifestyle is daarom meer dan alleen maar voeding. Daar begint het pas. Dus waarom wachten tot je ziek wordt? Steeds meer sterren zoals Demi Moore en Woody Harrelson doen het ook. Gewoon om in alle opzichten gezonder, sterker en mooier te worden. Dat is ons geboorterecht!

Rauw en levend
Onder rauwe voeding wordt binnen het living foods lifestyle-systeem alle (plantaardige) voeding verstaan die niet is gekookt. Deze voeding bevat nog levensenergie (prana) die duidelijk is waar te nemen middels de zogenaamde Kirlian fototechniek. Je kunt het ook zelf ervaren. Neem bijvoorbeeld twee rauwe zonnebloempitten, waarvan je er één roostert. Volgens wetenschappelijk onderzoek zullen beide pitten nog steeds dezelfde voedingsstoffen bevatten. Maar wanneer je ze in de aarde plant, zal alleen de rauwe zonnebloempit wortel schieten en een zonnebloem worden. Die levenskracht is als het ware 'de ziel' van de plant. Hij is onzichtbaar maar wel waarneembaar. En dus zeker voelbaar wanneer we die kracht tot ons nemen. Levende voeding heeft nog meer levenskracht omdat die het begin van nieuw leven in zich draagt. De tuinkers die in bakjes groeit is daar een mooi voorbeeld van of kiemen/scheuten van linzen, mungbonen of kikkererwten. Deze zijn kant-en-klaar te verkrijgen in de natuurwinkel, maar het is nog beter om ze zelf te maken. Het vereist enig geduld, maar het is beslist niet moelijk. In de natuurwinkel verkopen ze speciale bakjes voor dit doel, inclusief een uitgebreide gebruiksaanwijzing. Tarwegrass (wheatgrass) speelt een prominente rol in de levende voeding. Het is als powerfood in poedervorm of als sap te verkijgen, maar het beste is om het vers te persen. U moet het dan wel eerst zelf verbouwen en een greenjuicer (speciaal voor bladgroenten) hebben om het sap te verkrijgen. Wilt u het eerst eens proberen dan kan dat op de volgende adressen in Amsterdam voor € 3,- per glaasje.
Tasty and Healthy
Korte Lijnbaanssteeg 4 – 6
Tel. (020) 320 19 34

Jay's Juices
Haarlemmerstraat 14
Tel. (020) 623 12 67

De proef op de som door Happinez journaliste R.C.
Geluk is geweldig, maar zonder gezondheid beleef je er stukken minder plezier aan. Dat heb ik me altijd wel gerealiseerd, soms tegen beter weten in. Ik groeide op met wit King Korn brood ("omdat Japie er zo groot van werd"). Rijkelijk belegd met knetterroze kokosbrood of met een dikke laag roomboter en hagelslag. Bij wijze van verantwoord tegenwicht stond hier dan een (lichtbruine) boterham van dito merk met iets 'hartigs' zoals salami, boterhamworst of smeerkaas tegenover. Mijn idee over gezondheid is sindsdien minstens honderd keer gewijzigd. Na mijn twintigste kwam hier de strijd met de weegschaal ook nog bij. Noem mij één dieet of ik heb het gevolgd. Van De-pond-per-dag-methode tot Scarsdale, van vegetarisch-macrobiotisch tot Atkins. Te veel om hier op te sommen, maar niets bood bevredigend resultaat. Ja eventjes, om al spoedig te ontdekken dat onthouding van alles wat ik lekker vond, gewoon níet te doen was. Althans niet voor mij. Zo kwamen de met moeite verloren kilo's me binnen de kortste keren weer vrolijk omarmen. Maar het ergste was: ik vóelde me ook geen haar beter. Ik wist dat er nog iets anders moest zijn en kon alleen maar m'n oren en ogen goed open houden en afwachten.
Via werk kwam ik onlangs in contact met het bedrijf Mastercare van Keung Man en Remy Draaijer. Twee heren die – in de lijn van David Wolfe - met veel kennis en gedrevenheid voortdurend op zoek zijn naar producten en manieren om gezondheid te optimaliseren. Voeding is daar een belangrijk onderdeel van. Ze vertelde me dat ze allebei al zo'n vier jaar 100% rauwe en levende voeding aten en hoe goed ze zich daarbij voelen. Door hun enthousiasme en gezonde, energieke uitstraling ging bij mij een bel rinkelen. 'Dit zou het zomaar kunnen zijn!', dacht ik stiekem.
Het klikte en ze boden me aan om een experiment met hen aan te gaan. Zij zouden mij ondersteunen middels advies en enkele aanvullende producten en na een week of zes zouden we kijken wat dit totaal pakketje aan resultaat had opgeleverd. Zo gezegd, zo gedaan.

Dit is lekker!
Het begon met mijn eerste rawfood-diner bij Keung thuis. Dit ging al mijn verwachtingen te boven. Zijn vrouw Caroline had het eten 'bereid', want over 'koken' praten we niet meer. Bij de 'borrel' (een glas heerlijk mintwater), aten we paprika chips van zoete aardappel met kruiden. Op tafel stond een scala aan gerechten: gevulde tomaatjes met pesto, falaffel-burgertjes, salades met heerlijke olijven, hummus van gekiemde kikkererwten, ruccola met parmezaanse kaas (van noten gemaakt) en ook nog een dessert: Een stukje rauwe (!) chocolade taart. Ik wilde alles proeven, maar omdat dit eten zo voedend is, was ik (helaas) al snel voldaan. Hoe dan ook: ik was om! Ik had verwacht dat dit eten weinig aan de verbeelding over zou laten, maar het tegenovergestelde bleek waar. Hierna testte Remy me via de zogenaamde Pulsormethode uit. Hiermee wordt iemand uitgemeten vanuit de fijnstoffelijke blauwdruk van zijn of haar lichaam. Zo werd duidelijk dat ik voor '70 % rauw kon gaan' en enkele aanvullende zogenaamde superfoods behoefde. Superfoods is voeding met geconcentreerde kracht, zoals bijvoorbeeld bijenpollen, algen, maar ook honing, hennepzaad en rauwe cacaobonen, die rijk zijn aan magnesium. Ook kreeg ik een reinigingskuur mee. Remy zei dat ik niet te hard van stapel moest lopen. "Geef je lichaam te kans om te wennen," benadrukte hij. En wees niet te streng voor jezelf. Omdat het reiningsproces hard zal gaan, kan je je ook minder prettig gaan voelen." Toch bleef ik zo enthousiast, dat ik diezelfde avond nog m'n ijs- en voorraadkast volledig 'rawfood-klaar' heb gemaakt. Zo belandden mijn grootste verleiders, zoals mijn laatste pak stroopwafels, een pak koffie en een stuk extra belegen Goudse demonstratief in de prullenbak. Het feest kon beginnen.

Minder keuzes
Die volgende ochtend maakte ik mijn eerste smoothie van twee bananen, een gedroogde dadel, een halve mango, een eetlepel hennepzaad (boordevol gezonde vetzuren) en een eetlepel Vitamineral Green (zie Shoppingpag.....). Het smaakte prima en ik had de verdere ochtend geen honger. So far, so good.
In de natuurwinkel begon het bewustwordingsproces op volle toeren te werken. De zuivelproducten, de broodafdeling, de koekjes, zoutjes, crackers....alle schappen waar ik normaal gesproken enige tijd stond te treuzelen om te beslissen wat ik nu weer 'es uit zou proberen, kon ik met opgeheven hoofd negeren. Alleen de groente –en fruitafdeling was voor mij van belang. Het leven was ineens een stuk eenvoudiger.
's Middags besefte ik me dat ik de hele ochtend niet eens aan een kop koffie had gedácht...Dat kon toch niet waar zijn!? Voor de lunch at ik die middag een uitgebreide salade van ruccola, zongedroogde tomaatjes, olijven en pijnboompitten en prees mezelf gelukkig. "Dit is prima vol te houden," dacht ik tevreden.
's Avonds ging ik met een vriendin uit eten en ondanks mijn voornemen om een salade te bestellen, zag ik mezelf een flinke kwak aïoli op een knapperig stuk Turks brood smeren, die voor ik het wist in m'n mond zat. Mmmm, dat smaakte naar meer. Ik dacht aan een Amerikaans onderzoek waarover Remy me had verteld. Hierin worden granen met drugs vergeleken, omdat er tijdens de spijsvertering van granen opiaatachtige stoffen vrijkomen. Het zou een hoop verklaren.... Keung en Remy hadden me er in ieder geval op voorbereid dat er van alles met me kon gebeuren en dat het allemaal OK was, zolang ik maar naar mijn eigen gevoel bleef luisteren.

Alles in één keer loslaten
Hierna ging ik op en neer. Er waren dagen die ik zonder problemen 100 % rauw doorbracht en dagen dat ik bijna huilend op de bank zat te snakken naar een dampende cappucinno en warme toastjes met oude kaas. Maar ik hield vol, omdat ik had gelezen dat de verslaving aan gekookte en bewerkte voeding de hardnekkigste onder de verslavingen is. Als troost trakteerde ik mezelf op een dure pot crème. Ik spaarde tenslotte ook heel wat uit nu ik niet meer snoepte, snackte plus alcohol- en vleesloos door het leven ging. Ik heb het grote geluk dat mijn yogaleraar, Anil en zijn partner Hèlen beiden rawfooders zijn en me erg steunen in het hele proces. Naast yogalessen van Anil, voorziet Hèlen me van sapjes, smeerseltjes en verrukkelijke rauwe crackers op basis van lijnzaad, die ze in een speciaal oventje maakt. Dit oventje heet een dehydrator en wordt niet warmer dan 40 ° C. Het bestaat uit diverse laatjes, bedoeld om bijvoorbeeld ook stukjes fruit en groente op te leggen en knapperig te maken door het vocht te onttrekken. Langzaam maar zeker ging het beter. Ook door de begeleiding en support van Remy en Keung die altijd klaar stonden om mijn vragen te beantwoorden en me 'pulsorbehandelingen' gaven, waardoor ik meer in balans kwam. Ik voelde dat ik steeds schoner werd en minder behoefte kreeg aan alle dingen waar ik hiervoor vaak naar snakte. Koffie vind ik bijvoorbeeld nog wel lekker ruiken, maar ik kan het makkelijk laten staan. Soms neem ik nog wel een slokje en vind dat net voldoende. Ik merk dat het eigenlijk veel makkelijker is om in één keer alles los te laten. Het ene wordt namelijk getriggerd door het andere. Voor het eerst van mijn leven ga ik niet overdreven te werk. Als ik bij vrienden eet, probeer ik zoveel mogelijk de juiste dingen te kiezen, maar ik eet ook gerust een kopje soep mee. Alleen vlees en brood heb ik niet meer aangeraakt.

Help! Ik verander!
Inmiddels ben ik ruim zes weken verder, zeven kilo lichter en een hoop ervaring rijker. Er is van alles gebeurd en er gebeurt nog van alles. Het was best wel eng om in relatief korte tijd, zoveel verandering te ondergaan. Mijn 'oude' lichaam is letterlijk van me af aan het vallen. Naast gewichtsverlies, is mijn huid zachter en ben ik soepeler geworden. Dat heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat ik aan yoga doe, maar toch. Ik slaap beter (en minder!) en heb nauwelijks meer last van stemmingswisselingen. Focussen – mijn gróte probleem – lukt ook steeds beter. Maar het beste nieuws is nog wel dat ik van mijn jarenlange neusdruppelverslaving af ben!
Nooit heb ik het gevoel dat ik bepaalde dingen niet meer màg of kan eten. Ik vind juist dat ik lekkerder eet dan ooit! Alles smaakt puurder. Ik heb een volledig nieuwe kijk op eten ontwikkeld en maak nu de lekkerste sushi-rolletjes zonder ook maar één korrel rijst of plakje vis. Rauwe soepjes zijn overheerlijk en mijn crackers beleg ik met zelfgemaakt notenpasta's, romige avocadospread of zeewiertapenade! Iedere dag ontdek ik weer nieuwe dingen. Ik vind het één groot avontuur. Voor mijn verjaardag heeft vriendlief me een supersonische blender beloofd. Ik verdenk hem van eigen belang, aangezien hij zich mijn nieuwe bereidingsstijl prima laat aanleunen. Thans ben ik zo ver dat ik ook maar een dehydrator-oven ga aanschaffen. Dan wordt the sky helemaal the limit!

Meer weten?
Wilt u meer weten over het eten van rauwe en levende voeding dan kunt u een kijkje nemen op www.mastercare.nl. Hier vindt u alles wat u moet weten en kunt gebruiken op het gebied van levende en rauwe voeding. Ook kunt u met hen een afspraak maken voor een persoonlijk advies. Speciaal voor Happinez lezers bieden zij 10 % korting op al hun boeken (o.a van David Wolfe) en vele superfoods. Bij grotere aankoop is een hogere korting inbegrepen.

Literatuur op dit gebied is tevens te vinden bij The American Book Center, Kalverstraat 185 in Amsterdam, tel. 020 625 55 37 of kijk op : www.abc.nl

Het bedrijf Opti-foods organiseert bijeenkomsten op het gebied van the living foods lifestyle. Speciaal voor Happinez lezers bieden zij 10 % korting op de boeken van David Wolfe: The Sunfood Diet Succes System (normale prijs:
€ 35,-) en Eating For Beauty (normale prijs: € 29,69). U kunt hiervoor een e-mail sturen aan: info@rawsuperfoods.com

Dezelfde korting geldt voor het boek van Brenda Cobb, The Living Foods Lifestyle (normale prijs: € 22,50). Dit kunt u bestellen bij Marianne Steens. Zij vertegenwoordigt Brenda Cobb in Nederland. Tel. 020 643 65 88.
* Alle kortingen gelden tot 1 augustus 2004.

Op 13 en 14 juli 2004 (van 19.00 - 22.00 uur) houdt de familie Boutenko een tweetal lezingen. Deze familie eet al sinds jaar en dag rauw en wordt daarom ook The Raw Family genoemd. Ze reizen de hele wereld af om hun ervaringen te delen. De lezingen zijn in het Engels en vinden plaats in Centrum de Roos, P.C. Hooftstraat 183 (ingang Vondelpark) in Amsterdam. Kaarten
(€ 20,-) kunt u bestellen bij Mastercare via www.mastercare.nl

Interessante websites
Hieronder, nog even resumerend, een lijstje met de meest interessante websites over the living foods lifestyle:

www.mastercare.nl
www.davidwolfe.com
www.rawfood.com (David Wolfe)
www.rawtemple.com
www.rawsuperfoods.com
www.livingfoodsinstitute.com (Brenda Cobb)
www.rawfamily.com (De Boutenko Family)
www.fresh-network.com